Dit zijn Morningstar’s neusjes van de zalm

Morningstar’s fondsanalisten zien op jaarbasis talloze beleggingsteams die hun beleggingsfilosofie en beleggingsaanpak uiteenzetten. Hoewel hier veel capabele beheerders en interessante beleggingsstrategieën tussen zitten, is er slechts een beperkt aantal dat na onze uitgebreide kwalitatieve analyse de hoogste score op People (het beleggingsteam) en Process (het beleggingsproces) krijgt toegekend. We werpen hier een blik op deze neusjes van de zalm.

Jeffrey Schumacher, CFA 07 maart, 2023 | 9:53
Facebook Twitter LinkedIn

De fondsanalisten van Morningstar beoordelen beleggingsfondsen op hun merites aan de hand van een robuust raamwerk dat uiteindelijk leidt tot de Morningstar Analyst Rating. Hierin staan de kwaliteit van het beleggingsteam en het beleggingsproces centraal. Voor het beoordelen van de kwaliteit van een beleggingsteam kijken we niet alleen naar de relevantie van de werkervaring van de beheerders, hoe lang ze bij de strategie betrokken zijn en welke ondersteuning ze genieten bij het beheren van het fondsvermogen.

Ook proberen we ons een beeld te vormen van meer kwalitatieve aspecten zoals de verschillende karakters in een beleggingsteam, het besluitvormingsproces en de diepgang en originaliteit van de beleggingsideeën die binnen het team worden gegenereerd.

Van een beleggingsproces beoordelen we zaken als de structuur, discipline en de mate van herhaalbaarheid van het beleggingsproces. Daarnaast kijken we naar aspecten zoals de consistentie in de uitvoering van het beleggingsproces of in welke mate restricties van het belegbare universum als gevolg van bijvoorbeeld duurzaamheidsoverwegingen of fondsomvang impact kunnen hebben op het succes van de beleggingsstrategie.

 

High rating is zeldzaam

Na een uitgebreide analyse van de sterktes en zwaktes van het beleggingsteam en het beleggingsproces kennen de fondsanalisten een beoordeling toe voor People en Process op basis van een vijfpunts-schaal die loopt van Low, Below Average en Average tot Above Average en High. Die laatste rating is zeldzaam en alleen weggelegd voor die beleggingsteams die we beschouwen als de beste in hun Morningstar categorie en alleen toekennen aan die beleggingsprocessen die zich in verschillende marktomstandigheden ruimschoots hebben bewezen.

Van de 860 door Morningstar analisten beoordeelde actief beheerde beleggingsfondsen die in Europa worden gedistribueerd zijn er ongeveer 150 met een People score van High en bijna 130 met een Process score van High. Er zijn echter maar 70 beleggingsfondsen die op beide pijlers een score van High hebben verdiend. Hiervan zijn er bijna 50 verkrijgbaar in Nederland.

 

Ook Nederlandse fondsen

Onder dit exclusieve gezelschap bevinden zich enkele beleggingsfondsen van Nederlandse origine. Zo verdienen de vermaarde small-cap specialisten van Kempen Orange een plek in dit rijtje. Het team van vier wordt geprezen om de ruime ervaring en diepgaande kennis van de bedrijven waarin ze beleggen, terwijl het beleggingsproces zich kenmerkt door de heldere structuur en gedisciplineerde uitvoering.

Ook Robeco High Yield Bonds is al geruime tijd een van de favorieten van Morningstar’s fondsanalisten. Beheerders Sander Bus en Roeland Moraal zijn al meer dan twee decennia betrokken bij de strategie en worden ondersteund door een uitgebreid en getalenteerd team van credit analisten. De bottom-up georiënteerde benadering resulteert in een breed gespreide portefeuille waarmee het team zich op lange termijn heeft weten te onderscheiden van hun concurrenten.

Hieronder volgt een volledige lijst van de strategieën die door de fondsanalisten van Morningstar worden gezien als de beste in hun soort:

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten