13 aandelen die je niet moet verkopen

De beslissing om aandelen te kopen of te verkopen is altijd lastig, ook al zijn er volop maatstaven voor waardering te vinden. We bekijken 13 aandelen die een hoge koers/winst verhouding hebben, maar ondergewaardeerd zijn volgens Morningstar's Fair Value. Dus ze lijken duur, maar wij vinden dat je ze niet moet verkopen.

Robert van den Oever 25 oktober, 2021 | 17:11
Facebook Twitter LinkedIn

Het besluit over het al dan aankopen van een aandeel is lastig, maar het besluit om het wel of niet te verkopen is zo mogelijk nog lastiger. Iedere belegger zal het ermee eens zijn dat verkopen de juiste keus is als de waardering van een aandeel in de gevarenzone komt. Maar wanneer is dat? Een risico is dat beleggers te lang vasthouden aan een aandeel waarvan ze al veel eerder afscheid hadden moeten nemen.

Een vaak gehanteerde maatstaf voor het bepalen van de waardering van een aandeel is de koers/winst verhouding. Die ratio behelst de actuele beurskoers gedeeld door de gemiddelde winst per aandeel over een periode van 12 maanden. Dat zijn de 12 maanden die al voorbij zijn, dus deze ratio is gebaseerd op bewezen winst.

Niet achteruit maar vooruit
Vooruitkijken kan ook. De zogeheten forward looking price/earnings ratio, ofwel de vooruitkijkende koers/winst verhouding, neemt niet de voorbije 12 maanden, maar het komende boekjaar als uitgangspunt. De verwachte winst per aandeel wordt samengesteld uit het gemiddelde van de analistenverwachtingen voor het komende boekjaar.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid