Genomineerde obligatiefondsen Morningstar Awards categorie Euro Obligatiefondsen

Morningstar maakt de genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence 2022 bekend. Dit zijn de kanshebbers in de categorie Euro Obligatiefondsen.

Thomas De Fauw 07 maart, 2022 | 14:57
Facebook Twitter LinkedIn

Awards logo 2022

De Morningstar Awards for Investing Excellence worden uitgereikt aan die beleggingsfondsen die zich niet alleen hebben onderscheiden op basis van hun uitstekende historische, voor risico gecorrigeerde rendement, maar die zich naar de mening van Morningstar’s fondsanalisten ook distingeren van de concurrentie door een uitstekend beheerteam en een bewezen beleggingsproces wat deze strategieën het vermogen geeft om ook in de toekomst superieure rendementen versus hun categoriebenchmark te realiseren.

De Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee primair kwalitatief en vooruitkijkend, waarbij de analyse die leidt tot de Morningstar Analyst Rating een cruciale rol speelt. Dat maakt de Morningstar Awards for Investing Excellence uniek in zijn soort.

 De Morningstar Awards for Investing Excellence categorie awards worden uitgereikt in vier disciplines: Beste Aandelenfonds Europa, Beste Aandelenfonds Wereldwijd, Beste Euro Obligatiefonds en Beste Euro-Allocatie fonds.

De kwalitatieve, door fondsanalisten toegekende Morningstar Analyst Rating speelt een centrale rol in het selectieproces voor de Morningstar Awards for Investing Excellence. Om te kwalificeren als gegadigde voor een award dient een beleggingsfonds geclassificeerd te zijn in een van de Morningstar categorieën die in aanmerking komen voor de betreffende categorie award. Om voor de longlist in aanmerking te komen dient het fonds een Morningstar Analyst Rating van Gold, Silver of Bronze te hebben voor de in België relevante fondsklasse die toegankelijk is voor retailbeleggers.

Daarna wordt op basis van historische voor risico gecorrigeerde prestaties en nominaties van fondsanalisten een shortlist samengesteld. Vervolgens brengen de fondsanalisten hun stem uit en rangschikken ze alle genomineerde beleggingsfondsen die op de shortlist staan. Het winnende beleggingsfonds is het fonds met de meeste voorkeurstemmen dat in de lokale markt bij banken en brokers verkrijgbaar is.

Dit zijn de drie genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence in de categorie Euro Obligatiefondsen (op alfabetische volgorde):

 

BlueBay Investment Grade Bond B EUR

 

Morningstar Analyst Rating: Bronze

People Pillar Score: Above Average

Process Pillar Score: High

 

Beleggers in BlueBay’s Investment Grade Bond fonds profiteren van een consistente beleggingsaanpak en een ervaren beheerteam.

De leiding van deze strategie is in handen van Marc Stacey en Tom Moulds terwijl de derde beheerder Andrzej Skiba sinds 2008 betrokken is bij de bottom-up en top-down calls in de VS. Stacey kwam in 2004 bij BlueBay en werd comanager in augustus 2013, terwijl Moulds erbij kwam in 2005 en in 2016 medebeheerder werd. Het drietal maakt deel uit van het 13-koppige beheerteam van BlueBay en wordt ondersteund door zes kredietanalisten met gemiddeld bijna 19 jaar ervaring. Verder profiteren ze ook van de ondersteuning van zeven macrospecialisten.

Bottom-up kredietselectie is de belangrijkste drijfveer voor rendement, terwijl duration binnen een jaar van die van de benchmark wordt gehouden en blootstelling aan obligaties met een lage kredietwaardigheid beperkt wordt tot 15% van de totale activa. Overigens houden de beheerders gewoonlijk ongeveer 10% tot 20% van de activa in liquide staatsobligaties en gebruiken ze vervolgens credit default swaps om een extra overlay van de kredietmarktblootstelling toe te voegen.

Sinds 2013, toen twee van de drie portefeuillebeheerders het roer overnamen, presteerde de strategie zowel in absolute als voor risico gecorrigeerde termen beter dan zijn concurrenten in de EUR corporate bond Morningstar categorie.

 

Candriam Bonds Euro High Yield R EUR Cap

 

Morningstar Analyst Rating: Silver

People Pillar Score: High

Process Pillar Score: Above Average

 

Dit fonds wordt beheerd door een ervaren manager die zich toespitst op bottom-up selectie van Europese hoogrenderende obligaties.

Morningstar analisten behielden hun vertrouwen toen Philippe Noyard in januari 2020 bij Candriam een wereldwijde kredietleidersrol op zich nam en de teugels overdroeg aan Nicolas Jullien, zijn comanager. Jullien is een ervaren belegger die continuïteit brengt en de voorzichtige mentaliteit en investeringsinzicht van Noyard deelt. Hij trad in 2007 in dienst bij Candriam als comanager van meerdere high yield strategieën en werd onlangs gepromoveerd tot hoofd van Candriam’s high yield- en kredietarbitrage team. Noyard blijft overigens actief betrokken bij deze strategie als co-lead portfolio manager.

Het proces is voornamelijk gericht op bottom-up effectenselectie. Het combineert diepgaande fundamentele analyse met kredietarbitrage op basis van relatieve waarde. Het maakt ook gebruik van derivaten om de bèta van de portefeuille snel aan te passen, risico’s af te dekken en blootstelling aan emittenten te krijgen tegen lagere kosten.

De beheerders zijn voorzichtig in het beheren van de liquiditeit en capaciteit van deze strategie en Candriam Bonds Euro High Yield werd in maart 2021 gesloten voor nieuwe investeerders na het bereiken van 3,5 miljard euro aan activa. Sindsdien nam de activabasis van het fonds gestaag af en nadat die eind 2021 onder de 3 miljard euro was gekrompen, besloot Candriam het fonds per 14 januari 2022 te heropenen voor nieuwe beleggers.

Het rendement van dit fonds in de laatste drie, vijf en tien jaar tot eind december 2021 overtrof de gemiddelde concurrent binnen de EUR high yield bond Morningstar categorie met een lager risico, deels als gevolg van de voorkeur voor obligaties met een hogere kredietkwaliteit. Het presteerde eveneens beter dan de ICE BofAML BB-B EUR Non Financial High Yield Constrained index over diezelfde drie periodes.

 

Robeco European High Yield Bonds DH

 

Morningstar Analyst Rating: Silver

People Pillar Score: High

Process Pillar Score: High

 

Het ervaren beheerteam met zijn beproefde investeringsbenadering krijgt van Morningstar analisten de hoogste onderscheiding voor zowel de People als Process pillar.

Roeland Moraal beheert de portefeuille sinds de lancering in 2005. Sander Bus, hoofd van high-yield credit research bij Robeco heeft hem hier vanaf het begin bijgestaan en werd in 2017 formeel benoemd tot comanager. Beiden zijn risicobewuste beleggers die rentmeesterschap hoog in het vaandel hebben. Dit werd onder meer geïllustreerd door hun besluit om in september 2020 het fonds te sluiten nadat de beheerde high yield activa (inclusief hun wereldwijde strategieën) de door beheerders aangegeven capaciteitslimiet van 12 miljard euro hadden bereikt. Na een daling van de activa werd de strategie een jaar later heropend voor beleggers.

De twee worden ondersteund door een ervaren team van 21 kredietanalisten met gemiddeld 18 jaar sectorervaring. Het team is de afgelopen jaren gegroeid door toevoegingen in het Rotterdamse hoofdkantoor en buitenposten in New York en Singapore.

De strategie steunt voornamelijk op bottom-up kredietselectie, waarbij top-down bèta beheer een minder grote rol speelt. De beheerders vermijden geconcentreerde belangen in afzonderlijke emittenten, en spreiden hun inzetten doorgaans over een redelijk gediversifieerde portefeuille van ongeveer 100 emittenten. Hun voorkeur voor bedrijven met solide fundamentals resulteert doorgaans in een iets hogere gemiddelde kredietrating dan vergelijkbare fondsen of hun benchmark.

Deze kenmerken helpen verklaren waarom het fonds beter wist stand te houden dan zijn concurrenten tijdens periodes van marktvolatiliteit, zoals in het eerste kwartaal van 2020. In het afgelopen decennium presteerde de DH Euro fondsklasse van het fonds beter dan zijn concurrenten in de EUR high yield Morningstar categorie, maar het bleef wel achter op de Bloomberg Pan European High Yield categorie index op een voor risico gecorrigeerde basis (zoals gemeten aan de hand van de Sharpe-ratio).

 

Bekendmaking winnaars

De winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence worden op woensdag 23 maart tijdens de Trends Investment Summit bekend gemaakt.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten