Koerssprong Adyen door sterke groei in tweede halfjaar

De groei van Adyen ligt op alle fronten hoger dan verwacht in het tweede halfjaar. Na een getroebleerd eerste halfjaar is dat een opluchting voor beleggers. Het aandeel maakt dan ook een flinke koerssprong.

Robert van den Oever 08 februari, 2024 | 10:18
Facebook Twitter LinkedIn

adyen m

De resultaten van Adyen (ADYEN) zijn in het tweede halfjaar op alle punten sterk verbeterd ten opzichte van het eerste halfjaar. Zowel omzet, betalingsvolume als operationele winst stegen. 

De omzet van de Nederlandse betalingsverwerker steeg in het tweede halfjaar met 23% naar €887 miljoen en het verwerkte betalingsvolume met 29% naar 544 miljard, vergeleken met de tweede helft van 2022. De operationele winst (EBITDA) steeg met 14% naar €423 miljoen.

Die cijfers zijn beter dan analisten vooraf hadden verwacht. Jefferies noemt de cijfers "een opluchting" en geruststellend voor de doelen op de langere termijn. Beleggers zijn ook positief, want het aandeel Adyen maakt direct na opening van de beurshandel een koerssprong van 16% op €1.370.

Een van de grote zorgen vorig jaar was de ontwikkeling in Noord-Amerika, eerder bestempeld als belangrijkste groeimarkt, waar de groei achterbleef bij de ambities. In het tweede halfjaar was het volgens Adyen de snelst groeiende regio van allemaal binnen het bedrijf met 27% op jaarbasis, gevolgd door de regio Azie-Pacific met 25%, EMEA 23% en Latijns-Amerika met 5%.

Citi noemt de groei sterk en wijst op de divisie Platforms, waar klanten zoals eBay onder vallen, die laat zien dat de omzetontwikkeling via dergelijke retailplatforms sterk blijft, ondanks de economische tegenwind.

 

Wervingsronde afgerond

In het tweede halfjaar heeft Adyen het tempo van aannemen van nieuwe mensen flink verlaagd; er kwamen 313 FTE's bij en nu zijn er 4.196 medewerkers in dienst. Het bedrijf stelt dat het nu zijn tweejarig programma om bewust meer mensen aan te nemen toen die beschikbaar waren, heeft afgerond.

Die investering kwam Adyen vorig jaar op stevige kritiek van beleggers te staan, omdat de winstmarge flink onder druk kwam te staan door de gestegen personeelskosten. Dat effect is zichtbaar in de EBITDA-groei van vorig jaar; 14% voor de tweede helft en 2% voor heel 2003, hetgeen de pijn in het eerste halfjaar aangeeft. In 2024 zal Adyen enkele honderden nieuwe medewerkers aanwerven, voornamelijk buiten de hoofdvestiging in Amsterdam.

Citi stelt dat door deze keuze de marge sneller kan stijgen dan eerder geraamd. Alles bij elkaar noteert Adyen nu op een aantrekkelijk punt om in te stappen voor de lange termijn, aldus de Citi-analisten.

 

Eerdere tegenvallers

De tegenvallende cijfers van Adyen over het eerste halfjaar in augustus 2023 leidde tot een schok in de markt. Adyen zag zich vervolgens genoodzaakt om een beleggersdag te organiseren om uitleg te geven. Op die dag in november volgde weer een schok vanwege de update met verlaagde groeiverwachtingen tot een nieuwe schok. Het lukte Adyen maar moeizaam om beleggers gerust te stellen.

Met de cijfers over het tweede halfjaar blijft Adyen op koers voor de lange-termijnverwachtingen die het in november gaf: een omzetgroei tussen 20 en 30% in de periode tot en met 2026 en een EBITDA-marge van boven de 50% te bereiken in 2026. Over heel 2023 was die 46%.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten