Fund flows februari: beleggers maken pas op de plaats

Fondsbeleggers maakten in februari pas op de plaats, waardoor de netto-instroom in  Europese beleggingsfondsen halveerde ten opzichte van januari. Onrust op de financiéle markten door de problemen in de bankensector maakt beleggers huiverig. Dit zijn de fund flows over februari.

Valerio Baselli 27 maart, 2023 | 11:00
Facebook Twitter LinkedIn

flows 23-2 1

Na een sterke start van 2023 met hoge instroom van nieuw vermogen in Europese beleggingsfondsen, maakten fondsbeleggers in februari pas op de plaats. De netto-instroom halveerde zo'n beetje naar €21,7 miljard.

Bij aandelenfondsen was de afname zelfs nog sterker; de instroom van €7,7 miljard is slechts ongeveer eenderde van het niveau van januari. Wel is februari de vierde maand op rij met instroom, na de lastige periodes in 2022. Opkomende-markten categorieën waren de bestverkochte, terwijl wereldwijde aandelen juist uit de gratie waren vanwege de toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en China. 

Ook obligatiefondsen maakten de vierde maand op rij van instroom mee, en wel €17,3 miljard. De meest gewilde categorieën waren obligaties met een vaste looptijd, euro-bedrijfsobligaties en wereldwijde obligaties.

Allocatiestrategieën kenden de zevende maand van uitstroom in de voorbije negen maanden, met €1,9 miljard. Grondstoffenfondsen deden het juist wel goed met per saldo €421 miljoen aan nieuw vermogen.

flows 23-2 2

 

Actief versus passief
Passieve fondsen boekten in februari een netto-instroom van €10,7 miljard, en actieve fondsen deden het ongeveer even goed met €11,2 miljard aan nieuw geld. Passieve fondsen wisten nieuw vermogen op te halen in alle belangrijke asset classes. Aan de active zijde kenden allocatie, alternatives en commodities juist netto-uitstroom.

Het marktaandeel van passief stijgt intussen verder; naar 24,26% per eind februari 2023 tegen 22,49% een jaar eerder.

flows 23-2 3

 

Groen in opmars
De fondsen die in de SFDR Artikel 8 categorie vallen, hadden hun vierde maand op rij van netto-instroom, met €13 miljard erbij in februari, waarbij zowel actieve als passieve strategieën meededen. De Artikel 9 fondsen, oftewel de donkergroene fondsen, haalden €1,3 miljard aan nieuw vermogen binnen. 

De afgelopen maanden waren fondshuizen druk met de implementatie van SFDR Level 2 vereisten die per januari 2023 van kracht zijn geworden. Dat zorgde voor een fikse herijking van hun fondsenaanbod; de strengere regels hebben gezorgd voor een verschuiving in de classificering die er voornamelijk op neerkomt dat veel fondsen zijn verlaagd van Artikel 9 naar Artikel 8. Tussen oktober 2022 en februari 2023 is het aantal Artikel 9 fondsen gedaald van 1.058 naar 847.

flows 23-2 4

flows 23-2 5

 

Instroom op fondscategorie-niveau
De categorie wereldwijde opkomende-markten aandelenfondsen gaat over februari aan kop van de meestverkochte categorieën. Van de €7 miljard aan instroom ging 5,5 miljard naar indexproducten. Het Zweedse passieve duurzame fonds Storebrand Emerging Markets Plus was het bestverkochte met een instroom van €1,15 miljard.

Europese large-cap gemengd aandelenfondsen kenden hun eerste positieve maand sinds januari 2022. Hier gingen al het nieuwe vermogen naar passieve strategieën. Daarvan profiteerde de iShares Core MSCI Europe ETF het meest met in zijn eentje al een instroom van €640 miljoen.

flows 23-2 6

 

Uitstroom op fondscategorie-niveau
Een heel specifieke aandelencategorie prijkt boven aan de lijst van achterblijvers: Franse aandelen. Die verloor €4,3 miljard, en dat was de hoogste uitstroom sinds 2007, toen Morningstar begon met flow data verzamelen. Het hardst geraakt werd Société Générale Haussman France Index dat te maken kreeg met een combinatie van winstnemingen en vrees voor sociale onrust in Frankrijk na de omstreden pensioenwet die president Macron erdoor heeft gedrukt en die leidde tot aanhoudende hevige protesten.

Beleggers liepen ook weg bij edelmetalen, en dat was al de tiende maand op rij. Alleen de Invesco Physical Gold ETC al zag €431 miljoen aan vermogen zag wegstromen.

flows 23-2 7

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten