Dit zijn de 10 slechtst presterende ETF's van afgelopen maand

Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF en iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist) behoren tot de slechtst presterende ETF's over mei 2024.

Bella Albrecht 07 juni, 2024 | 9:37
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded funds (ETF's) zijn goedkope instrumenten voor beleggers om populaire indexen te volgen of de keuzes van ervaren managers te gebruiken in een poging de markt te verslaan. De beste dienen als goedkope bouwstenen voor een portefeuille en in tegenstelling tot open-end beleggingsfondsen worden alle ETF's de hele dag door verhandeld op een beurs.

In mei 2024 waren de slechtst presterende ETF's onder andere Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF en iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD. De data om tot de rangschikking te komen zijn afkomstig uit Morningstar Direct. Het overzicht van de best presterende ETF's over mei vindt u hier.

Om de best en slechtst presterende ETF's van afgelopen maand te kunnen ontdekken, hebben we de ETF's gescreend in de drie hoofdcategorieën aandelen, allocatie en vastrentende waarden die in Belgie verkrijgbaar zijn. Fondsen met een totaal beheerd vermogen van minder dan $25 miljoen (€23,2 miljoen) hebben we bij deze screening uitgesloten. Het overzicht van de best presterende ETF's over de afgelopen maand vindt u hier.

 

De 10 slechtst presterende ETF's:

  1. Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF INDO
  2. iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist) IBZL
  3. iShares MSCI EM Latin America UCITS ETF  DLTM
  4. iShares Asia Property Yield UCITS ETF  IASP
  5. iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF (DE)  EXV9
  6. Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF  LITU
  7. Xtrackers Harvest CSI300 UCITS ETF  ASHR
  8. Global X Cybersecurity UCITS ETF BUG
  9. iShares MSCI World Energy Sector UCITS ETF WENS
  10. Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF XNJP

 

Morningstar over de slechtst presterende ETF's

Amundi MSCI Indonesia 

• Morningstar Rating: 5 sterren 
• Kostenratio: 0,45%
• Morningstar Categorie: Aandelen Indonesie

De slechtst presterende ETF in mei was de €48 miljoen omvattende Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF, die 7,87% verloor. De passief beheerde Amundi ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 6,57% op fondsen in de Indonesische aandelencategorie in april. In de afgelopen 12 maanden daalde de Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF met 16,13%, waarmee de ETF in het 65e percentiel binnen zijn categorie kwam en minder verloor dan het gemiddelde fonds met 15,97%. De Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF, geïntroduceerd in maart 2019, heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold.

iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist)

• Morningstar Rating: 4 sterren
• Kostenratio: 0,74%
• Morningstar Categorie: Aandelen Brazilië

Met een verlies van 6,52% was de €252 miljoen grote iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist) de op één na slechtst presterende ETF op onze lijst voor mei. De passief beheerde iShares ETF daalde verder dan het gemiddelde verlies van 5,05% op fondsen in de categorie Braziliaanse aandelen. In de afgelopen 12 maanden steeg de iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist) met 7,77%, waarmee de ETF in het 39e percentiel binnen zijn categorie stond en beter presteerde dan het gemiddelde fonds met 3,75% rendement. De iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist) heeft een Bronze rating is geïntroduceerd in november 2005.

iShares MSCI EM Latin America UCITS ETF

• Morningstar Rating: 4 sterren
• Kostenratio: 0,21%
• Morningstar Categorie: Latijns-Amerika aandelen

De op twee na slechtst presterende ETF in mei was de €304 miljoen grote iShares MSCI EM Latin America UCITS ETF, die met 4,57% daalde. Deze iShares ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 3,62% op fondsen in de categorie Latijns-Amerikaanse aandelen. In de afgelopen 12 maanden steeg de ETF met 9,88% naar het 19e percentiel binnen zijn categorie en presteerde daarmee beter dan het gemiddelde 1-jaarsrendement van de categorie van 6,76%. De iShares MSCI EM Latin America UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold en is geïntroduceerd in oktober 2007.

iShares Asia Property Yield UCITS ETF

• Morningstar Rating: 3 sterren
• Kostenratio: 0,59%
• Morningstar Categorie: Vastgoed - Indirect Azië

De €534 miljoen grote iShares Asia Property Yield UCITS ETF was de op drie na slechtst presterende ETF in mei, met een verlies van 3,86%. De passief beheerde iShares ETF presteerde slechter dan het gemiddelde verlies van 2,55% op fondsen in de categorie onroerend goed - indirect Azië. In het afgelopen jaar daalde de ETF met 7,27% naar het 72e percentiel binnen de categorie, waarmee het verder daalde dan het gemiddelde verlies van 4,55% over een jaar in de categorie. De Gold-rated iShares Asia Property Yield UCITS ETF werd in oktober 2006 geïntroduceerd.

iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF (DE)

• Morningstar Rating: 1 ster
• Kostenratio: 0,46%
• Morningstar Categorie: Aandelen Consumptiegoederen & Diensten

Op de vijfde plaats stond de €81 miljoen tellende iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF (DE), die in mei 3,67% verloor. De passief beheerde iShares ETF bleef achter bij het gemiddelde rendement van 0,26% voor fondsen in de categorie aandelen consumptiegoederen & diensten. In het afgelopen jaar daalde de iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF (DE) met 2,66% en eindigde daarmee in het 87e percentiel binnen zijn categorie. Het presteerde slechter dan het gemiddelde eenjaarsrendement van de categorie van 7,92%. De iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF (DE) heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en werd gelanceerd in juli 2002.

Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF

• Morningstar-rating: N.V.T.
• Kostenratio: 0,60%
• Morningstar-categorie: Aandelen Natuurlijke Hulpbronnen

De op vijf na slechtst presterende ETF in mei was de €31 miljoen aan beheerd vermogen tellende Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF, die 2,94% verloor. De passief beheerde Global X ETF presteerde slechter dan de gemiddelde winst van 2,18% van fondsen in de categorie aandelen natuurlijke hulpbronnen. In de afgelopen 12 maanden daalde de Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF met 29,22%, waarmee deze in het 100e percentiel binnen zijn categorie uitkwam en minder goed presteerde dan het gemiddelde fondsrendement van 15,78%. De Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en is geïntroduceerd in december 2021.

Xtrackers Harvest CSI300 UCITS ETF

• Morningstar Rating: 3 sterren
• Expense Ratio: 0,65%
• Morningstar Categorie: China Aandelen - A-aandelen

Met een verlies van 2,07% was de €301 miljoen Xtrackers Harvest CSI300 UCITS ETF de zevende slechtst presterende ETF op onze lijst voor mei. De passief beheerde Xtrackers ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 2,48% op fondsen in de categorie China aandelen. In de afgelopen 12 maanden verloor de Xtrackers Harvest CSI300 UCITS ETF 7,71%, waarmee het ETF in het 40e percentiel binnen zijn categorie belandde en minder verloor dan de 10,38% van het gemiddelde fonds. De Xtrackers Harvest CSI300 UCITS ETF, geïntroduceerd in januari 2014, heeft een Morningstar Medalist Rating van Neutraal.

Global X Cybersecurity UCITS ETF

• Morningstar Rating: N.V.T.
• Kostenratio: 0,50%
• Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De op zeven na slechtst presterende ETF in mei was de €30 miljoen grote Global X Cybersecurity UCITS ETF, die met 1,44% daalde. De Global X ETF, die passief wordt beheerd, presteerde minder goed dan de gemiddelde winst van 2,74% voor fondsen in de categorie aandelentechnologie. In de afgelopen 12 maanden steeg de ETF met 13,46% en stond daarmee op het 72e percentiel binnen zijn categorie, waarmee hij onder het gemiddelde rendement van 21,29% over een jaar presteerde. De Global X Cybersecurity UCITS ETF, gelanceerd in november 2021, heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze.

iShares MSCI World Energy Sector UCITS ETF

• Morningstar Rating: 4 sterren
• Kostenratio: 0,18%
• Morningstar Categorie: Aandelen Energie

De €658 miljoen grote iShares MSCI World Energy Sector UCITS ETF was de negende slechtst presterende ETF in mei, met een daling van 1,16%. De passief beheerde iShares ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 0,84% op fondsen in de aandelencategorie energie. In het afgelopen jaar steeg de ETF met 23,45% tot het 41e percentiel, waarmee het beter presteerde dan het gemiddelde eenjarige rendement van 21,79% in de categorie. De iShares MSCI World Energy Sector UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold en werd gelanceerd in oktober 2019.

Xtrackers Nikkei 225 

• Morningstar rating: 3 sterren
• Kostenratio: 0,11%
• Morningstar Categorie: Aandelen Japan large-Cap

Op de tiende plaats stond de €2,3 miljard kostende Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF, die in mei 1,14% verloor. De passief beheerde Xtrackers ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 0,85% op fondsen in de Japan large-cap aandelencategorie voor de maand. In het afgelopen jaar steeg de Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF met 10,46% en eindigde de periode van 12 maanden in het 77e percentiel binnen de categorie Japan large-cap equity. Het ETF presteerde minder goed dan het gemiddelde eenjarige rendement van 12,87% van de categorie. De Silver rated Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF werd gelanceerd in januari 2013.  

 

Wat zijn ETF's?

Exchange traded funds zijn beleggingen die de hele dag door verhandeld worden op aandelenbeurzen, net als individuele aandelen. Ze verschillen van traditionele beleggingsfondsen - bekend als open-end fondsen - die elke dag slechts tegen één prijs kunnen worden gekocht of verkocht. In het verleden volgden ETF's indexen, maar de laatste jaren worden meer ETF's actief beheerd. ETF's bestrijken een reeks activaklassen, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en sinds kort ook cryptocurrency. ETF's bieden beleggers een efficiënte manier om exposure naar de markten te krijgen, vaak met lage kosten en een gemakkelijke aan- en verkoop. 

 

De beste ETF's: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer van de best presterende of goedkoopste ETF's willen vinden, kunnen het volgende doen:

• Gebruik de ETF Screener tool om de beste ETF's te vinden op basis van je specifieke criteria. Je kunt fondsen zoeken op basis van hun kosten, Morningstar Medalist Ratings, looptijd van managers en meer.
• Bouw en volg uw eigen portefeuille met de Morningstar Portfolio Manager.
• Bezoek onze ETF-pagina om op de hoogte te blijven van het actuele ETF-onderzoek en de analyses van Morningstar.

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, bewerkt door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert Van Den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, werd dit artikel samengesteld uit gegevens van Morningstar en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door verslaggevers en redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten