Top-5 Aandelen Emerging Markets: Nordea aan kop

Het eerste kwartaal van 2022 stond voor opkomende landen voor het grootste deel in het teken van de door Rusland ontketende oorlog in Oekraïne. Vooral aandelen uit Rusland zelf hebben hier zwaar onder geleden. Diverse indexsamenstellers, waaronder MSCI, hebben inmiddels Russische aandelen uit al haar regionale indices verwijderd. Tegen een koers van 0, waardoor de MSCI Russia voor dit jaar op het maximale verlies van 100% noteert.

Ronald van Genderen 19 april, 2022 | 8:24
Facebook Twitter LinkedIn

Bij een terugblik op het eerste kwartaal voor emerging markets kan niet worden ontkomen aan de situatie in Oekraïne. De impact van de oorlog die de Russische president Vladimir Poetin ontketende in zijn buurland is groot. Eerst en vooral vanuit humanitair oogpunt, maar ook op de beurs bleven de gevolgen niet onopgemerkt.

Voor opkomende landen lijken de directe gevolgen nog enigszins beperkt met een verlies van 4,92% over de eerste drie maanden van het jaar voor de MSCI Emerging Markets index. Dit is weliswaar een groter verlies dan de -2,60% voor de Amerikaanse S&P 500, maar toch nog wat beter dan de -5,32% die de MSCI Europe noteerde.

Russische aandelen getroffen
Het waren vooral Russische aandelen die het hardst werden getroffen, wat niet verwonderlijk mag heten. Na enkele dagen oorlog en forse koersverliezen sloot de beurs van Moskou haar deuren en werd de handel in Russische aandelen op beurzen elders in de wereld opgeschort. Diverse indexsamenstellers, waaronder MSCI, hebben inmiddels bij het sluiten van de markt op 9 maart alle Russische aandelen uit haar regionale indices verwijderd, waaronder dus ook de MSCI Emerging Market index.

Hoewel Rusland met een weging van circa 3,5% zeker geen zwaargewicht was in deze index betekende dit toch een substantiële stap van MSCI. Met name omdat de aandelen tegen een koers van 0 werden verwijderd. Dit heeft ook als consequentie dat het rendement van de MSCI Russia voor dit jaar een ongekende -100% weergeeft.

Voor beleggers in Europese opkomende landen, oftewel Emerging Europe, waren de gevolgen aanmerkelijk groter, aangezien Rusland hier een veel groter deel van de index uitmaakt. Tot en met eind 2021 bedroeg het gewicht van Russische aandelen bijna 70%. De MSCI EM Europe index leed dan ook een kwartaalverlies van ruim 70%.

De Top-5
De top-5 van deze week geeft een overzicht van de vijf best presterende fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Emerging Markets op basis van hun prestaties over het eerste kwartaal van 2022.

Nordea 1 – Stable Emerging Markets Equity
Koploper is Nordea 1 – Stable Emerging Markets Equity dat sinds introductie in 2011 wordt beheerd door Claus Vorm en Robert Næss. Zij zijn beide onderdeel van Nordea’s multi asset team dat onder meer verantwoordelijk is voor het beheer van de stable equity fondsen range. Vorm is binnen dit team de aandelenexpert. De strategie is gebaseerd op het beleggen in aandelen met een lager volatiliteitsprofiel, hetgeen bescherming tegen koersdalingen moet bieden.

Die voorkeur wordt daarnaast gecombineerd met een focus op kwaliteitsaandelen die noteren tegen een aantrekkelijke waardering. De gespreide portefeuille telt normaal gesproken ongeveer 90 posities en per eind februari was hier geen enkel Russische aandeel bij, hetgeen de relatieve performance heeft geholpen. De vijf best presterende aandelen in de portefeuille komen allemaal uit Zuid-Amerika, met vier Braziliaanse namen (CPFL Energia, Bank Bradesco, ENGIE Brasil Energia en Companhia De Saneamento Do Estado De Sao Paulo) en één Chileense naam (Banco De Chile).

 

Top-5 Aandelen Emerging Markets

em 22 be

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten