Bescherm je portefeuille tegen inflatie

Nu de inflatie stijgt en de vraag is hoe lang die hoog blijft, loont het om te kijken naar manieren om je beleggingsportefeuille te beschermen tegen inflatie. Morningstar belicht de mogelijkheden.

Sara Silano 04 maart, 2022 | 9:45
Facebook Twitter LinkedIn

Designed Image

Inflatie is voorlopig nog niet weg. Stijgende energieprijzen en knelpunten in de toeleveringsketen zullen naar verwachting leiden tot een veel grotere stijging van de consumentenprijsindexen dan centrale banken in de geavanceerde economieën, zoals Canada, de eurozone, de VS en het VK, hadden verwacht.

Met inflatie op een hoogtepunt dat al jarenlang niet gezien is, vragen beleggers zich af hoe dit hun portefeuilles kan beïnvloeden. "Inflatie beïnvloedt verschillende soorten effecten op verschillende manieren", zegt Russel Kinnel, director Manager Research bij Morningstar in de VS. "Het grote plaatje is dat inflatie een grotere bedreiging vormt voor een obligatie-zware portefeuille dan een aandelen-zware portefeuille. Als die voor 80% uit aandelen bestaat, hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken over inflatie. Als je voor 80% in vastrentend zit, dan is inflatie inderdaad een probleem.” Het schaadt obligatiehouders omdat het de koopkracht aantast en de waarde van obligaties verlaagt (als de verwachte rentestijgingen door de markt worden ingeprijsd).

Toch is er niet allemaal slecht nieuws. Beleggers hebben enkele manieren om inflatierisico's af te dekken. Directe afdekkingen omvatten inflation-linked / inflatie-beschermde obligaties en grondstoffen. Voorbeelden van indirecte afdekkingen zijn aandelen en goud.

Inflation-linked obligaties
Tegen inflatie beschermde obligaties (ofwel inflation-linked, gekoppeld aan de inflatie) en fondsen die in dergelijke obligaties beleggen, zijn bedoeld om te beschermen tegen inflatie door de waarde van de onderliggende obligatie omhoog te brengen wanneer de inflatie stijgt en omlaag wanneer de inflatie daalt. Beleggers moeten er rekening mee houden dat bij inflatie-gekoppelde obligaties de waarde van de hoofdsom stijgt (of daalt) met veranderingen in de inflatieverwachtingen.

Deze verwachtingen zijn notoir moeilijk te voorspellen, en dit is dus een belangrijk voordeel van dit soort effecten. Houd er ook rekening mee dat inflatiegekoppelde obligaties zich tijdens de cyclus anders kunnen gedragen en in bepaalde scenario's diversificatie bieden in risicofactoren. Een belangrijke overweging is het durationrisico, waarbij inflatie-gekoppelde obligaties vaak langerlopende effecten zijn, wat de rentegevoeligheid verhoogt. Dit kan de voordelen van de inflatiebescherming soms ondermijnen.

Grondstoffen
Een andere manier om het inflatierisico af te dekken is via een grondstoffenfonds. Grondstoffenfondsen beleggen doorgaans in derivaten die zijn gekoppeld aan een mandje met verschillende grondstoffen. Grondstoffenprijzen vormen een belangrijk onderdeel van de inflatie en zijn over het algemeen gevoelig voor economische groei en inflatie.

Wanneer de olieprijzen pieken, volgt vaak inflatie in haar kielzog, en dat is wat er de afgelopen maanden is gebeurd. "De prijzen van grondstoffen schommelen veel dramatischer dan de inflatie, maar dat maakt ze meer een afdekking tegen inflatie", aldus Kinnel. “Commodities hebben, in tegenstelling tot obligaties en aandelen, geen natuurlijk ingebouwd rendement. De volgende stap kan evengoed een stijging of een daling zijn. Dus, als u zo'n fonds koopt, houd het dan in een kleine positie. Ik zou het nog niet tot 5% laten stijgen."

Goud
Goud heeft altijd een reputatie gehad als een betrouwbaar bezit om te beschermen tegen inflatie, maar nu wordt die status in twijfel getrokken. Zoals de meeste grondstoffen zijn de goudprijzen positief gecorreleerd met de inflatie over verschillende tijdsperioden. Maar ze bewegen niet mee met de inflatie. Goud kan aan koopkracht verliezen, en dat heeft het ook daadwerkelijk gedaan in bijvoorbeeld de periode tussen augustus 1993 en december 2005. En beleggers die in januari 1980 goud kochten tegen de recordhoge reële prijs, wachten nog steeds op volledig herstel op basis van inflatiecorrectie.

In de recente inflatiepiek behoort goud tot de "mislukte hedges", aldus John Rekenthaler, Vice President of Research bij Morningstar: "De traditionele inflatiehedge is natuurlijk goud, een grondstof met meer dan 5.000 jaar prijsgeschiedenis. Sinds het Bureau of Labor Statistics op 12 mei 2021 de stijging van de inflatie mekldde, is goud gewoon verder gegaan. Aan de goudprijsgrafiek kan je niet zien wanneer de inflatie weer aan de oppervlakte kwam”. Goud is duidelijk geen perfecte inflatiehedge, hoewel het het rendement in inflatieperioden kan helpen verhogen.

Aandelen
Aandelen en aandelenfondsen zijn indirecte afdekkingen. Het lijkt tegenwoordig misschien verrassend omdat de markten volatiel zijn en met uitverkoop reageren op het nieuws over inflatiestijgingen. Maar op de lange termijn doen aandelen het meestal goed als de inflatie stijgt.

De eerste reden is simpelweg dat inflatie van toepassing is op alle activa, inclusief aandelen. Veel bedrijven hebben prijsmacht waardoor ze de prijzen kunnen verhogen. Bedrijven met sterke merken of met oligopolies kunnen bijvoorbeeld prijzen doorberekenen aan consumenten. Bovendien, als werknemers loonsverhogingen krijgen, kunnen ze zich in dollars iets meer veroorloven om in aandelen te beleggen.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten