Dit zijn de nieuwste ratingwijzigingen door Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar brengen u de nieuwste upgrades van beleggingsfondsen die ze in de afgelopen weken hebben doorgevoerd in hun fondsencoverage.

Robert van den Oever 02 januari, 2024 | 9:10
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar analyst ratings

Upgrades

 

BlackRock Systematic Sustainable Global SmallCap D2 – van Neutral naar Bronze

Ramanand Kothari

De BGF Global SmallCap strategie profiteert van het sterke leiderschap en de uitgebreide middelen van het fondshuis. De consequente toepassing van het op alpha gerichte kwantitatieve aandelenselectieproces in de afgelopen jaren heeft ertoe geleid dat de ratings voor People en Process Pillar zijn opgewaardeerd naar respectievelijk Above Average and Average.

Het Systematic Active Equity-team bij BlackRock, dat deze strategie sinds mei 2017 beheert, wordt geleid door co-managers Kevin Franklin, Raffaele Savi en Richard Mathieson, die technisch leiderschap en stabiliteit bieden. Ondanks de grote omvang heeft het team, bestaande uit 90 professionals in data-analyse, natuurlijke taalverwerking en machine learning, een lovenswaardige stabiliteit weten te behouden. Het unieke kwantitatieve proces van de strategie, dat traditionele en niet-standaard signalen leren combineert, heeft zich gestabiliseerd en consistent resultaten opgeleverd. Hoewel wereldwijde aandelen relatief nieuw zijn voor deze strategie, zijn de prestaties aanzienlijk verbeterd. De Morningstar Medalist Rating gaat omhoog naar Bronze voor de 'clean share class' D die voor beleggers in Nederland relevant is.

 

iShares EURO STOXX Mid ETF EUR – van Neutral naar Bronze

Kenneth Lamont

Hoewel het is geclassificeerd als een mid-cap fonds, heeft deze ETF twee derde van de portefeuille belegd in large-caps en als zodanig is het geen afgerond en representatief beleggingsidee voor wie op zoek is naar een puur passieve blootstelling aan het mid-cap segment. Het fonds houdt aandelen aan uit het middensegment van een universum dat wordt gedomineerd door large-caps, wat resulteert in een aanzienlijke blootstelling aan large-caps. De sterke voorkeur voor large-caps betekent dat beleggers die op zoek zijn naar midcap-posities in de eurozone wellicht elders beter bediend kunnen worden. De diversificatie van het fonds en de relatief lage kosten blijven echter sterke punten.

 

iShares Global Corp Bond ETF USD – van Neutral naar Bronze

Jose Garcia Zarate

Dit passieve fonds is een nuttig instrument om een brede blootstelling te verkrijgen aan de wereldmarkt van bedrijfsobligaties die worden uitgegeven door ontwikkelde landen. Dit blijft een marktexposure waarbij ervaren actief management een voorsprong kan bieden. Toch zullen beleggers die op zoek zijn naar een efficiënt beheerde en goedkope passieve strategie voor deze blootstelling aan de obligatiemarkt merken dat deze ETF geschikt is, vooral vanwege de lage kosten. Die ondersteunen de Morningstar Medalist Rating van Bronze. 

 

Janus Henderson Horizon Japanese Smaller Companies – van Neutral naar Bronze

Ronald van Genderen, CFA

Janus Henderson Horizon Japan Smaller Companies is sinds de komst van Yunyoung Lee bij Janus Henderson in mei 2005 in zijn handen en hij is een van de langstlopende managers in de Japanse small/mid-cap aandelencategorie. Hij kan bogen op bijna dertig jaar ervaring, waarvan het grootste deel in dit segment. Hij is een aanwinst voor deze strategie en wij hebben veel respect voor hem. Hij blinkt uit in ervaring op het gebied van deze strategie, maar het belangrijkste is dat zijn capaciteiten hebben bewezen deze strategie een voorsprong te kunnen geven.

De zeer ervaren Yusuke Suzuki ondersteunt Lee sinds juli 2016 als toegewijd analist. Hierdoor blijft de teamgrootte zeer compact en blijft het duidelijk dat Lee de enige beslisser is. Daarom zijn het sleutelpersoonrisico en de weinig bemande ondersteuning problemen die nog steeds op de loer liggen. Ondanks deze bedenkingen is onze overtuiging in Lee gegroeid, zodat de People Pillar rating omhoog gaat naar Above Average en de Process Pillar op Average blijft. Dat leidt tot een upgrade van de Morningstar Medalist Rating naar Bronze voor de 'clean share classe' H die in Nederland verkrijgbaar is.

 

Nordea 1 – European High Yield Bond – van Neutral naar Bronze

Thomas De Fauw

Dit fonds verdient een plek als een van onze favorieten in deze categorie. Hoewel de marktinzichten en sterke vaardigheden van het team op het gebied van kredietselectie al lang duidelijk zijn, werd onze overtuiging in het proces voorheen wat geremd door zorgen over de instrumenten voor portefeuillerisicoanalyse, met name voor liquiditeitsanalyse, die niet in lijn leken te zijn met die van concurrenten. Deze zijn de afgelopen jaren echter verbeterd.

Als gevolg hiervan hebben we de Process Pillar-rating van de strategie verhoogd van Average naar Above Average. Ondanks het recente vertrek van de manager blijft het team achter deze strategie van topklasse. Het goed samenhangende team van vier portefeuillebeheerders gelooft in besluiten op basis van consensus. Van de beheerders hebben Sandro Näf en Torben Skødeberg dit fonds sinds de oprichting in 2002 aangestuurd. De beheerders worden verder ondersteund door een sterk en omvangrijk team dat zich toelegt op hefboomfinanciering, waaronder een team van 23 kredietanalisten. De People Pillar-rating blijft ongewijzigd op High. 

 

Templeton Asian Smaller Companies – van Bronze naar Silver

Claire Liang

Templeton Asian Smaller Companies is in good hands with Vikas Chiranewal, who is a veteran small-cap investor with 19 years of investment experience. He had been doing the heavy lifting on this strategy since its inception and has been serving as the de facto lead manager here since October 2015. He has been joined by comanager Krzysztof Musialik since 2018, though Musialik has been dedicating half of his time to Templeton Eastern Europe since August 2021. Nonetheless, Chiranewal’s expertise, dedication, and investment savvy instill our confidence. Meanwhile, we have gained conviction in the managers’ execution of their quality-focused investment process, which homes in on well-managed companies with durable earnings power. The duo also pays great attention to a company’s financial strength and corporate governance to minimize idiosyncratic risks, which we think is essential in investing in small caps. With an upgraded Process rating to Above Average from Average, the fund’s clean W share classes earn an upgrade to Silver from Bronze.

Templeton Asian Smaller Companies is in goede handen bij Vikas Chiranewal, een ervaren smallcapbelegger met 19 jaar beleggingservaring. Hij heeft vanaf het begin het zware werk aan deze strategie gedaan en is hier sinds oktober 2015 de facto hoofdmanager. Sinds 2018 wordt hij vergezeld door medemanager Krzysztof Musialik, hoewel Musialik de helft van zijn tijd heeft besteed aan het Templeton Eastern Europe fonds sinds augustus 2021. Niettemin wekken de expertise, toewijding en beleggingskennis van Chiranewal ons vertrouwen.

Intussen hebben we meer overtuiging gekregen in de uitvoering door de beheerders van hun op kwaliteit gerichte beleggingsproces, dat zich richt op goed beheerde bedrijven met een duurzaam winstgenererend vermogen. Het duo besteedt ook veel aandacht aan de financiële kracht en het ondernemingsbestuur van een bedrijf om idiosyncratische risico’s te minimaliseren, wat volgens ons essentieel is bij het beleggen in small caps. Met een verhoogde Process rating van Average naar Above Avergae verdient de voor Nederland rtelevante 'clean' fondsklasse een upgrade van Bronze naar Silver. 

 

Templeton Emerging Markets Smaller Companies – van Neutral naar Bronze

Claire Liang

Templeton Emerging Markets Smaller Companies is in goede handen van Vikas Chiranewal, een ervaren smallcapbelegger met 19 jaar beleggingservaring. Hij heeft vanaf het begin het zware werk aan deze strategie gedaan en is hier sinds oktober 2015 de facto hoofdmanager. Sinds 2018 wordt hij vergezeld door medemanager Krzysztof Musialik, hoewel Musialik de helft van zijn tijd aan Templeton heeft besteed. Oost-Europa sinds augustus 2021. Niettemin wekken de expertise, toewijding en beleggingskennis van Chiranewal ons vertrouwen.

Intussen hebben we meer overtuiging gekregen in de uitvoering door de beheerders van hun op kwaliteit gerichte beleggingsproces, dat zich richt op goed beheerde bedrijven met een duurzaam winstvermogen. Het duo besteedt ook veel aandacht aan de financiële kracht en het ondernemingsbestuur van een bedrijf om idiosyncratische risico’s te minimaliseren, wat volgens ons essentieel is bij het beleggen in small caps. Ook hier gaat de Process Pillar rating omhoog van Average naar Above Average, wat bij dit fonds resulteert in een upgrade van Neutral naar Bronze.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten