Fondsbeleggers blijven hongerig naar aandelen- én obligatiefondsen

Europese beleggingsfondsen boekten in februari een netto-instroom van 19,4 miljard euro. Passief beheer blijft intussen marktaandeel winnen. Dit zijn Morningstar's fund flows over afgelopen maand.

Antje Schiffler 18 maart, 2024 | 12:58
Facebook Twitter LinkedIn

Raccolta fondi

De belangstelling van beleggers voor aandelen- en vastrentende strategieën blijft onverminderd groot. De hoop op een aanstaande renteverlaging versterkte het positieve sentiment en de Europese vermogensbeheersector kende in februari EUR 19,4 miljard aan instroom van vermogen langetermijnfondsen, na in januari EUR 24,9 miljard te hebben aangetrokken, zo laten de fund flow data van Morningstar zien.

Aandelenfondsen noteerden hun tweede maand op rij van instroom dit jaar, met EUR 5,1 miljard in februari. Net als in voorgaande maanden, met uitzondering van juni, was die instroom volledig te danken aan passieve producten; die haalden 19,1 miljard op. Actieve fondsen daarentegen kenden alleen maar uitstroom, en wel EUR 14 miljard. Wereldwijde en large-cap Amerikaanse aandelenfondsen waren de meest gewilde categorieën binnen de  hoofdcategorie aandelen.

Vastrentende strategieën noteerden een netto-instroom van EUR 30,9 miljard. Dit volgde op een sterke maand januari, waarin EUR 31,8 miljard naar obligatieproducten vloeide. Vastrentende producten bleven de enige activaklasse waarin actieve fondsen nieuw geld wisten aan te trekken. In februari wonnen actieve strategieën EUR 25,9 miljard, terwijl indexfondsen meer dan EUR 5 miljard aantrokken. Termijn-, wereldwijde en wereldwijde flexibele obligatiefondsen (USD-hedged) waren de categorieën die het meeste nieuw geld aantrokken.

 

Beleggers verwachtten renteverlaging

De belangrijkste centrale banken - Fed, ECB en BoE - lieten allemaal hun benchmarkrente ongewijzigd tijdens hun eerste vergaderingen van het jaar, maar de timing van de verlagingen bleef het aandachtspunt van de markt. Beleggers hadden verwacht dat de Amerikaanse en Europese centrale banken in de richting van een renteverlaging in het voorjaar zouden gaan, maar de jongste, sterker dan verwachte Amerikaanse inflatiecijfers verdreven de hoop op een Fed-verlaging vóór juni.

Gemengde en alternatieve strategieën bleven vermogen verliezen: beleggers onttrokken in februari respectievelijk EUR 9,9 miljard en EUR 2 miljard aan deze categorieen. Grondstoffenfondsen noteerden een netto-uitstroom van 1,2 miljard euro.

Het totale beheerde vermogen van in Europa gevestigde langetermijnfondsen steeg per 29 februari 2024 tot EUR 13.088 miljard, tegen EUR 12.899 miljard in de voorgaande maand.

Raccolta     

 

Actief versus passief

Spitsen we de fund flow data toe op actief versus passief, dan zien we dat indexfondsen in februari een instroom van 22,9 miljard euro kenden, vergeleken met een uitstroom van 12,9 miljard euro bij actief beheerde fondsen.

Het marktaandeel van passieve langetermijnfondsen bedroeg 27,69% in februari 2024, tegen 24,24% in februari 2023. Als we de geldmarktfondsen meerekenen, die het domein zijn van actieve beheerders, bedroeg het marktaandeel van indexfondsen 24,02%, tegen 21,21% een jaar eerder.

Raccolta    

 

Duurzame fondsen

Fondsen die vallen onder Artikel 8 van de Europese SFDR regelgeving noteerden voor de tweede maand op rij netto positieve vermogensstromen, na zeven opeenvolgende maanden van uitstroom. Zowel actief beheerde als passieve fondsen boekten een positieve netto-instroom.

Fondsen die vallen onder Artikel 9 (ook bekend als donkergroene fondsen) daarentegen kenden een uistroom van EUR 2,1 miljard door onttrekkingen vanuit fondsbeleggers.

 

Meer weten over Morningstar's fund flow data?

Klik hier voor het volledige rapport

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Antje Schiffler  is editor voor Morningstar in Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten