Koopjes op de Europese aandelenmarkt: deel 3

De koers van veel Europese aandelen is gedaald vanwege de situatie in Oekraïne. Maar dat biedt ook kansen: vele daarvan zijn nu ondergewaardeerd, gelet op hun intrinsieke waarde. In het slotdeel van deze driedelige serie over Europese bedrijven: wat vinden Morningstar's analisten interessante koopjes in de financiële en de nutssector?

Rentsje de Gruyter 28 april, 2022 | 16:52
Facebook Twitter LinkedIn

ABN Amro hq wall

Het afgelopen, eerste kwartaal is voor veel particuliere beleggers die Europese aandelen bezitten zoals bekend niet erg positief verlopen. De beurskoers van alle Europese aandelen bij elkaar opgeteld daalde in die periode immers met ruim 6%, bleek uit onderzoek van Morningstar. Maar dat levert ook kansen op, voor wie nu goedkoop zijn slag wil slaan en aandelen onder hun intrinsieke waarde wil aanschaffen.

Dat kan ook in (onderdelen van) de financiële sector. De koers van beursgenoteerde bedrijven in die hoek is immers vaak ook gedaald, ondanks het feit dat de meeste beperkte financiële belangen bleken te hebben in Rusland en Oekraïne. Maar indirect, doordat de oorlog in Oekraïne de inflatie aanwakkert en ook voor een lagere economische groei zorgt, heeft die wel degelijk effect gehad op hun beurswaarde.

Bijvoorbeeld investeren in de fintech-industrie is nu interessant, gelet op de verwachte hoge structurele groei, schrijven Morningstar-analisten Henry Heathfield, Johann Scholtz en Niklas Kammer in hun recente analyse over de financiële sector.

Fintech-bedrijven hadden de wind al in de zeilen door de coronapandemie: zoals bekend heeft die gezorgd voor een sterke groei van het online betalingsverkeer – oftewel niet contant betalen, maar met je bankpas of creditcard, en online shoppen met digitaal betalen, in plaats van winkelen in de stad.

 

Verzekeraars: survival of the fittest

Ook beleggen in verzekeringsmaatschappijen is in sommige gevallen een goed idee volgens de analisten. Nu is in de meeste ontwikkelde economieën de samenleving weer helemaal open, nu alle coronarestricties opgeheven zijn. China is een verhaal apart en valt bovendien in de categorie ‘opkomende economieën’.

Daarom wordt verwacht dat het aantal claims bij verzekeringsmaatschappijen weer zal toenemen, en daarmee de prijzen van polissen. En daar kunnen sterke partijen, zoals de Engelse verzekeraar Admiral, hun voordeel mee doen – waarover straks meer.

 

Banken: profiteren van stijgende rente

Dan de Europese banken: die staan er al een tijdje positief voor vanwege de stijgende rentes, die hun winstmarge vergroten. Dat neemt niet weg dat een lagere economische groei en een eventuele recessie voor hen natuurlijk ook niet gunstig zullen uitpakken. Maar, benadrukken Scholtz en Kammer, banken kunnen momenteel wel wat tegenwind aan.

Stel bijvoorbeeld dat in de nabije toekomst meer particulieren en bedrijven niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen (lees: de rente op hun hypotheek of lening niet meer kunnen betalen). Dan helpt het dat de meeste Europese banken nog over allerlei reserves de beschikking hebben: zij hadden vanwege de coronapandemie namelijk al geld opzij gezet – de zogeheten loan-loss provision reserves, bedoeld om de verliezen wanneer klanten dergelijke ‘slechte leningen’ niet terugbetalen, te kunnen dekken.

Welke aandelen in de financiële hoek zijn nu concreet de moeite waarde volgens het Morningstar-team? Hun drie favorieten zijn ABN Amro, de Britse levensverzekeraar Admiral Group en betalingsverkeerspecialist Worldline.

ABN Amro: inkoop eigen aandelen?
Om in eigen land te beginnen: Morningstar is al een tijdje positief gestemd over ABN Amro (ABN). Zo wees het er begin februari beleggers al op dat de Nederlandse bank financieel in zo’n goede doen is dat het 30% van zijn eigen aandelen zou kunnen inkopen. Daar worden beleggers altijd blij van, omdat zoiets een positief effect zou hebben op de waarde van hun aandelen.

Daarnaast pakt de stijgende rente op termijn natuurlijk ook gunstig uit voor de bank, al zal het nog wel eventjes duren voor je dat terugziet in de winst. ABN Amro heeft namelijk de renterisico’s afgedekt, door die te hedgen. Het zit nu dus nog vast aan de lagere rentetarieven van een termijncontract dat de bank al eerder afsloot. Het aandeel is bovendien nu ook nog sterker ondergewaardeerd dan begin februari: stond de koers toen rond de €15, nu ligt die op de Amsterdamse beurs op ongeveer €12.

Admiral: klaar voor de strijd
De Britse verzekeraar Admiral Group (ADM) is een andere favoriet binnen de financiële sector van Morningstar-analisten – en net als bij ABN Amro zeggen ze dat ook al een hele tijd. Dat ze zoveel vertrouwen in het aandeel hebben, heeft te maken met hun verwachting dat Admiral marktaandeel zal winnen nu de Engelse maatschappij weer helemaal zonder restricties geopend is en de verzekeraar daar goed voorbereid op is.

De komende tijd zal het aantal claims op basis van motorrijtuigpolissen weer toenemen – nu mensen minder thuiszitten. Als gevolg daarvan (en vanwege de stijgende inflatie) zullen de prijzen van deze polissen gaan stijgen. En dan zal Admiral hard spel gaan spelen, veel nieuwe klanten binnenslepen en zo marktaandeel afsnoepen van zijn concurrenten – dat kunstje heeft de verzekeraar namelijk eerder geflikt, zo voorspelt Morningstar.

Ook zullen zwakkere broeders tijdens deze concurrentiestrijd afvallen – vooral partijen die motorpolissen erbij doen, zullen afhaken, verwachten de analisten. En ook daar zal Admiral – nu al een van de meest succesvolle schadeverzekeraars in het Verenigd Koninkrijk - van profiteren.

Worldline: herstel van de handel
Favoriet nummer 3 in de financiële sector is bij de Morningstar-analisten Worldline (WLN), dat gespecialiseerd is in het aanbieden van allerlei producten en diensten op het gebied van betalingsverkeer. Denk bijvoorbeeld aan pinautomaten en digitale kassa’s waarmee winkeliers betalingen van klanten kunnen innen via Visa, iDeal of Mastercard.

Nou had Wordline begrijpelijkerwijs veel last van de coronapandemie en het feit dat winkels in Europa de afgelopen twee jaar vaak gesloten waren, vanwege de lockdowns. Dat zag je terug in de koers van het aandeel, die vorig jaar juli nog boven de €84 stond en sindsdien een duizelingwekkende val meemaakte naar rond de €35.

Nu burgers en ondernemers hun bewegingsvrijheid weer terug hebben, verwacht Morningstar echter dat de handel bij Worldline weer zal herstellen. Zelfs als mensen vanwege de hoge energieprijs minder gaan reizen deze zomer, dan nog zal de omzet in elk geval een stuk hoger uitvallen dan de afgelopen twee zomers, zo verwachten de analisten – alleen al vanwege de veel hogere vaccinatiegraad nu. En gezien de reële prijs, ofwel wat het aandeel waard is volgens Morningstar, is Worldline momenteel erg ondergewaardeerd.

equity outlook 22 2 2a

equity outlook 22 2 5

 

Nutssector: te veel wantrouwen

En hoe zit het in de nutssector, zijn veel beursgenoteerde bedrijven in die hoek net zo ondergewaardeerd als in de financiële sector? Nee, voor veel nutsbedrijven geldt dat ze op de aandelenmarkt redelijk geprijsd zijn, zegt analist Tancrede Fulop, die voor Morningstar de nutssector volgt, ofwel ondernemingen die de maatschappij voorzien van gas, elektriciteit en water. De gemiddelde koers/Fair Value ratio voor de sector is 0,92% en dat betekent een ondergewaardering van 8%.

Wel doet de nutssector het op de beurs sinds begin 2021 gemiddeld een stuk minder goed dan de brede markt, ofwel dan een index van Europese bedrijven uit alle economische sectoren. Dat komt doordat beleggers de zenuwen krijgen van de stijgende rentes, doordat de competitie tussen aanbieders van duurzame energie aan het escaleren is, doordat de coronapandemie winnaars én verliezers heeft opgeleverd en door de hard oplopende elektriciteits- en gasprijzen. Dat komt volgens Fulop door ‘de excessieve scepsis van beleggers over nutsbedrijven, zoals Engie en RWE’, zoals eind 2021 al in een eerder analyse stond. Toch bevat de nutssector enkele interessante kansen.

Drie favorieten: Engie, RWE en Centrica
Welke drie aandelen uit de nutssector zijn favoriet bij analist Fulop? Dat zijn Engie, RWE en Centrica - en dat zijn ze al een tijdje. Voor het Franse energiebedrijf Engie (ENGI) geldt dat het zwaar ondergewaardeerd is: de huidige koers schommelt tussen de €11,50 en €12, terwijl de reële waarde volgens Morningstar, de zogenaamde Fair Value, €16,50 is.

Dat beleggers wantrouwig tegenover Engie staan, heeft op zich goede redenen: in het verleden heeft het nutsbedrijf beroerde investeringen gedaan en is het te vaak van strategie veranderd. Morningstar gelooft echter dat het bedrijf zijn leven wel gebeterd heeft en wijst ook naar de cijfers: Engie presteert zelfs beter dan het zelf voorzag, investeert steeds meer in duurzame energie en verkoopt kleine belangen die niet vitaal zijn voor de onderneming tegen de hoofdprijs.

Tot slot ziet het ernaar uit dat Engie een van de nutsbedrijven is die het meest zal gaan profiteren van de stijgende elektriciteitsprijzen in Europa, met dank aan zijn waterkrachtcentrales. En ook het dividendrendement ligt bij Engie hoger dan gemiddeld in de sector, met maar liefst 7%.

equity outlook 22 2 2a

equity outlook 22 2 6

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten