Fund flows juni: forse uitstroom uit aandelenfondsen

Na twee maanden van netto-instroom in Europese beleggingsfondsen laat juli een uistroom zien. Dat komt voornamelijk voor rekening van aandelenfondsen, want obligatiefondsen blijven in trek. Dit zijn Morningstar's fund flow data over de maand juni.

Valerio Baselli 27 juli, 2023 | 9:57
Facebook Twitter LinkedIn

flows 23-6 1

Fondsbeleggers deden een stap terug na twee maanden van netto-instroom. Over juni noteerden Europese beleggingsfondsen een netto-uitstroom van €13,8 miljard. Dat was grotendeels te wijten aan aandelenfondsen die €9,7 miljard uistroom kenden, hoewel de wereldwijde aandelenmarkten in juni juist herstelden van de dip in mei. Opvallend was ook dat de uistroom plaatsvond bij zowel actieve als passieve fondsen.

Beleggers liepen naar obligatiefondsen en die boekten daarmee hun achtste maand op rij van instroom. De €9 miljard nieuw geld in juni brengt het totaal voor de eerste helft van 2023 op €102 miljard. Het meeste vermogen stroomde naar fixed-term obligaties en ook naar staatsobligatiefondsen in euro en Britse ponden. 

Allocatiefondsen kenden €7,5 miljard aan uitstroom. Sinds mei 2022 heeft deze categorie slechts twee maanden van netto-instroom beleefd. Grondstoffenfondsen deden het eveneens slecht met €2,3 miljard aan uitstroom, waarvan 1,7 miljard voor rekening komt van uitstroom uit fondsen in edelmetalen.

flows 23-6 2

 

Actief versus passief
Zoals zo vaak lopen de cijfers van passief en actief sterk uiteen; passieve fondsen boekten een netto-instroom van €5,3 miljard tegen een netto-uitstroom van €14,9 miljard bij actieve fondsen. In juni kenden de categorieën aandelen- en grondstoffenfondsen uistroom bij zowel actief als passief.

Het marktaandeel van passief stijgt intussen verder; naar 25,10% per eind juni 2023 tegen 23,24% een jaar eerder.

flows 23-6 3

 

Duurzaam had het moeilijk
De fondsen die zich als duurzaam afficheren beleefden een lastige maand, want de SFDR Artikel 8 fondsen kenden een netto-uitstroom van €15,1 miljard, het slechtste resultaat in de afgelopen acht maanden. De Artikel 9 fondsen kenden eveneens uitstroom, zij het minder sterk met 'slechts' €440 miljoen.

De afgelopen maanden zijn fondshuizen druk met de implementatie van SFDR Level 2 vereisten die per januari 2023 van kracht zijn geworden. Dat zorgde voor een fikse herijking van hun fondsenaanbod; de strengere regels hebben gezorgd voor een verschuiving in de classificering die er voornamelijk op neerkomt dat veel fondsen zijn verlaagd van Artikel 9 naar Artikel 8.

flows 23-6 4

flows 23-6 5

 

Instroom op fondscategorie-niveau
De categorieën voor wereldwijde large-cap aandelen gemengd voert net als in mei de lijst aan, die voor wereldwijd en die voor de Verenigde Staten. Dit tegen de achtergrond van een overall beeld van uitstroom uit aandelencategorieën, zoals eerder geschetst. De overige drie winnaars zijn EUR en GBP staatsobligaties en fixed-term obligaties.

flows 23-6 6

 

Uitstroom op fondscategorie-niveau
De aanvorder van deze lijst is een heel specifieke categorie van wereldwijde obligaties die zijn gehedged tegen de Noorse kroon. Dat is te wijten aan grote uitstroom bij één fonds, namelijk het KLP Obligasjon Global fonds.

Zoals boven uiteengezet, vinden we ook de categorie grondstoffen - edelmetalen terug bij de verliezers, en ook twee large-cap aandelencategorieën.

flows 23-6 7

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten