En zo kwam er een einde aan Credit Suisse

Een niet meer te stoppen duikvlucht van gebrek aan vertrouwen, deposito's weghalen en een redding met verrassende aspecten maakt een einde aan Credit Suisse. Onder de vleugels van landgenoot UBS wordt een toekomst gezocht. En die heeft een prijs.

Antje Schiffler 20 maart, 2023 | 16:16 Jocelyn Jovene
Facebook Twitter LinkedIn

Credit Suisse and UBS headquarters in Zurich

UBS heeft ermee ingestemd om rivaal Credit Suisse te kopen voor 3 miljard Zwitserse frank, terwijl de Zwitserse autoriteiten probeerden het vertrouwen in het financiële systeem te herstellen. Dit verlaagde de waarde van de aandelen van Credit Suisse, maar het zijn de eigenaren van de laaggeplaatste obligaties van de bank die met lege handen achterblijven.

Volgens de voorwaarden van de transactie ontvangen de aandeelhouders in Credit Suisse één UBS-aandeel voor elke 22,48 gewone aandelen. Op basis van de slotkoersen van vrijdag waardeert de transactie Credit Suisse-aandelen op CHF 0,76, wat 59% lager is dan de laatste slotkoers van CHF 1,86.

De redding op het laatste moment kon maandagochtend de nervositeit op de markten niet kalmeren en aandelen van banken stonden de hele ochtend onder enorme druk. UBS verloor 12% aan het begin van de handel, wat leidde tot dalingen van andere banken in de regio. De zenuwen kalmeerden in de loop van de handelsdag en de bredere Europese markt en Amerikaanse aandelenfutures kwamen zelfs in positief terrein.


Vertrouwen gedeukt

"Credit Suisse en UBS zijn zondag een fusieovereenkomst aangegaan na tussenkomst van het Zwitserse Federale Ministerie van Financiën, de Zwitserse Nationale Bank en de Zwitserse toezichthouder op de financiële markt. UBS zal de overlevende entiteit zijn bij het sluiten van de fusietransactie”, aldus Credit Suisse in een persbericht. Voorzitter Axel Lehmann noemde de fusie "het best beschikbare resultaat", terwijl UBS-voorzitter Colm Kelleher het een "noodredding" noemde. In een afzonderlijke verklaring kondigde UBS zijn voornemen aan om "Credit Suisse over te nemen", waarbij het ervoor koos CS's gebruik van de term "fusie" niet te delen.

De combinatie van de twee banken vormt een asset management reus met ruim $5.000 miljard, waaronder meer dan $ 3.400 miljard aan vermogensbeheer. De corporate en investment banking-activiteiten, een langdurige bron van problemen voor Credit Suisse, lijken voorbestemd om te verdwijnen of ingrijpend te worden geherstructureerd.

“De overname van UBS is in principe goed nieuws, een versneld resultaat, in plaats van afwachten of Credit Suisse de noodzakelijke herstructurering zelf aankan. Het probleem voor beleggers in het algemeen is echter dat een dergelijke overname echt teruggrijpt naar 2008 en de gedwongen overnames van Merrill Lynch enzovoort. Ook de snelheid waarmee Credit Suisse bergafwaarts ging, is zorgwekkend en sloeg uiteindelijk een grote deuk in het marktvertrouwen in het algemeen”, aldus Michael Field, European Market Strategist bij Morningstar.

 

Aandeelhouders vóór obligaties

In een verrassende beslissing gaf de Zwitserse toezichthouder opdracht tot "een volledige afschrijving" van de waarde van Credit Suisse's CHF 16 miljard aan additionele Tier 1-obligaties (AT1), ook wel bekend als voorwaardelijk converteerbare obligaties (CoCo's). Dit betekent dat de houders van deze obligaties met lege handen achterblijven. Bezitters van aandelen, die normaal gesproken een lagere prioriteit hebben dan eigenaren van obligaties in een faillissementsproces, ontvangen in deze deal echter nog steeds ongeveer 40% van de meest recente aandelenkoers.

AT1-obligaties zijn de laagste trede van de bankschuld. Het zijn risicovolle instrumenten die een hoog rendement opleveren als het goed loopt, maar ze zijn ook ontworpen om als eerste de pijn te voelen als een bank in de problemen komt. De volledige afwaardering wordt gezien als een klap voor de Europese schuldmarkten.

"Wat Finma heeft gedaan door de kapitaalstructuur te doorbreken, zal op de lange termijn gevolgen hebben voor elke Zwitserse financiële schuld", wordt een AT1-houder van Credit Suisse in de Financial Times. Een bankier vertelde de krant dat de beslissing zou kunnen leiden tot een "nachtmerrie" op de Europese schuldmarkten, gezien het feit dat obligatiehouders zwaardere verliezen moesten lijden dan aandeelhouders.

Kort nadat de deal was aangekondigd, kondigden de centrale banken van de eurozone, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Canada en de Verenigde Staten aan dat ze de frequentie van dollarswaptransacties zouden verhogen van wekelijks naar dagelijks. Dit om de liquiditeitsvoorziening van banken te waarborgen.

 

Een vreselijke week

De door de crisis geteisterde Zwitserse bank stond vorige week onder grote druk, veroorzaakt door de ineenstorting van drie Amerikaanse regionale banken - Silicon Valley Bank, Signature Bank en Silvergate Bank. Op dinsdag kon Credit Suisse haar jaarverslag met vertraging publiceren, waarbij duidelijk werd dat het een uitstroom van liquiditeit bleef zien, na een uitstroom van CHF 123,2 miljard in 2022. Volgens berichten in de media verloor Credit Suisse voor CHF 10 miljard aan deposito's per dag.

De uiteindelijke duikvlucht van de bank werd woensdag in gang gezet, toen haar belangrijkste aandeelhouder, de Saudische Nationale Bank, zei dat ze geen verdere financiële steun zou verlenen. CS-aandelen kelderden met meer dan 30% en daalden voor het eerst onder CHF 2. Later die dag bood de Zwitserse Nationale Bank (SNB) aan om, indien nodig, liquiditeit aan de groep te verstrekken. CS accepteerde het bod slechts een paar uur later en leende CHF 50 miljard. De interventie kon het bloeden niet stoppen en de CS-aandelen eindigden de week met een daling van 25%.

Afgelopen weekend werd duidelijk dat toezichthouders en politici de situatie van de op één na grootste bank van Zwitserland niet langer houdbaar vonden. De deal werd zondag laat bekendgemaakt. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Antje Schiffler  is editor voor Morningstar in Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten