Fonds van de Week: Amundi Index MSCI Emerging Markets

Het indexfonds Amundi Index MSCI Emerging Markets biedt brede diversificatie en lage kosten. Het neigt naar de grotere landen onder de opkomende markten en daarin wijkt het af van zijn benchmark. Deze strategie heeft vanaf nu een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

Robert van den Oever 25 mei, 2022 | 9:07
Facebook Twitter LinkedIn

Amundi Index MSCI Emerging Markets in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Average
Beleggingsproces: Average

 

Amundi Index MSCI Emerging Markets

Dit indexfonds is breed gediversifieerd en heeft lage kosten, maar de focus op opkomende markten brengt risico's met zich mee die niet gecompenseerd worden. De MSCI Emerging Markets Net Return Index waar deze strategie zich op richt bevat large- en mid-cap aandelen uit 24 opkomende landen. De brede portefeuille van het fonds telt meer dan 1.400 naar marktkapitalisatie gewogen namen, waarbij de 10 grootste posities goed zijn voor een kwart van het beheerd vermogen.

De strategie neigt in regionaal opzicht naar de grote opkomende landen. Markttrends kunnen ertoe leiden dat het fonds groot in dure aandelen zit. Vanaf nu krijgt dit indexfonds een Morningstar Analyst Rating en wel die van Bronze.

Uitgebreide toelichting

amundi em graph

 

Beheerteam
Amundi profiteert van een van de meest ervaren en stabiele portefeuillebeheerteams in de Europese ETF-markt. Amundi's ETF- en indexen steam bestaat uit 24 leden in Parijs en Tokio. Het Smart Beta en Factor Investing-team telt 12 leden.

Laurent Trottier leidt de afdeling sinds 2014. Hij kwam in 2002 bij Crédit Lyonnais Vermogensbeheer als portefeuillebeheerder voor passieve aandelenportefeuilles en behield die positie na de fusie van CA-AM en CLAM in juli 2004. Daarvoor was hij Portfolio Manager bij State Street Banque van 1999 tot 2002.

Het aandelenbeheerteam, onder leiding van Lionel Brafman, bestaat uit 14 leden. Het zeskoppige aandelenbeheerteam in Tokio wordt geleid door Nobuaki Kato. De portefeuillemanagers zijn gespecialiseerd op basis van geografische beleggingsuniversums. Ze volgen een aanpak waarbij een hoofd- en back-up portfoliomanager worden toegewezen om hetzelfde gebied en dezelfde portefeuilles te bestrijken.

Amundi Asset Management vertrouwt op Amundi Intermediation, een volledige dochteronderneming van Amundi, voor het uitvoeren en ondersteunen van transacties. Momenteel heeft Amundi Intermediation meer dan 50 handelaren in Europa in dienst. Gezien hun lokale kennis en expertise, handelen handelaren in Amundi's Aziatische kantoren voor de portefeuilles in die regio.

Fondshuis
Amundi versterkt zijn expertise in passief en ESG-beleggen, maar er blijven nog altijd uitdagingen omtrent operationele en stewardship kwesties. Daarom blijft de Parent Pillar rating gehandhaafd op Average. Als fusieproduct van SGAM en CAAM in 2010 ging Amundi in 2015 naar de beurs en versterkte zijn status als wereldspeler door in 2017 concurrent Pioneer Investments over te nemen. In januari 2022 completeerde het de overname van passief-specialist Lyxor Asset Management en daardoor is het nu de op een na grootste ETF-aanbieder in Europa.

De integraties van Lyxor in Amundi zal de komende maanden zijn beslag krijgen. We verwachten dat doublures in het productenaanbod zullen worden weggewerkt en dat er fondsen geherpositioneerd zullen worden om het aanbod divers te houden. Het doel is om voldoende keuze te hebben in fysiek en synthetisch replicerende producten en dat er zowel conventionele als ESG-varianten van de meeste benchmarks beschikbaar zijn.

Het kostenniveau van de passieve producten was al gunstig en dat zal door de fusievoordelen alleen maar beter worden, is de verwachting. Intussen is Amundi doorgegaan met het rationaliseren van zijn fondsenassortiment dat overvloedig en van wisselende kwaliteit was; sinds 2019 is tweederde van het aanbod geschrapt. Nu worden alle middelen geconcentreerd op de succesvolste strategieën. Tegelijk heeft het streven naar meer ESG geleid tot uitbreiding van het assortiment ESG-fondsen, wat de rationalisatie deels teniet zou kunnen doen.

De beloningsstructuur voor portefeuillebeheerders en analisten is conform de normen in de beleggingsindustrie. sommige managers beleggen persoonlijk in hun eigen fondsen, maar dat is bij Amundi nog niet heel gebruikelijk.

De operationele worstelingen van de managers in een complexe, gelaagde organisatie werden pijnlijk duidelijk door de boete van 32 miljoen euro die het fondshuis opgelegd kreeg door de Franse financieel toezichthouder vanwege duidelijke mankementen in risico- en handelsbeheer. We zien deze boete en de oorzaak ervan als een significant incident en we blijven de verbeteringen aan de risico- en monitoring tools nauwgezet volgen. 

Proces
Het fonds vertegenwoordigt aandelen uit opkomende markten, maar is wel tamelijk sterk geconcentreerd rond de grootste opkomende markten, terwijl de strategie een politiek risico kent dat in de ontwikkelde economieën niet aanwezig is.

Op 7 maart 2022 herclassificeerde MSCI de Russische markt als een op zichzelf staande markt en verwijderde het Russische aandelen uit de benchmark index van dit fonds. De portefeuillebeheerders van Amundi zijn van plan deze aandelen uit de portfolio te verwijderen wanneer de omstandigheden het toelaten.

Het fonds wordt fysiek gerepliceerd en houdt zich bezig met het uitlenen van effecten. Voor de 12-maands periode eindigend ultimo 2021 bedroeg de gemiddelde uitlening van het fonds als percentage van het beheerd vermogen 7,46%. Deze activiteit heeft het fonds over deze periode 1,8 basispunten opgeleverd. Het maximaal uitgeleende bedrag was 9,20%.

In de periode van vier jaar eindigend op 1 april 2022 is het historische trackingverschil van het fonds zowel hoger als lager geweest dan de lopende kosten van het KIID. Gedurende deze periode varieerde het trackingverschil tussen negatief 0,21% en negatief 0,42%. Ondertussen bedroeg de driejarige ex post tracking error van het fonds 1,16%.

Het portefeuillebeheerteam van Amundi profiteert van ALTO, een eigen indexvolgsysteem dat in eigen beheer ontwikkeld is. Dit systeem genereert pre-trade harde stops en pre-trade winsten. Ook biedt het portefeuillebeheerders waarschuwingen over nabeurs handel en niet-conforme posities.

Prestaties
Passieve fondsen die de MSCI Emerging Markets Index volgen, hebben hun categoriegenoten met een bescheiden marge verslagen. Over de perioden van drie, vijf en tien jaar zijn de voor risico gecorrigeerde -rendementen van de passieve MSCI Emerging Markets Index-fondsen in de buurt van het middelpunt van de categorie geland. Het is niet verrassend dat de Sharpe-ratio's ook in lijn waren met het categoriegemiddelde. Ondertussen hebben passieve fondsen die de MSCI Emerging Markets Index volgen een standaarddeviatie laten zien die iets lager is dan het categoriegemiddelde over de achterblijvende perioden van drie, vijf en tien jaar.

De grootste landen die in deze portefeuille zijn vertegenwoordigd, behoren tot de sterkste presteerders van het fonds. Aandelen uit China en Taiwan waren een van de best presterende, terwijl relatief kleinere Europese opkomende markten, zoals Griekenland en Turkije, wegkwijnden. Chinese aandelen vertegenwoordigen ongeveer 30% van deze portefeuille, dus ze zouden een sterke invloed moeten blijven hebben op de toekomstige prestaties van het fonds.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse laten het fonds uitkomen in het goedkoopste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark en van concurrenten die onder het categoriegemiddelde presteren. De Morningstar Analyst Rating is Bronze.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Amundi Index Solutions - Amundi Index MSCI Emerging Markets RE-C. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Emerging Markets, afgezet tegen het categoriegemiddelde en de categorie benchmark:

amundi em table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Pimco GIS Total Return Bond Fund

JP Morgan Global Income Fund

Robeco Global Credits

Capital Group Global Allocation Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten