Zo werkt value investing

Beleggen volgens de waarde-stijl is heel wat anders dan de groei-stijl. Waar zitten de verschillen en hoe kan je beleggingsportefeuille daarvan profiteren?

Sunniva Kolostyak 13 september, 2021 | 10:40
Facebook Twitter LinkedIn

Shopping trolley with pound sign

Het is het eeuwige debat tussen beleggers. Welke beleggingsstijl is de beste: waarde of groei? Morningstar onderzoekt de verschillen tussen beide stijlen en hoe die in de beleggingsportefeuille passen.

Om te beginnen kijken we naar de waarde-stijl. Waarde staat voor aandelen die ondergewaardeerd zijn, dus onder hun intrinsieke waarde noteren. Dat kan zijn omdat ze uit de gratie zijn of omdat beleggers eroverheen kijken. Belangrijk is dat er uitzicht moet zijn op verbetering bij het bedrijf in kwestie die de aandelenkoers kan opstuwen. Veel beleggers beschouwen de waarde-stijl als minder volatiel en ook beter presterend op de lange termijn.

Het idee van waarde-beleggen, ofwel value investing, is ontwikkeld door Benjamin Graham en David Dodd, die lesgaven aan de Columbia University in de jaren '20 van de vorige eeuw. Graham's strategie hield in dat hij op zoek ging naar aandelen die gewaardeerd waren op 66% of minder van de onderliggende assets van het betreffende bedrijf.

Dit principe is ook het uitgangspunt voor de beleggingsaanpak van Warren Buffett, een van de succesvolste beleggers aller tijden. Hij houdt vast aan een set regels die onder meer omvat: hou een veiligheidsmarge aan, heb geduld en laat je niet opjutten door rumoer op de korte termijn.

“Ik hoef niet op elke belegging winst te maken,” zei Buffett eens in een interview. “Op de beurs zijn elke dag letterlijk duizenden grote Amerikaanse bedrijven beschikbaar tegen een prijs die elke dag verandert en je hoeft niet eens een keus te maken. Je ziet ze allemaal voorbijkomen en je kan toeslaan als je iets ziet waar je verstand van hebt. Dan kom je in actie.”

Waarde versus groei

Wat is het verschil tussen waarde- en groei-strategieën? Bij waarde draait het om het vinden van verborgen pareltjes, terwijl groei kijkt naar bedrijven die naar verwachting sneller zullen groeien en hun prijzen kunnen verhogen door alsmaar stijgende vraag. Typische kenmerken van groei-aandelen zijn een hoog groeipercentage, een laag of geen dividend en een hoger risico. Voorbeelden van zulke aandelen zijn Netflix, Alibaba en Tesla.

Over het algemeen zijn lage rentes goed voor groei-aandelen en 2020 was zeker een goed jaar voor deze beleggingsstijl. Maar historisch gezien bieden waarde-aandelen betere rendementen op de lange termijn, aangezien er dan meer ruimte is voor een bedrijf om te groeien. 

Werkt waarde echt? 

Het klinkt allemaal heel eenvoudig, maar het kan knap lastig zijn om aandelen te vinden die in de theorie van waardebeleggen passen. Het waarde-principe werkt op de langere termijn, maar er zijn periodes dat het flink tegenzit met deze beleggingsstijl. In de jaren '90 van de vorige eeuw en de jaren '10 van deze eeuw kende de waarde-stijl fikse uitdagingen en toonde de stijl zich minder goed bestand tegen sommige neerwaartse markten. Daarnaast stellen critici dat de studies naar groei- en waarde-strategieën de kosten van aan- en verkopen van aandelen niet meenemen, terwijl zulke transactiekosten een flink deel van het rendement kunnen afsnoepen.

Duidelijk is wel dat waarde-aandelen in de afgelopen maanden een opmerkelijk stevig herstel hebben laten zien. Natuurlijk hebben groei-industrieën zoals technologie en disruptie-gedreven innovatieve bedrijven enorme groeicijfers laten zien, ook tijdens de pandemie, toen andere, meer cyclische delen van de markt het moeilijk hadden. Maar als je vóór of zelfs tijdens de pandemie had belegd in sectoren als luchtvaart, olie, banken en energie, en vervolgens geduld had geoefend, dan had je nu een aardig rendement gehad.

Met meer hoop in de markt voor 2021 hebben waarde-aandelen outperformance laten zien. Weliswaar zijn er nog altijd zorgen over de effecten van de besmettelijkere Delta-variant van het coronavirus dempen de hoop enigszins, maar toch zijn veel fondsbeheerders ervan overtuigd dat de waarde-rally kan aanhouden.

Belangrijk is te beseffen dat beleggers heel lang op deze waarde-rally hebben gewacht, eigenlijk al sinds de grote financiële crisis. Dus ook na de rally die we tot dusver hebben gezien, en die in het vierde kwartaal van 2020 begon, is er nog volop ruimte voor waarde-aandelen om de achterstand op groei-strategieën in te lopen. 

Pas op voor de value trap

Een heel belangrijke kanttekening bij waarde-beleggen is het fenomeen value trap, ofwel een lage waardering die om intrinsieke redenen niet meer zal stijgen. Want een lage waardering is niet per een buitenkans, het kan ook een aanwijzing zijn dat het slecht gaat bij het betreffende bedrijf, of dat het in de toekomst voorbijgestreefd gaat worden door zijn concurrenten. 

Om dat laatste in de smiezen te krijgen is de Morningstar Star Rating voor aandelen een behulpzame tool. Die rating drukt de fair value van een aandeel uit op basis van de kenmerken van de onderliggende business, inclusief toekomstige cash flows en het risico dat inherent is aan het aandeel. Een rating van 4 of 5 sterren geeft aan dat de huidige aandelenkoers lager is dan de fair value die Morningstar voor het aandeel berekent, en dat er een veligheidsmarge is. Een rating van 1 of 2 sterren indiceert dat de huidige beurskoers geen goede prijs is.

Een lage waardering kan dus aantrekkelijk lijken, maar soms is een bedrijf simpelweg niet meer waard dan die lage beurskoers. Dan gaat de vlieger van value investing niet op, want anticiperen op een stijging van de winstgevendheid en aansluitend de beurskoers kan alleen als de onderliggende business daar aanleiding toe geeft.

De waarde-belegger moet dus een scherp oog hebben voor bedrijven die onterecht ondergewaardeerd zijn omdat de markt hun potentieel onderschat of gewoon niet in de gaten heeft. Die selectie is niet makkelijk, maar wel noodzakelijk om een succesvolle value investor te zijn, zoals Warren Buffett. Hun rendementen over vele jaren laten zien dat het die moeite alleszins waard is.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten