Top 5 Aandelen Emerging Markets: Nordea aan kop

Na een underperformance in het eerste kwartaal, wist de index voor opkomende landen een outperformance te realiseren ten opzichte van de MSCI World in het tweede kwartaal. Dit kwam volledig op het conto van China, dat het tweede kwartaal positief afsloot, terwijl vrijwel alle andere aandelenmarkten aanzienlijke verliezen leden.

Ronald van Genderen 18 juli, 2022 | 8:32
Facebook Twitter LinkedIn

Wereldwijde aandelenmarkten beleefden een bijzonder slecht tweede kwartaal. Geopolitieke spanningen, recessieangst, oplopende inflatie en renteverhogingen door centrale banken bezorgden beleggers de nodige kopzorgen. De MSCI World index daalde met 10,80% over de periode van april tot en met eind juni, waardoor het verlies voor het eerste halfjaar uitkomt op 13,53%.

Hoewel opkomende markten in het eerste kwartaal nog een underperformance lieten optekenen in vergelijking met de wereldwijde aandelenindex, beleefden ze een sterk tweede kwartaal. Weliswaar was er met een rendement van -5,76% sprake van een verlies, maar dit was aanzienlijk minder dan voor ontwikkelde landen. Hierdoor resteert over de eerste jaarhelft een verlies van 10,40%.

De relatief sterke prestatie van opkomende landen is opvallend omdat de markten in een groot aantal landen de afgelopen maanden er bepaald niet goed opstonden bij beleggers. Dit was met name het geval in Zuid-Amerika, waar de beurzen van Argentinië, Brazilië, Colombia en Peru verliezen incasseerden variërend van 19,54% tot 25,75% (in euro’s). Een combinatie van toenemende bezorgdheid over een wereldwijde recessie, onzekerheid over het binnenlandse beleid in diverse landen en later in het kwartaal zwakkere industriële metaalprijzen, droegen bij aan dalingen van aandelen en valuta’s in de regio.

Ondertussen was de voortdurende oorlog in Oekraïne een belangrijke reden voor de zwakke prestaties van de beurzen in Polen en Hongarije, die tot de slechtst presterende markten wereldwijd behoorden met verliezen van circa 22% voor beide landen.

China trekt Azië omhoog
In Azië behoorden landen als Zuid-Korea en Taiwan tot de zwakkere broeders. In Korea waren het de aandelen uit de sectoren energie, financiële waarden en technologie die bijzonder zwaar werden getroffen door de angst voor een wereldwijde recessie. Dit gold ook voor Taiwan, waar bedrijven daarnaast last hadden van de wereldwijde problemen met de toeleveringsketen die de vraag naar zijn technologische producten deed verzwakken.

Uiteindelijk was het alleen China dat het kwartaal in positief terrein afsloot met een plus van 10,06% voor de MSCI China index en 8,08% voor de MSCI China A Onshore index. De versoepelde lockdown-maatregelen en een beter dan verwachtte fabrieksactiviteit in het land in juni deed het positieve beleggerssentiment hier toenemen. Ondertussen werden aanvullende economische steunmaatregelen aangekondigd. Hierdoor is de outperformance van de opkomende landen index in het tweede kwartaal volledig toe te schrijven aan China.

De Top-5
De top-5 van deze week geeft een overzicht van de vijf best presterende fondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland) in de Morningstar categorie Aandelen Emerging Markets op basis van hun prestaties over het eerste halfjaar van 2022.

Nordea 1 – Stable Emerging Markets Equity op 1
Koploper is Nordea 1 – Stable Emerging Markets Equity dat sinds introductie in 2011 wordt beheerd door Claus Vorm en Robert Næss. Zij zijn beide onderdeel van Nordea’s multi asset team dat onder meer verantwoordelijk is voor het beheer van de stable equity fondsen range. Vorm is binnen dit team de aandelenexpert. De strategie is gebaseerd op het beleggen in aandelen met een lager volatiliteitsprofiel, hetgeen bescherming tegen koersdalingen moet bieden.

Die voorkeur wordt daarnaast gecombineerd met een focus op kwaliteitsaandelen die noteren tegen een aantrekkelijke waardering. Over het eerste kwartaal behoorden diverse Zuid-Amerikaanse aandelen nog tot de best presterende aandelen, maar in het tweede kwartaal heeft de goede prestatie van Chinese aandelen dat beeld veranderd. De portefeuille is met een gewicht van 42% in Chinese aandelen ruimschoots overwogen in vergelijking met een weging van 32% voor de MSCI EM index.

Onder de tien aandelen met het hoogste rendement dit jaar in portefeuille zijn er zeven Chinees en onder deze aandelen vinden we onder andere China Overseas Land & Investment, China Resources Sanjiu Medical & Pharmaceutical en MingYang Smart Energy Group. Overigens zijn de overige drie goed presterende aandelen opvallend genoeg Braziliaans: CPFL Energia, ENGIE Brasil Energia en Companhia De Saneamento Basico Do Estado De Sao Paulo.

 

Top 5 Aandelen Emerging Markets

top 5 em juli 22 be

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten