Dit zijn de 10 best presterende ETF's van afgelopen maand

iShares Global Clean Energy en Global X Uranium behoren tot de best presterende ETF's over mei 2024.

Bella Albrecht 06 juni, 2024 | 9:41
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded funds (ETF's) zijn goedkope instrumenten voor beleggers om populaire indexen te volgen of de keuzes van ervaren managers te gebruiken in een poging de markt te verslaan. De beste dienen als goedkope bouwstenen voor een portefeuille en in tegenstelling tot open-end beleggingsfondsen worden alle ETF's de hele dag door verhandeld op een beurs.

In mei 2024 waren de best presterende ETF's onder andere iShares Global Clean Energy UCITS ETF en Global X Uranium UCITS ETF. De data om tot de rangschikking te komen zijn afkomstig uit Morningstar Direct.

Om de best en slechtst presterende ETF's van afgelopen maand te kunnen ontdekken, hebben we de ETF's gescreend in de drie hoofdcategorieën aandelen, allocatie en vastrentende waarden die in Nederland verkrijgbaar zijn. Fondsen met een totaal beheerd vermogen van minder dan $25 miljoen (€23,2 miljoen) hebben we bij deze screening uitgesloten.

De 10 best presterende ETF's:

  1. iShares Global Clean Energy UCITS ETF INRG
  2. Global X Uranium UCITS ETF URNU
  3. iShares STOXX Europe 600 Financial Services UCITS ETF (DE) EXH2
  4. Xtrackers Switzerland UCITS ETF XSMI
  5. iShares STOXX Europe 600 Telecommunications UCITS ETF (DE) EXV2
  6. iShares European Property Yield UCITS ETF IPRP
  7. iShares STOXX Europe 600 Insurance UCITS ETF (DE) EXH5
  8. iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF WITS
  9. iShares STOXX Europe 600 Banks UCITS ETF (DE) EXV1
  10. iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF (DE) EXI5

 

Morningstar over de best presterende ETF's

iShares Global Clean Energy UCITS ETF 

• Morningstar Rating: 2 sterren
• Kostenratio: 0,65%
• Morningstar Categorie: Aandelen Alternatieve Energie

De €3,2 miljard grote iShares Global Clean Energy UCITS ETF was de best presterende ETF in mei met een rendement van 10,82%. De passief beheerde iShares ETF versloeg de 7,76% winst van het gemiddelde fonds in de categorie alternatieve aandelenenergie van Morningstar voor deze maand. In de afgelopen 12 maanden heeft de iShares Global Clean Energy UCITS ETF 19,04% verloren, wat erger is dan het verlies van 6,76% voor het categoriegemiddelde, waardoor de ETF in het 87e percentiel staat. De iShares Global Clean Energy UCITS ETF houdt rekening met criteria op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur en heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver.

Global X Uranium UCITS ETF

• Morningstar Rating: N.V.T.
• Kostenratio: 0,70%
• Morningstar Categorie: Aandelen Natuurlijke Hulpbronnen

De op één na best presterende ETF in mei was de €198 miljoen grote Global X Uranium UCITS ETF. Die behaalde een rendement van 8,63% en presteerde daarmee beter dan het gemiddelde aandelenfonds voor natuurlijke hulpbronnen, dat 2,18% won. Terugblikkend over de afgelopen 12 maanden heeft de Global X Uranium UCITS ETF 71,53% gewonnen, waarmee het beter presteerde dan het gemiddelde fonds in zijn categorie, dat 15,78% won, waarmee de ETF in het 2e percentiel staat. De Silver-rating Global X Uranium UCITS ETF is geïntroduceerd in april 2022.

iShares STOXX Europe 600 Financial Services UCITS ETF (DE)

• Morningstar Rating: 3 sterren
• Kostenratio: 0,46%
• Morningstar Categorie: Aandelen Financiële Diensten

De €63 miljoen tellende iShares STOXX Europe 600 Financial Services UCITS ETF (DE) stond op de derde plaats met een rendement van 7,59%. De iShares ETF, die passief wordt beheerd, overtrof het gemiddelde rendement van 2,99% voor fondsen in de categorie financiële dienstverlening in mei. In de afgelopen 12 maanden heeft de iShares ETF 30,95% gewonnen, ongeveer in lijn met de 30,25% winst van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waarmee de ETF in het 40e percentiel staat. De iShares STOXX Europe 600 Financial Services UCITS ETF (DE), geïntroduceerd in juli 2002, heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver.

Xtrackers Switserland ETF

• Morningstar Rating: 3 sterren
• Kostenratio: 0,35%
• Morningstar Categorie: Aandelen Zwitserland

Met een rendement van 6,81% nam de €1,7 miljard aan vermogen tellende Xtrackers Switzerland in mei de vierde plaats in. De passief beheerde ETF overtrof het rendement van 5,17% van het gemiddelde Zwitserse aandelenfonds. In de afgelopen 12 maanden behaalde het fonds een rendement van 6,45%, ongeveer in lijn met het rendement van 7,03% van fondsen in zijn categorie, waarmee het in het 75e percentiel staat voor deze periode.
De Xtrackers Switzerland UCITS ETF heeft een Bronze Morningstar Medalist Rating en werd gelanceerd in januari 2007.

iShares STOXX Europe 600 Telecommunications UCITS ETF (DE)

• Morningstar Rating: 2 sterren
• Kostenratio: 0,46%
• Morningstar Categorie: Aandelen Communicatie

De op vier na best presterende ETF was de €106 miljoen grote iShares STOXX Europe 600 Telecommunications UCITS ETF (DE), die in mei 5,85% won. Deze passief beheerde iShares ETF versloeg het gemiddelde rendement van 3,17% van fondsen in de categorie communicatie. In het afgelopen jaar steeg de iShares STOXX Europe 600 Telecommunications UCITS ETF (DE) met 5,51%, waarmee het onder het rendement van 21,64% van het gemiddelde fonds in zijn categorie presteerde en in het 86e percentiel terechtkwam. De iShares STOXX Europe 600 Telecommunications UCITS ETF (DE), geïntroduceerd in april 2001, heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze.

iShares European Property Yield UCITS ETF

• Morningstar waardering: 3 sterren
• Kostenratio: 0,40%
• Morningstar Categorie: Vastgoed - Indirect Europa

De €1,5 miljard grote iShares European Property Yield UCITS ETF was de zesde Belgische ETF in mei, met een rendement van 5,80%. Het rendement van de passief beheerde iShares ETF was ongeveer in lijn met de 4,98% winst van het gemiddelde fonds in de categorie Vastgoed - Indirect Europa van Morningstar. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden is het iShares European Property Yield UCITS ETF 32,94% teruggekeerd, waarmee het beter presteerde dan het gemiddelde fonds in zijn categorie (24,12%), waarmee het ETF in het 2e percentiel staat. De neutrale iShares European Property Yield UCITS ETF is geïntroduceerd in november 2005.

iShares STOXX Europe 600 Insurance UCITS ETF (DE)

• Morningstar-rating: 3 sterren
• Kostenratio: 0,46%
• Morningstar Categorie: Aandelen Financiële Diensten

De op zes na best presterende ETF in mei was de €301 miljoen grote iShares STOXX Europe 600 Insurance UCITS ETF (DE). De passief beheerde ETF van iShares behaalde een rendement van 5,73% en presteerde daarmee beter dan het gemiddelde aandelenfonds voor financiële diensten, dat 2,99% won. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heedt de iShares STOXX Europe 600 Insurance UCITS ETF (DE) 23,70% gerendeerd, waarmee het onder het rendement van 30,25% van het gemiddelde fonds in zijn categorie presteerde, waarmee de ETF in het 75e percentiel staat. De iShares STOXX Europe 600 Insurance UCITS ETF (DE) heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver en werd gelanceerd in juli 2002.

iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF

• Morningstar Rating: 5 sterren
• Kostenratio: 0,18%
• Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De €589 miljoen grote iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF stond op de achtste plaats met een rendement van 5,56%. De iShares ETF overtrof de gemiddelde winst van 2,74% voor fondsen in de categorie technologie-aandelen. In de afgelopen 12 maanden behaalde de iShares ETF een rendement van 35,62%, meer dan het gemiddelde fonds in zijn categorie (21,29%), waarmee de ETF in het 15e percentiel staat voor prestaties. De Gold rated iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF is gelanceerd in oktober 2019.


iShares STOXX Europe 600 Banks UCITS ETF (DE)

• Morningstar Rating: 3 sterren
• Expense Ratio: 0,46%
• Morningstar Categorie: Aandelen Financiële Diensten

Met een winst van 5,50% stond de €1,9 miljard tellende iShares STOXX Europe 600 Banks UCITS ETF (DE) in mei op de negende plaats. De passief beheerde iShares ETF presteerde beter dan de 2,99% van het gemiddelde aandelenfonds voor financiële diensten. In de afgelopen 12 maanden behaalde het fonds een rendement van 48,61%, meer dan het rendement van 30,25% van fondsen in zijn categorie, waarmee het in het 10e percentiel staat. De iShares STOXX Europe 600 Banks UCITS ETF (DE), geïntroduceerd in april 2001, heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze.

iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF (DE)

• Morningstar Rating: 2 sterren
• Kostenratio: 0,51%
• Morningstar Categorie: Vastgoed - Indirect Europa

De hekkensluiter is de €97 miljoen grote iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF (DE), die in mei 5,27% won. De passief beheerde iShares ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde rendement van 4,98% voor fondsen in de categorie onroerend goed - indirect Europa. In het afgelopen jaar steeg de iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF (DE) met 27,90%, waarmee deze ETF beter presteerde dan het gemiddelde fonds in zijn categorie (24,12%) en zich in het 24e percentiel bevond. De iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF (DE) heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en is geïntroduceerd in september 2006. 

 

Wat zijn ETF's?

Exchange traded funds zijn beleggingen die de hele dag door verhandeld worden op aandelenbeurzen, net als individuele aandelen. Ze verschillen van traditionele beleggingsfondsen - bekend als open-end fondsen - die elke dag slechts tegen één prijs kunnen worden gekocht of verkocht. In het verleden volgden ETF's indexen, maar de laatste jaren worden meer ETF's actief beheerd. ETF's bestrijken een reeks activaklassen, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en sinds kort ook cryptocurrency. ETF's bieden beleggers een efficiënte manier om exposure naar de markten te krijgen, vaak met lage kosten en een gemakkelijke aan- en verkoop. 

 

De beste ETF's: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer van de best presterende of goedkoopste ETF's willen vinden, kunnen het volgende doen:

• Gebruik de ETF Screener tool om de beste ETF's te vinden op basis van je specifieke criteria. Je kunt fondsen zoeken op basis van hun kosten, Morningstar Medalist Ratings, looptijd van managers en meer.
• Bouw en volg uw eigen portefeuille met de Morningstar Portfolio Manager.
• Bezoek onze ETF-pagina om op de hoogte te blijven van het actuele ETF-onderzoek en de analyses van Morningstar.

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, bewerkt door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert Van Den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, werd dit artikel samengesteld uit gegevens van Morningstar en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door verslaggevers en redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten