Top-5 High Yield obligatiefondsen: UBS aan kop

Zoals verwacht lijkt 2022 een woelig jaar te gaan worden voor vastrentende activa. Hoogrenderende obligaties deelden mee in de klappen die in het eerste kwartaal werden uitgedeeld.

Thomas De Fauw 03 mei, 2022 | 7:50
Facebook Twitter LinkedIn

De ICE BofA Glb High Yield Constrained Index sloot het eerste kwartaal van 2022 af met een verlies van 4% gemeten in euro’s, terwijl de Morningstar Categorie Global High Yield Bond een verlies van 2,7% liet optekenen. Vorig jaar steeg de index nog met 9,1%. De ICE BofA US High Yield Effective Yield, het effectieve rendement van de hierboven besproken index, leek eind vorig jaar nog te consolideren tussen de 4% en 5%, een historisch dieptepunt, maar steeg ondertussen al tot boven de 6% uit. Het Europese equivalent sloot vorig jaar af op 2,8% maar noteerde vrijdag 22 april boven de 4,5%.

De verliezen zijn voornamelijk het gevolg van de algemene rentestijgingen. De Bloomberg Global Aggregate index moest een verlies van 4,1% incasseren in de eerste drie maanden van 2022 en verwacht wordt dat de Fed de beleidsrente volgende maand met 50 basispunten zal verhogen.

Stijging reële rendementen
De stijging van de reële rendementen in de VS wordt veroorzaakt doordat de nominale rendementen sterker stijgen dan de inflatieverwachtingen. De 10-jarige Amerikaanse Treasury Yield steeg dit jaar al meer dan 140 basispunten tot zo’n 2,9% op vrijdag 22 april, terwijl de vijfjarige inflatieverwachtingen nu rond de 3,4% liggen, een stijging van zo’n 50 basispunten ten opzichte van eind vorig jaar. De Fed duwt de rente omhoog en bouwt de aankoop van langlopende obligaties af, waardoor hun rendementen kunnen stijgen.

egelijkertijd houdt de verkrapping van het centrale bankbeleid de inflatieverwachtingen in toom. De obligatiemarkten schatten het risico op een recessie voorlopig in als vrij laag.

Smalle spreads en minder liquiditeit
Dit lijkt ook het geval in de kredietmarkten. De spreads blijven naar historische maatstaven erg smal. De ICE BofA US High Yield Index Option-Adjusted Spread sloot 2021 af op 310 basispunten en piekte tot 416 basispunten op 15 maart om vervolgens weer te corrigeren. Europese high-yield spreads maakten een gelijkaardige beweging. Smalle spreads zijn normaal gezien enkel gerechtvaardigd wanneer er sprake is van een soepel beleidsklimaat en/of stabiele economische groei. Dit is vandaag bezwaarlijk het geval, want centrale banken verhogen de rente omdat inflatie hoog is. Sommige beleggers voorspellen daarom dat de spreads uiteindelijk zullen moeten stijgen om beleggers te compenseren voor de grotere risico’s.

Nadat verschillende bedrijven in de eerste weken van dit jaar veel geld ophaalden op de obligatiemarkt, in een poging om lage interestvoeten vast te houden, vallen de Europese high-yieldmarkten nu grotendeels droog zoals Max Severijns hier schreef.

Top-5
Voor de Top-5 van deze week kijken we naar beleggingsfondsen in de Morningstar Categorie Global High Yield Bond. Deze vijf fondsen hebben de beste prestatie laten zien op basis van het rendement over het eerste kwartaal van 2022.

Het UBS (Lux) Floating Rate Income fonds staat op de hoogste trede. Deze strategie heeft een volatiel jaarlijks rendement. Het eindigde in het eerste en tweede kwartiel in 2018 en 2021 maar belandde in het laagste kwintiel in 2019 en 2020. Het fonds wordt beheerd door Matthew Iannucci, Anaïs Brunner en Branimir Petranovic. Iannucci, het wereldwijde hoofd high yield developed markets werkt al 26 jaar voor UBS en is in Chicago gevestigd. Brunner en Petranovic zijn ook al vele jaren actief voor de Zwitserse asset manager.

Opnieuw in de top-5 is M&G (Lux) Global Floating Rate High Yield Fund dat beheerd wordt door James Tomlins en Stefan Isaacs. Het fonds eindigde 2021 al in het bovenste deciel van de global high yield bond Morningstar categorie en zet die trend voorlopig door. Echter in de twee voorgaande jaren presteerde deze strategie ondermaats door telkens in het onderste kwintiel van haar categorie te eindigen. Dit fonds kreeg van Morningstar analisten tot voor kort een Neutral rating, maar de coverage werd beëindigd wegens onvoldoende overtuiging in de potentie van de strategie om de categorie-benchmark te verslaan. Beide heren managen ook het Britse M&G Global High Yield Bond fonds dat een Bronze rating heeft.

Het Rotterdamse Robeco staat ook in de lijst met hun Robeco High Yield Bonds fonds. De top tien posities bestaan voornamelijk uit large caps met een BB-rating in de communicatie en consumentenproducten sectoren terwijl de beheerders een voorzichtige kijk aanhouden wegens de geconcentreerde telecomsector. Een groot overgewicht in media is Netflix en in de portefeuille vinden we ook grotere posities in Goodyear en Kraft Heinz Foods. Het fonds wordt beheerd door Sander Bus en Roeland Moraal sinds respectievelijk maart 2001 en juli 2003.

 

Top-5 High Yield obligatiefondsen

top 5 hy 2Q 22 be

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten