Hoe verkrijgt men een Cash&Morningstar Award?

In totaal dingen voor de Cash Morningstar Awards meer dan 4000 fondsen mee. Daaronder vindt men fondsen met zeer uiteenlopende prestaties en doelstellingen. Helaas kunnen we niet alle goed presterende fondsen met een award of eervolle vermelding belonen.

Freddy van Mulligen 22 maart, 2004 | 10:35
Facebook Twitter LinkedIn
Slechts vijftien fondsen kunnen de eerste zijn

Allereerst moesten we (Morningstar en de Cash-redactie) beslissen over in welke groepen een award zou worden uitgereikt. We kwamen tot de volgende indeling voor vijftien awards:

· Belgische Aandelen
· Europese Aandelen
· Amerikaanse Aandelen
· Internationale Aandelen
· Sectorfondsen
· Pensioensparen
· Mixfondsen
· Europese Obligaties
· Internationale Obligaties
· Thesaurie
· Garantie
· Innovatief Fonds
· Innovatieve emittent
· Hoogste rendement 1 jaar
· Hoogste rendement 3 jaar

s="normalbold">Welke fondsen dingen mee?

In principe dingen doen alle reguliere beleggingsfondsen die in België verkrijgbaar zijn mee bij het toekennen van de awards. Om daadwerkelijk in aanmerking te komen voor deelname, zullen ze vanzelfsprekend wel in de database van Morningstar opgenomen moeten zijn. Op de klassementen op onze websites (cash.be en morningstar.be) kunt u kijken of uw fonds ook in de Morningstar overzichten voorkomt.

Hoogste rendement

Voor twee van de vijftien awards wordt enkel naar het rendement gekeken. Voor deze twee groepen dingen alle in onze database aanwezige fondsen mee. Ze worden achtereenvolgens gesorteerd op 1-jaars rendement (over 2003) en op 3-jaarsrendement. De bovenste fondsen werden genomineerd en aan de beste fondsen wordt de awards toegekend.

Innovatief

Bij het toekennen van de innovativiteitsawards hebben we allereerst fondsgroepen gevraagd wat volgens hen in 2003 de meest innovatieve emissies waren. Uit de inzendingen koos de jury bestaande uit redacteuren van Cash en onderzoekers van Morningstar het meest innovatieve fondsen aan de hand van criteria als originaliteit, gedurfdheid en timing.

Ook wordt er door de diverse inzendingen te analyseren een innovatieve emittent gekozen. Daarbij wordt gekeken naar de frequentie en kwaliteit van innovaties en het track record van nieuwe producten

11 Awards

Het merendeel van de awards, namelijk 11 van de 15, worden uitgereikt in een elftal groepen.

We hebben uit de databases van Morningstar een groot aantal gegevens ter beschikking voor ieder fonds. De volgende daarvan zijn bij het toekennen van de awards van belang:

· Naam fonds
· Morningstar Categorie
· 1-jaars rendement
· Score van de Morningstar Rating

Aan de hand van de Morningstar Categorieën bekijken we bij welke van de 11 award-groepen het fonds past. Zo dingen fondsen uit diverse Morningstar Categorieën (Aandelen Euroland large/mid/small cap , Aandelen Europa large/mid/small cap etc.) mee in een en dezelfde award-groep Europese Aandelen.

Wanneer de award-groep is vastgesteld, geven we de prestaties van de fondsen (dus 1-jaars rendement en 3-jaars rating score) een ranking binnen de (nauwere) Morningstar Categorie. Vervolgens berekenen we de gemiddelde ranking per fonds na de rankings te schalen van 0 tot 100 met betrekking tot deze twee criteria en trekken de ranking af van 100. 100 is de hoogste score die een fonds kan behalen als het zowel binnen zijn Morningstar Categorie de beste is op 1-jaars basis en qua score achter de Morningstar Rating. Vervolgens kijken we binnen de award-groep welk fonds de hoogste score heeft. De beste drie fondsen worden genomineerd en de beste is de winnaar.

Voordelen

Het bekijken van prestaties van fondsen over 2003 en over een periode van drie jaar en het toekennen van de Award-score op basis van vergelijkingen binnen de nauwe Morningstar Categorieën heeft een aantal voordelen.

Door zowel naar de prestaties over een jaar te kijken als over drie jaar worden enkel fondsen genomineerd die op korte en langere termijn goede prestaties laten zien, de kans op toevalstreffers wordt zo veel kleiner.

Naast met rendement wordt er ook rekening gehouden met risico doordat de rating score (de Morningstar Risk Adjusted Return) bij de berekening voor 50% meetelt. Deze score is gebaseerd op de risicovoorkeuren van beleggers zoals die wordt weergegeven door een nutsfunctie met constante relatieve risico aversie. Op de websites morningstar.nl en morningstar.be kunt u daar onder ‘Over ons’ meer over lezen.

Tenslotte biedt de systematiek kansen aan alle fondsen uit de diverse Morningstar Categorieën. Door uiteindelijk de prestaties van de fondsen te evalueren binnen het raamwerk van de Morningstar Categorie waartoe het behoort - en niet in eerste instantie binnen de groep waarin de award wordt uitgereikt – worden die managers bekroond welke een goede prestatie hebben geleverd. Zou men daarentegen binnen een zeer brede groep van fondsen de best renderende fondsen belonen, dan zouden die fondsen in de prijzen vallen die toevalligerwijs in een populair segment van de markt beleggen. De systematiek is kwantitatief maar wel genuanceerd.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten