De best presterende Europese dividendaandelen

Iveco Group en de Italiaanse verzekeraar Unipol Gruppo behoren tot de best renderende dividendaandelen over het eerste kwartaal van 2024. Bekijk hier de 10 beste Europese dividendaandelen van afgelopen kwartaal.

Bella Albrecht 02 april, 2024 | 11:52
Facebook Twitter LinkedIn

dividend 10

Aandelen die dividend uitkeren en een gezonde balans combineren met een hoog rendement, kunnen beleggers een vast inkomstenstroom bieden, een buffer tegen marktdalingen en een gezonde groei van hun beleggingen.

Tot de best presterende dividendbetalers in het eerste kwartaal van 2024 behoorden de Italiaanse machinebouwer Iveco Group, de Italiaanse verzekeraar Unipol Gruppo en het eveneens Italiaanse ingenieurs- en bouwbedrijf Maire Tecnimont.

Om de top 10 inkomstengerichte aandelen van afgelopen kwartaal te ontdekken, hebben we de Morningstar Eurozone GR Index - die de prestaties van de regiomarkten in de eurozone meet, gericht op de top 97% aandelen op basis van marktkapitalisatie - gescreend op een dividendrendement van ten minste 1,5%, met uitzondering van vastgoedbeleggingsfondsen.

 

De best presterende Europese dividendaandelen in februari 2024

1. Iveco Group (IVG)
2. Unipol Gruppo (UNI)
3. Maire Tecnimont (MAIRE)
4. Rubis (RUI)
5. BPER Banca (BPE)
6. UniCredit (UCG)
7. Sarantis Group (SAR)
8. Daimler Truck (DTG)
9. Laboratorios Farmaceuticos Rovi (ROVI)
10. Banco Bilbao vizcaya Argentaria (BBVA)

Hoe hebben dividendaandelen afgelopen jaar gepresteerd?

In de 12 maanden voorafgaand aan 31 maart steeg de Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index, die de prestaties volgt van hoogwaardige, dividenduitkerende aandelen met een notering in Europa, met 7,1%. Kijken we alleen naar de maand maart, dan is de stijging 2,5%

De algehele aandelenmarkt van de eurozone, zoals gemeten door de Morningstar Eurozone Index, is in het kwartaal met 9,9% gestegen en met 17,2% voor de periode van 12 maanden.

 

Rendementen van de best presterende inkomensaandelen

Iveco Group
De koers van de Italiaanse bouwer van zware machine Iveco Group steeg in het eerste kwartaal met 69,4% en steeg in de afgelopen 12 maanden met 58,2%. Het aandeel noteert op €13,80 en heeft een vooruitkijkend dividendrendement van 1,59%. Het aandeel, dat een No Moat rating heeft, noteertd tegen een korting van 13% ten opzichte van de kwantitatieve schatting van de reële waarde van €15,81 per aandeel, waardoor het een kwantitatieve Morningstar Rating van 4 sterren heeft. 

Unipol Gruppo
Het Italiaanse gediversifieerde verzekeringsbedrijf Unipol Gruppo steeg in het eerste kwartaal met 50,4% en steeg daarmee 56% in het afgelopen jaar. Bij een aandelenkoers van €7,77 heeft het aandeel een vooruitkijkend dividendrendement van 4,76% en een jaarlijks dividend van €0,37 per aandeel. Het No Moat aandeel noteert in de buurt van de kwantitatieve reële waarde schatting van €9,27 per aandeel. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren.

Maire Tecnimont
Het Italiaanse ingenieurs- en bouwbedrijf Maire Tecnimont steeg 48% in het eerste kwartaal en 86,7% over de afgelopen 12 maanden. De aandelenkoers van €7,26 resulteert in een forward dividendrendement van 2,71%. Maire Tecnimont betaalt beleggers een jaarlijks dividend van €0,12 per aandeel. Met een kwantitatieve schatting van de reële waarde van €5,96 per aandeel en een No Moat rating is het aandeel licht overgewaardeerd en wordt het verhandeld tegen een premie van 22%. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van sterren.

Rubis
Het Franse olie- en gasbedrijf Rubis steeg met 45,5% in koers over het eerste kwartaal en won 40,5% in de afgelopen 12 maanden. De aandelenkoers van €32,74 leidt tot een forward dividendrendement van 5,86% en een jaarlijks dividend van €1,92 per aandeel. Het aandeel, dat een No Moat rating heeft, noteert in de buurt van zijn kwantitatieve schatting van de reële waarde van €36,33 per aandeel. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren. 

BPER Banca
De Italiaanse regionale bank BPER Banca steeg in het eerste kwartaal met 44,7% en over de afgelopen 12 maanden was dat 98%. Het aandeel noteert op €4,38 en het verwachte dividendrendement is 6,85%. BPER Banca betaalt beleggers jaarlijks €0,12 per aandeel. Het aandeel heeft een No Moat ratig en wordt verhandeld in de buurt van zijn kwantitatieve schatting van de reële waarde van €5,13 per aandeel. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren. 

UniCredit
De Italiaanse regionale bank UniCredit won 43,2% in het eerste kwartaal en steeg 107,7% in de afgelopen 12 maanden. De aandelenkoers van UniCredit staat op €35,17, het aandeel heeft een forward dividendrendement van 5,13% en een jaarlijks dividend van €0,99 per aandeel. De bank krijgt van Morningstar een No Moat rating en de aandelenkoers beweegt zich in de buurt van de geschatte reële waarde van €36,33 per aandeel. Het heeft een Morningstar Rating van 3 sterren. 

Sarantis Group
Het Griekse bedrijf Sarantis Group voor huishoudelijke en persoonlijke producten steeg in het eerste kwartaal met 40,1% en steeg in de afgelopen 12 maanden met 74,1%. Het No Moat aandeel Sarantis Group wordt verhandeld op €11,74 en heeft een forward dividendrendement van 1,91% en een jaarlijks dividend van €0,15 per aandeel. Het aandeel noteert in de buurt van zijn kwantitatieve schatting van de reële waarde van €11,44 per aandeel. Het heeft een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren. 

Daimler Truck
De Duitse vrachtwagenfabrikant Daimler Truck steeg met 37,2% in het eerste kwartaal en steeg met 54,9% in de afgelopen 12 maanden. Het aandeel koerst op €46,79 en heeft een dividendrendement van 4,06% en het bedrijf keert beleggers een jaarlijks dividend uit van €1,30 per aandeel. Het No Moat aandeel wordt momenteel verhandeld in de buurt van zijn kwantitatieve schatting van de reële waarde van €45,37 per aandeel, waardoor het een kwantitatieve Morningstar Rating van 3 sterren heeft. 

Laboratorios Farmaceuticos Rovi
Het Spaanse biotechnologiebedrijf Laboratorios Farmaceuticos Rovi steeg in het eerste kwartaal met 34,4% en in de afgelopen 12 maanden met 113,6%. De aandelenkoers van €80,90 geeft het een forward dividendrendement van 1,6%. Laboratorios Farmaceuticos Rovi betaalt beleggers een jaarlijks dividend van €1,29 per aandeel. Met een kwantitatieve schatting van de reële waarde van €66,04 per aandeel en een Narrow Moat is het aandeel aanzienlijk overgewaardeerd, want het noteert tegen een premie van 22%. Het heeft dan ook een kwantitatieve Morningstar Rating van 1 ster. 

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria 
De Spaanse gediversifieerde bank Banco Bilbao Vizcaya Argentaria steeg 34,2% in het eerste kwartaal en boekte een koerswinst van 75,2% in de afgelopen 12 maanden. Met €11,04 per aandeel heeft Banco Bilbao Vizcaya Argentaria een forward dividendrendement van 4,98% en een jaarlijks dividend van €0,47 per aandeel. Het aandeel heeft een Narrow Moat en noteert in de buurt van de geschatte reële waarde van €11,51 per aandeel. Het heeft een Morningstar Rating van 3 sterren.

 

Wat is de Morningstar Eurozone Index?

De Morningstar Eurozone Index meet de prestaties van de brede regionale markten van de eurozone en richt zich op de top 97% van de aandelen op basis van marktkapitalisatie. De index bevat geen criteria op het gebied van milieu-, sociaal beleid of goed ondernemingsbestuur (ESG).

 

Wat is de Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index?

De Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index vangt de prestaties van een portefeuille van hoogwaardige, dividend uitkerende effecten.

De Morningstar Eurozone Dividend Yield Focus Index meet de prestaties van een portefeuille van hoogwaardige, dividend uitkerende effecten. Het is een subset van de Morningstar Eurozone Index (die 97% van de aandelenmarktkapitalisatie vertegenwoordigt) die alleen aandelen bevat die dividend uitkeren. De aandelen worden gescreend op Economic Moat en financiële kracht in vergelijking met andere aandelen in hun sector. Vastgoedfondsen zijn uitgesloten.

Vervolgens worden de 25 aandelen met het hoogste renderement opgenomen in de index, gewogen op basis van de dollarwaarde van de dividenden. Bekijk de volledige methodologie hier.

 

De beste dividendaandelen: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer goed presterende of goedkope dividendaandelen willen ontdekken om verder te onderzoeken, kunnen het volgende doen: 

  • Lees de analyses van Morningstar's associate director manager reserach EMEA, Jeffrey Schumacher, CFA, over dividenddiversificatie en over actief beheer van dividendfondsen.
  • Gebruik onze Morningstar Stock Screener om de beste dividendaandelen te vinden op basis van uw specifieke criteria. Je kunt aandelen zoeken op basis van hun dividendrendement, waarderingsmaatstaven zoals koers-winstverhoudingen en meer.

 

Bedrijven die niet gevolgd worden door de analisten van Morningstar hebben een kwantitatieve rating. Deze bedrijven worden statistisch gekoppeld aan bedrijven die door analisten worden gevolgd, zodat onze modellen een kwantitatieve Economic Moat, Fair Value en Uncertainty Rating kunnen berekenen.

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, geredigeerd door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert van den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, is dit artikel samengesteld op basis van Morningstar data en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten