Voorzichtigheid geboden: zo werkt de momentum factor

Historische data wekken de indruk dat het niet op kan met momentum beleggen, maar deze wijze van beleggen vergt een vaardige hand. Momentum kan een overwachte dynamiek krijgen, en verkeerde timing en kuddegedrag liggen op de loer. Wees er dus voorzichtig mee.

Johanna Englundh 30 juni, 2022 | 14:25
Facebook Twitter LinkedIn

Skiing

U bent misschien de momentumfactor of "momentumbeleggen" al eens tegengekomen. Simpel gezegd beschrijft deze het idee dat aandelen die goed hebben gepresteerd ten opzichte van hun concurrenten, de neiging hebben om beter te blijven presteren, terwijl aandelen die relatief slecht presteren de neiging hebben om ondermaats te blijven presteren.

Er is volop data vanuit de historie beschikbaar die dit laat zien. In een artikel uit 2014 van hedgefondsmanager Clifford Asness en zijn collega's bij AQR Capital Management, stelden de auteurs vast dat de momentum-rendementspremie duidelijk naar voren komt in 212 jaar aan data over Amerikaanse aandelen.

"Een deel van dit bewijs dateert van vóór academisch onderzoek in de financiële economie, wat suggereert dat de momentumpremie al sinds het allereerste begin deel uitmaakt van markten, lang voordat onderzoekers ze als wetenschap bestudeerden", schreef het AQR-team.

Klinkt bullet proof, toch? Nou, niet echt. Bij beleggen is er maar één zekerheid: rendement kun je niet precies voorspellen. Momentumstrategieën worden geplaagd door crashes en er zijn verschillende critici die zich erover hebben uitgesproken. De belangrijkste les voor beleggers is dat ze voorzichtig moeten omgaan met de kracht van momentum.

 

Waarom presteren momentum-aandelen beter?

Morningstar-strateeg Amy C. Arnott zegt dat momentum het afgelopen decennium een van de best presterende marktfactoren was, met een rendementsvoordeel in zeven van de afgelopen tien kalenderjaren.: “Momentumaandelen daalden iets minder dan de totale markt tijdens de door corona veroorzaakte neergang begin 2020, gevolgd door een sterk herstel toen de markt zich herstelde. Momentum genereerde een nog robuustere rendementspremie in de bullish markt van 2021".

Net als bij de andere factoren is er een voortdurend debat over waarom de momentumpremie aanhoudt, en daar is geen duidelijk antwoord op te geven. Eén theorie is dat de kracht van de momentumfactor waarschijnlijk gedeeltelijk het kuddegedrag weerspiegelt: beleggers hebben de neiging om met z'n allen samen te drommen rond aandelen die in het recente verleden hoge rendementen hebben geboekt.

Het kan ook te maken hebben met het feit dat beleggers ofwel overdreven of te weinig reageren op nieuws zoals resultatenpublicaties van een bedrijf, of gewoon de onwil om aandelen met verlies te verkopen.

 

Niets duurt eeuwig

Sommigen zeggen dat de momentumfactor een van de meest uitdagende is voor beleggers om te vangen. Dit vanwege het tijdelijke karakter. Elke strategie die zich richt op momentumaandelen zal daarom hoogstwaarschijnlijk een hoge omzet zien. Het regelmatig verkopen en kopen van aandelen verhoogt de transactiekosten en belastingen, die beide een aanzienlijke hap uit het rendement kunnen nemen.

Een andere belangrijke factor is de menselijke geest. Hoewel alle beleggen discipline vereist, zijn sommigen van mening dat een belegger met een momentumfactor nóg gedisciplineerder moet zijn. De meeste mensen hebben de neiging om vast te houden aan aandelen die verliezen lijden, terwijl ze hun winnaars verkopen, een tendens die gedragseconomen het dispositie-effect noemen. Maar om een momentumbelegger te zijn, moet u juist het tegenovergestelde doen: regelmatig uw verliezers verkopen en winnaars met een hoog momentum vasthouden.

"Niets duurt voor altijd. Momentum is een krachtige beweging, maar dat geldt ook voor terugkeer naar het gemiddelde. Dat betekent dat beleggers die op momentum willen sturen, zorgvuldig moeten zijn en onthouden dat het geen gegarandeerde weg naar succes is", verklaart Arnott.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Johanna Englundh  Johanna Englundh is redacteur van Morningstar in Zweden

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten