Somber ABN Amro onderuit na beperkte winstgroei

De winst van ABN Amro is in het derde kwartaal minder sterk gestegen dan verwacht. Daarnaast geft de bank sombere vooruitzichten en daar zijn beleggers niet blij mee. Het aandeel gaat ruim 8% onderuit.

Robert van den Oever 08 november, 2023 | 11:15
Facebook Twitter LinkedIn

ABN Amro hq wall

De stijgende rente heeft de rentebaten van ABN Amro (ABN) opgestuwd in het derde kwartaal, maar de winst is niet zo sterk gestegen als beleggers hadden gehoopt. Hun teleurstelling zet het aandeel ABN Amro op woensdagochtend bijna 9% lager op het Damrak op €12,00. Samen met Ahold Delhaize, dat ook met kwartaalcijfers kwam, behoort ABN Amro tot de grootste dalers op de Amsterdamse beurs.

De winst steeg met 2% naar €759 miljoen dankzij hogere rentebaten in vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar, maar ten opzichte van het voorafgaande tweede kwartaal van 2023 daalden ze juist. Dat komt door de gestegen spaarrente die de bank aan zijn spaarders geeft en dat kost marge.

CEO Robert Swaak slaat een wat sombere toon aan in zijn toelichting, waarin hij spreekt van: "De Nederlandse economie is aan het afkoelen en onzekerheid over de economie en inflatie houden aan, terwijl ik bezorgd ben over de aanhoudende onzekerheid in het geoplitieke klimaat". De vertragende economie staat volgens de CEO "in contrast met ons sterke business momentum. De vraag naar krediet blijft goed en de boeken voor hypotheken en bedrijfsleningen groeiden". Dat contrast blijkt ook uit de actuele gang van zaken, want de bank kon in het kwartaal €21 miljoen laten vrijvallen uit de stroppenpot.

 

Probleempunt kosten

De hoge kosten zijn bij ABN Amro al heel lang een probleempunt. In het derde kwartaal kwamen die iets hoger uit dan in het voorafgaande tweede kwartaal vanwege hogere kosten om aan verplichtingen rondom regelgeving te voldoen. Dat hangt samen met bijvoorbeeld de strengere witwascontroles die de bank van de toezichthouder moet uitvoeren.

De kostendiscipline plus de vertraging van investeringen vanwege personeelskrapte brengen de bank tot een beoogd kostenbedrag van €5,1-5,2 miljard voor heel 2023 en dat is lager dan eerder uitgesproken bedragen.

Voor 2024 waarschuwt de bank voor hogere kosten op het gebied van dataverwerking, investeringen in digitalisering van processen en kosten voor de invoering van SFDR-regels. Dit pakket onder de naam Sustainable Finance Disclosure Regulation vereist dat aanbieders van beleggingsproducten hun klanten gedetailleerd informeren over de duurzame aspecten van hun producten. De invoering van alle vereisten in de informatievoorziening kost de aanbieders geld en mankracht.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten