DSM splitst diervoeding af, beleggers opgelucht

DSM Firmenich splitst zijn divisie voor diervoeding af. Door de hevige concurrentie, volatiele resultaten en lage marges in deze tak van de vitaminebusiness heeft die geen plek meer binnen DSM. Beleggers zijn positief en zetten het aandeel DSM Firmenich 14% hoger.

Robert van den Oever 15 februari, 2024 | 13:07
Facebook Twitter LinkedIn

Ingredientenconglomeraat DSM Firmenich (DSFIR) gaat zijn divisie voor diervoeders, Animal Nutrition & Health geheten, afsplitsen. De vitamines voor diervoeders zijn een industrie met hevige concurrentie en lage marges, en ook nog eens sterke schommelingen in de resultaten, waardoor DSM Firmenich er geen toekomst meer voor ziet in eigen huis.

De vitaminedivisie heeft in 2023 in meerdere kwartalen teleurstellende resultaten geboekt die het plaatje voor het volledige bedrijf sterk negatief hebben beinvloed en de bijdrage van de nieuwe activiteiten van Firmenich zowat uitvlakten.

Beleggers zijn enthousiast over het nieuws, dat het bedrijf tegelijk met de jaarcijfers over 2023 bekendmaakte, en zetten het aandeel direct na opening op donderdagochtend zo'n 10% hoger. Na een paar uur handel noteert het aandeel DSM Firmenich 14% hoger op €106,25.

De koerssprong brengt het aandeel dichter bij Morningstar's Fair Value van €135, maar het aandeel is dus nog altijd ondergewaardeerd en heeft 5 Morningstar-sterren. Morningstar-analist Diana Radu vindt al langer dat DSM méér waard is dan de aandelenkoers van de voorbije kwartalen; de vier verschillende divisies hebben zulke uiteenlopende resultaatsprofielen dat de som der delen minder waard is dan de delen apart. Zij kent het aandeel een wide Moat rating toe.

 

Volgende stap in omvorming

De diervoedingstak is goed voor zo'n 30% van de groepsomzet en daarmee de grootste van de vier divisies van het fusiebedrijf DSM Firmenich. Voorafgaand aan de fusie was het zelfs de helft van DSM's omzet. In het vierde kwartaal daalde de omzet van Animal Nutrition & Health met 14% en de operationele winst met 66%.

CEO Dimitri de Vreeze speelde al langer met de gedachte om de diervoedingstak tegen het licht te houden. Oorspronkelijk zou die exercitie in 2024 gaan beginnen, maar het besluit over de toekomst is dus nu al genomen. Voor hoe de afsplitsing vorm zal gaan krijgen, "worden alle mogelijke opties overwogen", aldus CEO De Vreeze.

Het is een volgende stap in de omvorming van DSM na de belangrijke fusie die het in 2022 aankondigde met het Zwitserse Firmenich, ontwikkelaar en producent van ingedienten voor de schoonheids- en parfumindustrie. Het hoofdkantoor verhuisde er zelfs voor van Amsterdam naar Zwitserland en de duo-CEO structuur werd losgelaten.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten