In vijf stappen een minimalistische portefeuille

Morningstar neemt u in vijf stappen bij de hand om een minimalistische beleggingsportefeuille op te bouwen die weinig onderhoud en aandacht vraagt.

Christine Benz 21 augustus, 2023 | 15:01
Facebook Twitter LinkedIn

Tidying

Zelfs als u geen heel erg actieve belegger bent, is het het aantal posities in uw beleggingsportefeuille meegegroeid met uw leeftijd en vermogenssaldo. Naarmate de activa groeien, is het normaal dat u wilt diversifiëren en uzelf misschien wat meer wil verdiepen in markten die wat meer kennis van zaken vragen, zoals grondstoffen of particulier onroerend goed. 

Diversificatie is wenselijk, maar wanneer het tot het uiterste wordt doorgevoerd, kan het moeilijk worden om bij te houden wat je hebt. Hierdoor kunnen beleggers zonder dat ze het zelf door hebben een alsmaar uitdijende portefeuille bezitten die onoverzichtelijk wordt - of zelfs assets bevat die er eigenlijk geen plaats in verdienen. Dat geldt met name als u individuele aandelen en actief beheerde beleggingsfondsen heeft, die op zijn minst een zekere mate van doorlopend toezicht vereisen. Het goede nieuws is dat het met een beetje moeite mogelijk is om tot een minimalistische portefeuille te komen met minder elementen.

 

Stap 1: Controleer wat je hebt

De eerste stap in het proces is het inventariseren van uw bank- en beleggingsrekeningen. U kunt zich beperken tot uw beleggingen, maar ik raad u aan het inventarisatieproces te verbreden zodat het al uw financiële relaties omvat: bankieren, verzekeren, enzovoort.

Terwijl u dit doet, documenteert u al uw rekeninginformatie (rekeningnummers, wachtwoorden, financiële professionals met wie u zaken doet, enzovoort). U kunt voor deze taak een spreadsheet gebruiken. Versleutel het document of, als het iets is dat u wilt afdrukken, bewaar het achter slot en grendel. Het zal u helpen stroomlijningsmogelijkheden te identificeren en, als u het up-to-date houdt, kan het een gids zijn voor uw dierbaren om te weten wat u bezit als ze ooit moeten ingrijpen.

 

Stap 2: Consolideren

De volgende stap naar een minimalistische portefeuille is het identificeren van mogelijkheden om rekeningen van hetzelfde type samen te voegen. Als u al een tijdje spaart en belegt, heeft u waarschijnlijk activa op meerdere geregistreerde rekeningen staan, zoals een beleggingsrekening of (een of meerdere) spaardeposito's.

Hoewel het meestal niet aan te raden is en misschien zelfs niet mogelijk is om activa in verschillende soorten fiscale regimes te combineren, bieden dubbele rekeningen van hetzelfde type uitstekende kansen voor stroomlijning. Door zorgvuldig de regels te volgen voor het combineren van soortgelijke rekeningtypes, zou u in staat moeten zijn om te stroomlijnen zonder een belastbaar feit te veroorzaken.

Vanuit praktisch oogpunt kan dit deel van het werk een beetje administratieve rompslomp zijn. Als u hulp nodig heeft bij het uitvoeren van een overdracht, is het vaak het gemakkelijkst om hulp te krijgen via het "ontvangende" bedrijf (dat wil zeggen het bedrijf waarnaar u de activa overdraagt) in plaats van degene die u verlaat.

 

Stap 3: Herzie de activa-allocatie

Zodra u het consolidatieproces voor uw rekeningen heeft voltooid, is het een goed moment om de assetallocatie van uw portefeuille te heroverwegen, vooral als u dit een tijdje niet heeft gedaan. Als u uw portefeuille op Morningstar.nl heeft opgeslagen, kunt u de X-Ray-functionaliteit gebruiken om uw huidige positionering van activaklassen te onderzoeken en deze te vergelijken met uw doelstellingen. Als u bijvoorbeeld verwacht de activa voor uw pensioen te gebruiken, dan kunnen Morningstar's Indexen u helpen om het juiste pad uit te stippelen voor uw oudedagsvoorziening.

 

Stap 4: Bouwen met eenvoudige bouwstenen

Gewapend met doelen voor de activaspreiding van uw portefeuille kunt u vervolgens overschakelen naar een ultra-eenvoudige, minimalistische portefeuillemix. Het doel van een minimalistische portefeuille is om zo min mogelijk posities te gebruiken om diversificatie te bereiken.

Brede-markt-indexfondsen en ETF's lenen zich bijzonder goed voor dit doel, omdat ze in één keer een brede blootstelling aan activaklassen bieden tegen zeer lage kosten. Ik heb ze tot de spil gemaakt van mijn vier minimalistische portefeuillegroepen voor beleggers in verschillende levensfasen. Elke portefeuillegroep bevat een offensieve, een gematigde en een conservatieve versie.

Houd er rekening mee dat sommige portefeuilles fondsen van meerdere aanbieders gebruiken - de belastingvriendelijke portefeuilles maken bijvoorbeeld gebruik van Fidelity gemeentelijke obligatiefondsen en Vanguard exchange-traded funds. U kunt echter gemakkelijk bij één enkele aanbieder blijven, aangezien grote firma's als Fidelity en Vanguard relevante goedkope kernfondsen in alle belangrijke activaklassen op de markt brengen.

Wel moet u voorzichtig zijn bij het aanbrengen van wijzigingen in uw belastbare rekeningen, omdat het verkopen van gewaardeerde activa kan resulteren in een belastingaanslag. Als uw belastbare rekeningen een grondige herziening nodig hebben, vraag dan advies of bereken de belastingaanslag voordat u verder gaat.

 

Stap 5: Plan hoe u het up-to-date houdt

Het opzetten van een minimalistische portefeuille betekent dat er weinig toezichtverplichtingen blijven bestaan. Maar tenzij u een volledig zelf beheerde optie kiest, waar u echt alles zelf moet doen, is het toch altijd zaak om ten minste met enige regelmaat de vinger aan de pols te houden met de portefeuile naarmate de jaren verstrijken.

Ik ben voorstander van een beleidsdocument waarin de uitgangspunten van uw beleggingsportefeuille vermeld staan: uw asset allocatie, hoe vaak u de portefeuille monitort en wat de aanjagers kunnen zijn voor het aanbrengen van wijzigingen. Met een minimalistische  portefeuile is één keer per jaar een grondige check-up voldoende.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Christine Benz  is Morningstar's director of personal finance and author of 30-Minute Money Solutions: A Step-by-Step Guide to Managing Your Finances and the Morningstar Guide to Mutual Funds: 5-Star Strategies for Success. Follow Christine on Twitter: @christine_benz and on Facebook.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten