Vooruitblik op aandeel Adyen: blijft de groei gezond?

Teleurstellende groeicijfers zorgen vorig jaar voor een schok rondom het aandeel Adyen, maar het tweede halfjaar gaf opluchting, die mogelijk in het eerste kwartaal doorzet.

Robert van den Oever 22 april, 2024 | 15:23
Facebook Twitter LinkedIn

adyen

Adyen's CEO en mede-oprichter Pieter van der Does. Foto: Adyen.

Adyen (ADYEN) staat sinds vorig jaar bovengemiddeld in de belangstelling bij beleggers, omdat de Nederlandse betalingsverwerker toen vrij plotseling zijn schier eindeloze groei zag stokken in met name de Verenigde Staten. Beleggers waren sinds de oprichting van Adyen al verwend met een steil groeipad en daarom was de schok des te groter toen daar een plots einde aan leek te komen.

Maar het was vooral een terugkeer naar de realiteit voor beleggers die in Adyen een fintech zagen die de markt op ongeevenaarde wijze aan het veroveren was. In de Verenigde Staten nam de (prijs)concurrentie toe en de marge stond onder druk door hoge investeringen in de vorm van het aannemen van veel nieuwe mensen. Naar nieuws over die punten zullen beleggers vooral uitkijken bij de trading update (dus geen volledige kwartaalresultaten) die Adyen op donderdag 25 april voorbeurs geeft.

Morningstar maatstaven over aandeel Adyen

• Morningstar Rating: 3 sterren
• Fair Value: €1.660
• Economic Moat: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High

Sommige analisten zien diensten voor betalingsverkeer zoals Adyen die levert, verworden tot een commodity. Adyen bestrijdt dat en kiest voor extra dienstverlening in plaats van prijsbreken; het besteedt meer aandacht aan uitleggen hoe klanten kosten kunnen besparen met diensten van Adyen, bijvoorbeeld door fraudepreventie, identificatie van winkelend publiek en slimme routing van transacties, aldus Morningstar-analist Niklas Kammer. 

De analist is bullish op Adyen, omdat het bedrijf laat zien dat er daadwerkelijke operationele verbeteringen in de cijfers naar voren komen. Hij vindt belangrijk dat Adyen de kritiek van beleggers ter harte heeft genomen en daar inmiddels ook het bewijs voor levert, zoals de resultaten over het tweede halfjaar lieten zien.

Eindelijk duidelijkheid rond aandeel Adyen

De hele ontwikkeling gedurende 2023 noodzaakte Adyen om in november een beleggersdag op de agenda te zetten om zijn aandeelhouders duidelijkheid te geven over wat ze nu echt konden verwachten van Adyen. Het bedrijf verlaagde de verwachtingen voor de periode tot en met 2026 en dat leidde toen prompt tot een koersstijging van maar liefst 35%. Bovendien waren omzetgroei met 23% (transactie-volumegroei 29%) en de marge van 48% in de tweede helft van 2023 alweer beter dan die in de eerste helft.

Met deze nieuwe duidelijkheid in het achterhoofd kijken beleggers nu bij de trading update vooral uit naar de mate van groei en de verschillen daarin per regio en de marge-ontwikkeling nu de grote aanneemronde van nieuw personeel naar Adyens eigen zeggen voorbij is, resulterend in een verdubbeling van het wereldwijde personeelsbestand in slechts twee jaar tijd.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten