Het financiële plan van de Kerstman

Ook de Kerstman moet op zijn financiéle plaatje letten. Daarom geeft Morningstar een advies in 5 stappen om op de lange termijn voldoende middelen te hebben om cadeautjes te kunnen kopen.

22 december, 2022 | 11:40
Facebook Twitter LinkedIn

Santa

Bij Morningstar staat u, de belegger, altijd voorop. Daarom zoeken we altijd naar sterke, solide beleggingsideeën die zich op de langere termijn uitbetalen. We raden beleggers altijd aan om specifieke doelen te stellen voor hun beleggingen en daar termijnen en risicobereidheid aan te verbinden.

Onder de vele particuliere beleggers die we als Morningstar ten dienste staan, blijkt zich ook de Kerstman te bevinden, zo bleek toen we de volgende brief binnenkregen:

Dear Morningstar,

Merry Christmas! You may know me as Saint Nick, the Jolly man from the North Pole, Benevolent Leader to millions of elves, the man who knows if you’ve been naughty or nice, and just plain old Santa Claus.

But Santa’s got problems.

The stock market’s been volatile, interest rates are rising, the prices of toys are through the roof! I’ve got to pay the elves, I need a new stable for the reindeer, Mrs. Claus needs a new kitchen (with state-of-the-art appliances) and frankly, after Christmas, I just want to relax, and kick back on a nice, sunny beach for the whole of January.

Can I afford it? Help me, Morningstar! Make me a nice financial plan, and you’ll shoot to the top of my ‘Nice’ list!

Ho! Ho! Ho!

Santa Claus

p.s. Leave out chocolate chip cookies, they’re my favorite.

8128
  -  Image Courtesy Unsplash.com

Om de Kerstman te helpen, hebben we binnen Morningstar onze personal finance experts geraadpleegd en zij kwamen, geheel op de klant toegesneden, met het volgende stappenplan: 

 

Stap 1: All I Want for Christmas is a Budget

Als Santa al zijn financiële doelen op de lange termijn wil bereiken, dan moet hij zijn uitgaven bijhoudern. De beste manier om te voorkomen dat je te veel uitgeeft, is door een huishoudboekje, of in het Engels een budget, bij te houden.

“Net zoals wij allemaal moet ook Santa op zijn kasboekje letten”, zegt Morningstar’s director personal finance Christine Benz. “Hij moet zijn huishouden op gang houden, maar hij moet ook goed naar al zijn uitgaven kijken om er zeker van te zijn dat hij zijn spaar- en beleggingsdoelen kan halen", aldus Benz.

 

Stap 2: It’s the Most Wonderful Time – To Set Goals

“Santa’s business is seizoensgebonden, dus hij moet budgetteren voor een heleboel leveringen, salarissen van elfjes enzoveert in december. Als Santa niet vooruit plant, dan kan ook hij voor nare verrassingen komen te staan. Ik neem aan dat hij dit al lang genoeg doet om de routine te kennen, en dat zou ook voor anderen een motivatie moeten zijn om vooruit te plannen, om niet op het laatste moment te kort te komen”, zegt Benz.

De kerstman heeft een aantal doelen opgesteld: hij wil in januari met pensioen gaan op een mooi, zonnig strand, hij moet de keuken upgraden en Rudolph het rendier heeft een nieuwe stal nodig. De Kerstman zal zijn doelen moeten prioriteren, kwantificeren en bepalen. Kan hij ze allemaal betalen? Misschien of misschien niet. Hij moet plannen en misschien wat meer sparen - en sommige dingen misschien uitstellen - om uiteindelijk dat strand voor elkaar te krijgen.

“Het goede nieuws voor de Kerstman is dat Kerstmis elk jaar op dezelfde dag valt. Ervan uitgaande dat hij van plan is elk jaar relatief hetzelfde bedrag aan cadeaus uit te geven, is het plannen en calculeren van zijn jaarlijkse cadeau-uitgaven vrij eenvoudig”, zegt Benz.

Ze stelt de Kerstman ook de lastige vragen – heeft hij bijvoorbeeld echt dat kabel-tv-pakket nodig? Er staan immers al zoveel van hun favoriete programma's op Netflix. Zou hij het lidmaatschap van de sportschool kunnen laten vallen en in plaats daarvan met huisgymnastiek kunnen trainen? Op die manier hoeft hij niet te vechten tegen stormachtig Noordpoolweer om in vorm te blijven!

 

Stap 3: I’ll Have a Blue Christmas – Without an Emergency Fund

“We moeten allemaal het onverwachte verwachten – zelfs de Kerstman! Een onlangs gepubliceerd paper van het National Bureau of Economic Research getiteld "Saving Regret" stelt dat de belangrijkste reden waarom mensen spijt hebben van hoe weinig ze sparen, financiële schokken zijn, zoals werkloosheid, gezondheid en echtscheiding."

Weet je nog dat oma werd overreden door een rendier? Dat was een noodgeval. Iets dat op dat moment zeker zou hebben geholpen, is een noodfonds. Een noodfonds is een belangrijk onderdeel van elk financieel plan, ongeacht hoe oud of rijk u bent.

"In het ideale geval zou de Kerstman elk jaar ten minste een volledig jaar aan cadeau-uitgaven moeten sparen, zijn spaargeld over het jaar verdelen en die besparingen in zijn budget opnemen", zei Benz. Eerlijk gezegd, omdat de Kerstman alleen in december werkt, is hij lid van de evenementenbranche en daarom is een noodfonds nog belangrijker voor hem.

8127
-  Image by Filip Mroz, via Unsplash.com

 

Stap 4: Have Yourself a Merry Little Investment

Als de Kerstman eenmaal weet hoeveel hij moet sparen voor elke Kerst, en een zeker bedrag bij elkaar heeft gespaard, is het tijd voor het leuke gedeelte: beleggen! “Voor geld voor Kerstmis 2023 en 2024, zou de Kerstman het geld willen bewaren in veilige beleggingen. Dat is portefeuillesegment van de Kerstman. Hij zal niet veel verdienen met dat geld, maar hij wil het ook niet riskeren in beleggingen met een hoger rendement en een hoger risico, zoals aandelen of zelfs obligaties. Hij zou het vreselijk vinden om kinderen tekort te doen, of het risico te lopen dat sommigen helemaal niets krijgen', zegt Benz.

Voor Kerstmis 2025-2030, of daaromtrent, kan de Kerstman het zich veroorloven om wat meer risico te nemen met zijn spaargeld. Hij kan het geld voor die Kerstdagen voornamelijk beleggen in investment-grade obligaties, en misschien ook in aandelen van hoge kwaliteit, merkt Benz op. Met dit onderdeel van zijn portefeuille zal de Kerstman waarschijnlijk meer verdienen dan aan zijn contante beleggingen en kan hij mogelijk ook de inflatie van speelgoed en andere geschenken overtreffen.

Alle gekheid op een stokje, hoewel de Kerstman denkt dat de prijs van speelgoed door het dak is gegaan, is het goede nieuws dat de prijsinflatie voor speelgoed in de afgelopen 18 jaar zelfs negatief is geweest, hoewel het de vraag is of dat zo zal blijven. Tarieven op geïmporteerd speelgoed kunnen de speelgoedinflatie in de komende jaren opdrijven, zegt Benz.

Ten slotte kan hij al het geld voor toekomstige kerstdagen – 2030 en daarna – beleggen in activa die een hoger rendement beloven in ruil voor bereidheid om meer volatiliteit te doorstaan. Dat zijn voornamelijk aandelen. De kerstman zal de komende 10 jaar geen gebruik maken van dit gedeelte van de portefeuille, dus hij kan het zich veroorloven om wat prijsschommelingen te verdragen, zelfs grote. Een wereldwijd gediversifieerde aandelenportefeuille is hier zinvol, zegt Benz. 

 

Stap 5: Let it Snow, Let it Snow, While I Go – To the Beach!

Zodra al zijn plannen zijn uitgevoerd en zijn belegginen zijn gedaan, moet de Kerstman gaan nadenken over zijn leven na Kerstmis - wat wij, niet-kerstmannen, pensioen noemen.

“Het drukke Kerstschema is als het ware een metafoor voor financiële planning. Als de Kerstman de andere 11 maanden van het jaar de juiste dingen doet, kan zijn december soepel verlopen. En aangezien mensen vooruit plannen voor hun pensioen, is er een zekere mate van uitgestelde behoften nodig om het pensioen zo soepel mogelijk te laten verlopen”, aldus Benz. Zij wijst erop dat de Kerstman gedurende het jaar veel vrije tijd heeft. En zo zullen ook velen van ons - hopelijk - een lange tijd van hun pensioen kunnen genieten, om bijvoorbeeld naar het strand te gaan. Na al die kou kan Santa dat wel waarderen.

“Het is niet onredelijk dat veel van de huidige gepensioneerden 30 of zelfs 40 jaar met pensioen zullen zijn. Voor sommigen van ons kan dat gelijk zijn aan of zelfs meer dan de tijd die we aan het werk besteden. Dat legt tegenwoordig veel meer druk op individuele werknemers en huishoudens om deels of bijna volledig voor hun eigen pensioen te zorgen door voldoende vermogen op te bouwen”. Benz waarschuwt dat als iedereen een lange lijst met kerstwensen naar de Kerstman stuurt, zelfs hij grenzen moet stellen. Hij heeft tenslotte maar zoveel ruimte op die slee van hem. Dus ook spaarders moeten prioriteiten stellen aan hun wensen om zich te verzekeren van een vrolijk pensioen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten