Top-5 Aandelen Europese Small-caps: DPAM Invest aan kop

Europese small-caps presteren prima in 2021 en geven daarmee een goed gevolg aan een eveneens sterk 2020. Die sterke prestaties staan niet op zichzelf. Het size effect blijkt ook over langere termijn te gelden en dan met name in Europa. Dit heeft echter ook te maken met het verschil in prestaties van large-caps in Europa en de Verenigde Staten.

Ronald van Genderen 20 september, 2021 | 11:36
Facebook Twitter LinkedIn

Europese small-cap aandelen kennen in 2021 vooralsnog een prima jaar. De MSCI Europe Small Cap index behaalde over de eerste acht maanden tot en met augustus een rendement van 23,87%. Daarmee wordt de plus van 19,81% voor de MSCI Europe index ruimschoots overtroffen. Een keurige prestatie, terwijl ook 2020 al een ruimschootse outperformance zag voor kleinere bedrijven. Het afgelopen jaar behaalde de small-cap index een positief rendement van 4,58%, terwijl de bredere op large-caps gefocuste index 3,32% verloor.

Het size-effect
De recente uitstekende prestaties van small-caps staan niet op zichzelf. Ook over langere periode gemeten blijkt het zogenaamde size effect, oftewel het fenomeen dat small-caps het beter doen dan large-caps, te gelden. Zo is het het verschil in rendement tussen de twee eerder genoemde indices ook over langere perioden zichtbaar. Zo bedraagt de outperformance van small-caps over periodes van 5, 10, 15 en 20 jaar 3,5% tot wel 5%.

Overigens is dit fenomeen vooral in Europa zichtbaar. In opkomende landen zien we bijvoorbeeld dat het size effect weliswaar aanwezig is, maarde outperformance voor small-caps is aanzienlijk geringer dan in Europa. Kijken we naar wereldwijde aandelen, dan is de het rendementsverschil voor kleinere ondernemingen ook minder groot dan in Europa over 15 en 20 jaar. Over 5 en 10 jaar blijken small-caps zelfs minder goed te hebben gepresteerd dan large-caps.

Technologie-reuzen
Dat heeft echter eerder te maken met de prestaties van wereldwijde (lees US) large-caps dan met de prestaties van small-caps. De rendementen voor de MSCI Europe Small Cap en MSCI World Small Cap zijn namelijk hoegenaamd gelijk. Het verschil wordt met name verklaard door de prestaties van de grote namen in de MSCI World index, zoals Apple, Microsoft, Amazon, Facebook en Alphabet.

Deze grote tech-reuzen uit de Verenigde Staten hebben uitmuntende koersprestaties geleverd in de afgelopen jaren. Bij gebrek aan dergelijke namen, behalve wellicht ASML, is de MSCI Europe index achterop geraakt in vergelijking met de wereldwijde index. Europese small-caps hebben daarentegen een gelijkwaardige prestatie neergezet ten opzichte van hun wereldwijde concullega’s.

De Top-5
In de top-5 van deze week een overzicht van de vijf best presterende fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Europa Small-cap op basis van hun prestaties over 2021 tot en met augustus.

DPAM INVEST B Equities Europe Smaller Companies Sustainable
Op de eerste plaats treffen we DPAM INVEST B Equities Europe Smaller Companies Sustainable aan dat wordt beheerd door het ervaren duo Bart Geukens (beheerder sinds 2005) en Gilles Lequeux (beheerder sinds 2014). Het fonds richt zich op ondernemingen met een marktkapitalisatie die beneneden de 5 miljard euro ligt en integreert duurzaamheidscriteria in het aandelenselectie proces.

Ook dit fonds kent een gespreide portefeuille, al ligt het aantal posities met circa 55 aandelen net iets lager dan voor het fonds van NN. De drie best presterende aandelen in 2021 zijn Volution Group, D’Ieteren Group en Sdiptech, welke alle een rendement behaalden van 90 tot 100%.

ASSII-European Smaller Companies
Op de derde plek, noteert ASSII-European Smaller Companies. Het fonds komt uit de stal van Abrdn, oftewel het fondshuis dat voorheen bekendstond als Standard Life Aberdeen, en heeft een Morningstar Analyst Rating van Bronze. De ervaren Andrew Paisley zwaait hier sinds 2014 de scepter. Hij wordt ondersteund door een gerenommeerd Europees small-cap team dat in totaal uit negen leden bestaat.

Het proces is gestructureerd en gedisciplineerd, onder andere door het toepassen van een kwantitatief filter waarvan de uitkomst de richting van het diepgaande aandelenonderzoek van het team bepaalt. De portefeuille telt normaal tussen de 40 en 50 posities met als uitblinkers dit jaar Troax Group, Reply en Morgan Sindall Group met rendementen rond de 80%.

 

Top-5 Aandelen Europese Small-caps

top 5 small cap be

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten