Dit zijn de nieuwste ratingwijzigingen door Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben in de voorbije weken weer een reeks beleggingsfondsen een upgrade of een downgrade gegeven, of een nieuwe rating bij de start van het volgen van een fonds. Dit zijn de nieuwste ratingwijzigingen.

Robert van den Oever 24 augustus, 2023 | 0:16
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar analyst ratings

Upgrades

 

Atlas Global Infrastructure - van Silver naar Gold

Justin Walsh

Het fonds Atlas Infrastructure is een uitstekende optie en ons groeiende vertrouwen in het team resulteert erin dat de in Australië gevestigde fondsen een Morningstar Medalist Rating van Gold krijgen, een upgrade ten opzichte van de eerdere Silver rating. Het vlaggenschipfonds van Atlas werd eind 2017 gelanceerd met aanzienlijke steun van Global Infrastructure Partners, een zeer succesvol particulier infrastructuurbedrijf.

Partners Rod Chisholm, David Bentley, Peter Hyde, Matt Lorback en David McGregor zijn allemaal zeer ervaren en vormen het investeringscomité dat de positionering van de portefeuille aanstuurt. De geschiedenis van het team samen is korter dan die van de meeste leden individueel, maar we waarderen ze hoog, ondanks de aangekondigde pensionering van Hyde medio 2023. Wat ons vertrouwen versterkt, is dat het fondshuis over aanzienlijke middelen en veel personeel kan beschikken, wat heeft geresulteerd in een van de grootste in het universum dat we bestrijken.

Het scherp timen van positie-verschuivingen, aangestuurd door gedetailleerd onderzoek, heeft aanzienlijk bijgedragen aan de prestaties, en de groep heeft discipline getoond bij het verkopen van posities wanneer zij van mening is dat de relatieve waarde niet overtuigend is: dat schept vertrouwen in de beleggingswaarde van deze strategie. Een verschuiving naar een overweging van de elektriciteitssector in Groot-Brittannië/Europa ten opzichte van de VS is hiervan een voorbeeld. Met name de analyse van de zich ontwikkelende regelgeving op het gebied van de klimaatverandering en CO2-uitstoot is opmerkelijk vanwege de manier waarop deze wordt geïntegreerd in de langetermijnvoorspellingen om het risico van gestrande activa te voorkomen.

 

Fidelity Italy - van Silver naar Gold

Francesco Paganelli

Beheerder Alberto Chiandetti runt deze strategie al 15 jaar en zijn expertise over de Italiaanse markt is buitengwoon groot. Het beleggingsproces is zeer research-intensief en het is daarom des te belangrijker - en volgens Morningstar zeer positief - dat de beheerder tegenwoordig zijn tijd volledig kan wijden aan deze strategie. Dat leidt tot een verhoging van de People Pillar beoordeling naar High en dat leidt weer tot de upgrade van de Morningstar Medalist Rating van Silver naar Gold.

Alles bij elkaar is deze strategie volgens Morningstar's in Italië zetelende fondsanalist Francesco Paganelli een fundamenteel sterke strategie die profiteert van een deskundigte en ervaren hoofdbeheerder en van een sterke researchcomponent.

 

Nieuwe Ratings

 

RobecoSAM SDG High Yield Bonds - Silver

Elbie Louw

De RobecoSAM SDG High Yield Bonds wordt geleid door ervaren managers die een beproefde beleggingsaanpak hanteren in combinatie met een duurzaamheidsoverlay. Deze strategie verdient People- en Process-beoordelingen van respectievelijk High en Above Average. Hoofdmanager Sander Bus en co-manager Christiaan Lever voeren deze strategie met succes uit sinds de start ervan in oktober 2019. Lever trad in 2016 toe tot het hoogrentende portefeuillebeheerteam en heeft geleidelijk meer portefeuillebeheerverantwoordelijkheden op zich genomen in hoogrentende en opkomende-marktenstrategieën.

De ondersteuning vanuit fondshuis Robeco is indrukwekkend en bestaat onder meer uit een groeiend portefeuillebeheerteam voor hoogrentende beleggingen met twee extra portefeuillebeheerders en een technische portefeuillebeheerder die naar verwachting in de komende drie maanden het bestaande team van drie zal versterken. Ook kunnen de beheerders gebruik maken van een team van 22 ervaren bedrijfskredietanalisten. In wezen repliceert deze strategie het beproefde beleggingsproces van zijn zusterstrategie Robeco High Yield Bonds, waarbij een solide uitvoering van een zorgvuldig, waardebewust proces, gecombineerd met een duurzaamheidsoverlay leidt tot het toekennen van een Morningstar Medalist Rating van Silver.

 

UBS (Lux) Bond Fund - Euro High Yield - Neutral

Jeana Marie Doubell 

Morningstar start het volgen van het UBS (Lux) Euro High Yield fonds met een People Pillar-score van Average en een Process Pillar-score van Above Average. Hoofdbeheerder Zachary Swabe en co-beheerder John Mather hebben een solide partnerschap en maken deel uit van een vijfkoppige high yield portefeuillebeheerdersgroep, ondersteund door een zeskoppig Europees kredietanalistenteam dat bijdraagt aan een 30 leden tellend wereldwijd team van kredietanalisten.

Het recente vertrek van enkele analisten is echter een reden om de People Pillar in de gaten te houden, aangezien deze bottom-up-gedreven strategie sterk afhankelijk is van het analistenteam om een reeks ideeën over meerdere sectoren te produceren. De beheerders streven ernaar om gedurende een marktcyclus een beter rendement te behalen dan de ICE BofA Merrill Lynch EUR High Yield 3% Constrained Index door die met 1 tot 2 procentpunten per jaar te verslaan, terwijl ze tegelijkertijd de volatiliteit onder controle houden.

De portefeuille zal vaak een hoger rendement laten zien dan de benchmark, als gevolg van de neiging van de beheerders om op koopjesjacht te gaan tussen namen met een B- en CCC-rating van lagere kwaliteit. Het team richt zich primair op traditionele hoogrentende namen, maar de beheerders maken ook actief gebruik van hun flexibele allocatie van 30% (maximaal) aan obligaties uitgegeven in niet-eurovaluta's (teruggehedged naar euro). Door hun beleggingsproces consequent te implementeren, hebben de beheerders in de loop van de tijd een sterk trackrecord opgebouwd.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten