Fonds van de Week: Capital Group European Opportunities

De strategie van Capital Group European Opportunities is gericht op kwaliteits-groei bedrijven en dankzij de kenmerkende multimanager-aanpak weet dit ervaren beheerteam zijn concurrenten te verslaan. De Morningstar Analyst Rating is Bronze.

Robert van den Oever 02 februari, 2022 | 15:47
Facebook Twitter LinkedIn

Capital Group European Opportunities in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: -
Beheerteam: Average
Fondshuis: High
Beleggingsproces: Above Average

Capital Group European Opportunities

Dit fonds hanteert de multimanager-aanpak van het fondshuis, en met goed resultaat. Mede dankzij sterke bescherming tegen neerwaartse markten weet de strategie zijn concurrenten op het gebied van kwaliteits-groei te verslaan.

Deze fondsklasse en het beheerteam in deze driekoppige samenstelling (wel allemaal ervaren en deskundig) bestaan nog maar kort, maar het uitgebreidere track record van deze strategie toont aan dat het sterke resultaten behaalt. Morningstar-analist Natalia Wolfstetter volgt dit fonds vanaf nu en kent het een Morningstar Analyst Rating van Bronze toe.

Uitgebreide toelichting

capital group european opps graph

Beheerteam
Capital Group hanteert hier haar kenmerkende multimanager-aanpak, waarbij een aantal managers ieder verantwoordelijk is voor aparte segmenten van de portefeuille. Michael Cohen trad in 2017 toe tot de strategie die momenteel vijf segmenten telt. Naast het toezicht houden op hoe de verschillende onderdelen bij elkaar komen, runt Cohen zelf ook een segment dat goed is voor ongeveer 25% van de activa.

Na het vertrek van oud-manager Philip Winston in 2020, die vertrok om zich op andere mandaten te concentreren, werden Lawrence Kymisis en Patrice Collette benoemd als zijn opvolgers. Daardoor is het team dat verantwoordelijk is voor dit fonds de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd, maar de drie managers hebben ervaring, variërend van 26 tot 30 jaar, en ze zijn gemiddeld 20 jaar in dienst bij Capital Group. Ze zijn ervaren beleggers die betrokken zijn bij andere hooggewaardeerde strategieën van dit fondshuis.

Cohen is sinds 2024 betrokken geweest bij het Capital Group World Growth and Income fonds en hij heeft ook toezicht gehouden op een segment van de internationale groei- en inkomensstrategie sinds 2018. Collette is benoemd tot manager op die laatste strategie sinds 2010 en op de New Perspective-strategie sinds eind 2021. Kymisis is acht jaar verantwoordelijk voor een segment van de Capital Group EuroPacific Growth portefeuille.

De vierde sleeve van de portefeuille wordt beheerd door de onderzoeksanalisten van het fondshuis. Terwijl de vier grotere segmenten ongeveer even groot zijn, is er ook een teamlid dat een relatief klein deel van de activa beheert, iets wat Capital Group regelmatig doet voordat het officieel managers toevoegt aan strategieën. De managers putten uit meer dan 100 analisten die een breed scala aan sectoren en geografische regio's volgen, maar ze zullen ook aandelen selecteren die niet worden gevolgd of aanbevolen door het analistenteam.

De multimanager-aanpak van Capital Group helpt het risico van sleutelpersonen en verstoringen in het geval van vertrek van een manager te verminderen. Toch zijn de diensttermijnen van de managers voor deze Europese strategie nog steeds vrij kort. Ook moet de werkdruk in de gaten worden gehouden, omdat hun andere verantwoordelijkheden ook een deel van hun tijd in beslag nemen. Dit beperkt de beoordeling van de People Pillar tot Average.

Fondshuis
De inspanningen van Capital Group om haar concurrentievoordelen verder uit te bouwen, versterken de Parent Pillar rating van High. Het fondshuis is in de Verenigde Staten bekender dan daarbuiten vanwege zijn American Funds-assortiment. De deskundigheid van deze actieve beheerder in aandelen is al lang duidelijk, dankzij het kenmerkende systeem met meerdere beheerders.

De activiteiten in vastrentende waarden waren op de achtergrond geraakt, maar dat begon te veranderen toen de resultaten van het vlaggenschipfonds American Funds Bond Fund in 2008 gingen verslechteren. Het bevorderen van een betere coördinatie van de visies van beheerders op vastrentende waarden en het toevoegen van nieuw beleggingstalent en méér middelen wierp begin 2020 zijn vruchten af; vanaf toen deden de obligatiestrategieën het grotendeels veel beter dan hun concurrenten.

Het fondshuis heeft ook geprobeerd om zijn fund-of-funds-aanbod te versterken, inclusief het assortiment taget-date fondsen. In januari 2020 richtte het de Capital Solutions Group op als een aparte beleggingsentiteit om nieuw personeel met asset-allocatie en kwantitatieve onderzoeksachtergronden in onder te brengen en om extra middelen aan te schaffen.

Tegelijkheeft het fondshuis de expertise in aandelen niet uit het oog verloren. Het houdt managers nog steeds aan strenge normen, terwijl het geduld toont met degenen wier beleggingsstijl uit de gratie is in de markt. Toch deed het assortiment aandelenfondsen het in het afgelopen decennium niet zo goed als in voorgaande jaren. Om ervoor te zorgen dat Capital Group zijn historische voorsprong behoudt, moet het alle problemen aanpakken die een voordeel kunnen opleveren, inclusief het verduidelijken van de capaciteitslimieten van strategieën.

Proces
Capital Group European Opportunities (LUX) werd gelanceerd in februari 2021, maar de onderliggende strategie gaat terug tot 1992, toen het oorspronkelijk werd gelanceerd als een apart account. In deze strategie combineert Capital Group's multimanager-systeem de meest overtuigende ideeën van drie ervaren managers met die van het analistenteam.

Michael Cohen overziet de strategie, maar speelt een beperkte rol in de diverse segmenten die onder de verantwoordelijkheid van de afzonderijke managers vallen. In grote lijnen willen ze bottom-up beleggen in Europese kwaliteitsgroeibedrijven, met robuuste bedrijfsmodellen, concurrentievoordelen en sterke managementteams.

Patrice Collette is ook bereid om te beleggen in bedrijven die out of favour zijn, op voorwaarde dat ze goed bestuur en een veerkrachtige balans hebben. De andere twee managers en de onderzoeksportfolio zijn meer op groei gericht.

In de afgelopen jaren is het mandaat uitgebreid door marktkapitalisatie-flexibiliteit toe te voegen en het fonds in staat te stellen om te beleggen in opkomende Europese bedrijven. Gezien de nog steeds beperkte activabasis. is de strategie vrij wendbaar; de managers kunnen zinvolle posities innemen in small-caps. Dat is iets waar Cohen het meeste gebruik van maakt. Deze veelzijdige multimanager-benadering biedt blootstelling aan beleggingsstijlen variërend van groei tot meer waarde-gericht en aan aandelen over het hele spectrum van marktkapitalisaties.

Prestaties
Hoewel het op zichzelf staande trackrecord van deze fondsklasse te kort is om relevant te zijn, heeft de strategie een langere geschiedenis die teruggaat tot 1992. Gezien de veranderingen in het managementteam is het lange-termijn trackrecord niet volledig een afspiegeling van de huidige besluitvorming door de beheerders.

De strategie heeft robuuste lange-termijn resultaten opgeleverd die de sterke punten van de multimanager-aanpak van Capital Group weerspiegelen. Op basis van het samengestelde trackrecord op lange termijn versloeg de strategie de MSCI Europe Index met 1,9% op jaarbasis over zijn levensduur en met 3,6% over de afgelopen 10 jaar tot en juli 2021. Dat bij een solide neerwaartse bescherming.

Het risico-rendementsprofiel was minder overtuigend in vergelijking met de MSCI Europe Growth Index. Daarbij moet vermeld worden dat de groeikant van de strategie soms minder uitgesproken was. Hoewel het fonds de groei-index in absolute termen versloeg, betekende de hogere volatiliteit dat het voor risico gecorrigeerde rendement, gemeten als Sharpe-ratio, sinds de oprichting slechts nipt de groei-index versloeg.

Het fonds bleef achter bij de index over de periodes van drie en vijf jaar tot en met november 2021, ondanks een zeer sterke prestatie in 2020; toen werd het rendement ondersteund door de keuzes van de managers op het gebied van discretionaire consumentengoederen. De allocatie naar kleinere marktkapitalisaties heeft de afgelopen 10 jaar de resultaten wind in de rug gegeven. Daarom is het de moeite waard om de omvang van het beheerd vermogen in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat de strategie in staat blijft om prestaties neer te zetten in het segment mid- en small-caps.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije 'clean' fondsklasse Z laten dit fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de categorie. Op basis van de verbeterde beoordelingsmethodologie achter de People, Process en Parent Pillars van de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op kosten en verwachte prestaties ten opzichte van benchmark en concurrenten, denken we dat dit fonds in staat zal zijn om positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina Capital Group European Opportunities (LUX) Z. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Europa Large Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark en gerangschikt op rendement over 1 jaar:

capital group european opps table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Robeco High Yield Bonds

BNY Mellon Long-Term Global Equity Fund

Pimco GIS Dynamic Bond Fund

Robeco Emerging Stars Equities

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten