Besparingsoperatie Philips bevalt beleggers

Philips schrapt 6.000 banen, bovenop de 4.000 die in oktober vorig jaar werden aangekondigd. De nieuwe topman Roy Jakobs neemt drastische maatregelen om Philips weer winstgevend te krijgen na een dramatisch slecht 2022. Over vorig jaar leed Philips een verlies van 1,6 miljard euro. De maatregelen bevallen beleggers, want de koers stijgt.

Robert van den Oever 30 januari, 2023 | 10:38
Facebook Twitter LinkedIn

Van de 6.000 te schrappen banen vallen er ruim 1.000 in Nederland, waar nu 11.000 van de wereldwijd 80.000 personeelsleden werken. Die 1.000 snijdt Philips weg op het hoofdkantoor in Amsterdam en bij onderzoek & ontwikkeling in Eindhoven. De productielocaties in Nederland blijven buiten schot.

De problemen concentreerden zich met name bij de medische apparatuur voor slaapapneu. Door ondeugdelijk loslatend schuimcomponenten moest Philips over de hele wereld apparaten terughalen en vervangen. Behalve dat kampten de divisies die wel goed draaiden met tekorten aan onderdelen door de wereldwijde chiptekorten, zodat hun resultaten achterbleven bij wat de vraag eigenlijk mogelijk maakte.

Tegen het einde van het jaar werden die tekorten geleidelijk aan opgelost, zodat het resultaat over het vierde kwartaal meeviel: waar analisten op een omzetdaling hadden gerekend, rapporteerde Philips een stijging van 3% in de vergelijkbare omzet. De netto-omzet steeg ruim 9%. De winst over het vierde kwartaal wordt gedrukt door 350 miljoen aan voorzieningen en eenmalige lasten, zodat een nettoverlies van 105 miljoen overblijft.

 

Met schone lei verder

Vanwege de problemen met de slaapapneu apparaten heeft Philips (PHIA) in het derde kwartaal van 2022 al een eenmalige last van 1,3 miljard genomen en dat is de belangrijkste oorzaak voor het netto-jaarverlies van 1,6 miljard.

De nieuw aangetreden CEO Roy Jakobs neemt meteen alle pijn om zo met een schone lei te kunnen beginnen. Hij kijkt aan tegen een koersverlies van 70% sinds de problemen met de apneu-apparaten aan het licht kwamen die vorig CEO Frans van Houten voortijdig de kop kostten.

 

Beleggers zijn positief

De markt rekende al op een aanvullende banenreductie om extra besparingen te kunnen realiseren, en de hoogte ervan bevalt beleggers, want het aandeel Philips stijgt bij opening op maandag met ruim 5% naar iets boven de 16 euro.

Wat beleggers ook vertrouwen geeft, is dat Philips ondanks het forse verlies wel zijn dividend handhaaft op 0,85 euro per aandeel. Enig verschil is dat dit deze keer alleen in de vorm van stockdividend te ontvangen is. Philips biedt zijn aandeelhouders geen contanten aan.

Morningstar-analist Javier Correonero hanteert een Fair Value van 25 euro voor het aandeel Philips. Hij ziet opwaarts potentieel nu de nieuwe CEO schoon schip maakt. Bovendien is de focus op medische apparatuur op zich een goede, omdat de lange-termijn trends positief zijn voor die business. Philips heeft een sterke positie verworven in de medische markt in Europa en de Verenigde Staten.

Omdat veiligheid en zekerheid voorop staan bij medische apparatuur, profiteert Philips van wat Morningstar ‘switching costs’ noemt, ofwel een hoge drempel om over te stappen naar een concurrent. Daardoor kent analist Correonero aan Philips een Narrow Moat rating toe die staat voor een beperkte mate van concurrentievoordelen op de langere termijn.

Analisten van Jefferies wijzen op de daling van de orders met 3% als gevolg van de lagere vraag naar covid-19 gerelateerde producten en de bewuste keuze van Philips om minder goed renderende business te laten lopen. Dit is tevens de reden dat Philips zelf spreekt van een “langzame start van 2023”. Ook merkt Jefferies op dat de verwachtingen van Philips voor 2023 en ook die voor 2024-2025 niet de eventuele financiële effecten van rechtszaken en claims over de apneu-kwestie bevatten.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten