Welke US aandelen zijn het gevoeligst voor de economische schok van invoerheffingen?

Vanuit verschillende blikrichtingen onderzoeken hoe kwetsbaar Amerikaanse aandelen zijn voor handelstarieven.

15 mei, 2025 | 8:53
Facebook Twitter LinkedIn

Illustratie in collagestijl van een taartdiagram met segmenten die foto's bevatten van zeecontainers, halfgeleiders en auto's op een snelweg.

Op 2 april kondigde de Amerikaanse regering een nieuwe reeks importheffingen aan die door hun omvang veel mensen plotseling lieten schrikken.

Deze constante stroom van onzekerheden en verhalen is niet nuttig voor beleggers. Om de potentiële impact beter te begrijpen, hebben we het scala aan mogelijke uitkomsten voor de belangrijkste beleggingscategorieën onderzocht aan de hand van gegevens die laten zien hoe gevoelig verschillende sectoren zijn voor verschillende economische uitkomsten. Dit onderzoek is bedoeld om beleggers te helpen hun blootstelling aan tarieven volledig te begrijpen. We laten vastgoed buiten deze analyse vanwege de verschillen in het modelleren van deze sector.

Met behulp van drie verschillende methoden vinden we dat technologie de meest gevoelige sector is, terwijl nutsbedrijven de minst gevoelige zijn. Het bereik van de geschatte gevoeligheid van de tarieven dat door onze drie methoden is gevonden, illustreert de uitdaging om met vertrouwen voorspellingen te doen en beleggers kunnen deze gegevens op verschillende manieren interpreteren en gebruiken. Beleggers kunnen deze gegevens verschillend interpreteren en gebruiken. Beleggers op de lange termijn zullen echter een beter inzicht krijgen in de robuustheid van hun portefeuille als ze gewapend zijn met deze gegevens.

Aandelen en schokken voor de economie

Om de gevoeligheid van elke sector voor tarieven te bepalen, zijn we begonnen met het creëren van twee macro-economische schokken, genaamd vraag- en aanbodschokken.[1] Vraagschokken hebben alleen een kortetermijneffect op de productie, dat verdwijnt als prijzen en lonen zich aanpassen en de economie weer in evenwicht brengt. Schokken in de productie (aanbod) kunnen daarentegen een permanent effect hebben op de productie. We berekenden de fundamentele gevoeligheid van elke sector voor deze schokken en rangschikten de sectoren vervolgens volgens gevoeligheid. Van de Amerikaanse sectoren is technologie het gevoeligst voor zowel vraag- als aanbodschokken, terwijl nutsbedrijven en de gezondheidszorg het minst gevoelig zijn.

Vervolgens hebben we de aandelenrendementen onderverdeeld in cashflow- en waarderingscomponenten en hebben we de gevoeligheid van elke Amerikaanse sector berekend voor een schok in deze variabelen.[2] We hebben ons vooral gericht op de eerstgenoemde, omdat een negatieve schok in de totale cashflow een ernstiger risico is voor langetermijnbeleggers, aangezien dit een permanente daling van de rijkdom betekent. Het waarderingsrisico is daarentegen tijdelijk, omdat dalende waarderingen op de korte termijn worden gecompenseerd door hogere verwachte toekomstige rendementen.

Als we negatief nieuws over de kasstroom krijgen, zullen de meest gevoelige aandelen cyclische consumptiegoederen en technologieaandelen zijn, terwijl de minst gevoelige aandelen defensieve consumptiegoederen, nutsbedrijven en gezondheidszorg zullen zijn.

Tot slot vergeleken we het gedrag van aandelenkoersen met de frequentie van krantenartikelen waarin de onzekerheid over het handelsbeleid wordt besproken, gemeten met de Trade Policy Uncertainty Index.[3] Gedurende vele decennia is de index redelijk stabiel geweest (eerdere pieken zijn onder andere de Nixon-schok in 1971 en de Ford-schok in 1975). In de afgelopen tien jaar hebben we echter een grote toename in volatiliteit gezien. Technologierendementen waren het gevoeligst voor bewegingen in deze index, terwijl nutsbedrijven het minst gevoelig waren. Voor beleggers die bereid zijn dit risico te dragen, zijn de rendementen recent gestegen.

Vooruitblik op tarieven en de aandelenmarkt

De wisselwerking tussen tarieven, macro-economische schokken en aandelen zal waarschijnlijk een centraal thema blijven in het beleggingslandschap. Hoewel externe factoren zoals onzekerheid over het handelsbeleid moeilijk te voorspellen zijn, is het voor een langetermijnbelegger van cruciaal belang om te begrijpen hoe gevoelig aandelenposities zijn voor verschillende schokken. Gezien deze onzekerheid is het even belangrijk om ervoor te zorgen dat de prijs die u betaalt voor een actief een veiligheidsmarge bevat om ruimte te laten voor fouten bij het inschatten van de fundamentele waarde van een effect.

[1] Olivier Jean Blanchard en Danny Quah, “The Dynamic Effects of Aggregate Demand and Supply Disturbances,” American Economic Review 79, no. 4 (1989): 655-673.

[2] John Y. Campbell en Tuomo Vuolteenaho, “Bad Beta, Good Beta,” American Economic Review 94, no. 5 (2004): 1249-1275.

[3] Caldara, Dario, Matteo Iacoviello, Patrick Molligo, Andrea Prestipino en Andrea Raffo (2020), “The Economic Effects of Trade Policy Uncertainty,” Journal of Monetary Economics, 109, pp.38-59. https://www.matteoiacoviello.com/tpu.htm


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten