Top-5 Europese staatsobligatiefondsen: Argenta aan kop

Terwijl aandelenmarkten nieuwe records zetten, zagen we ook een terugval in de langetermijnrente sinds eind-juni van dit jaar. De stijging van de obligatiekoersen toont aan dat obligatiebeleggers duidelijk meer bezorgd zijn over de nieuwe corona variant dan de mogelijke inflatoire gevolgen van de fiscale en monetaire steunmaatregelen.

Thomas De Fauw 13 september, 2021 | 8:27
Facebook Twitter LinkedIn

Dit is niet enkel het geval in de Verenigde Staten maar ook in Europa. De Duitse tienjaarsrente viel terug naar -0,5% op 4 augustus en sloot vrijdag 3 september af op -0,36% terwijl medio dit jaar diezelfde rente nog -0,2% bedroeg gedreven door inflatiezorgen. In Nederland zakte de rente naar -0,37% vorige maand nadat het even boven de 0% uitsteeg in mei. De Amerikaanse tienjaarrente blijft nominaal positief en klokte vrijdag 3 september af op 1,33%.

Men zegt dat de obligatiemarkten vaker juist zitten met hun economische voorspellingen dan de aandelenmarkt. Wat we nu zien is dat obligatiebeleggers voorzichter worden in hun economische groeivooruitzichten gezien de snelle verspreiding van de deltavariant van het coronavirus, vooral in Zuidoost-Azië, waar steeds meer van onze consumptiegoederen worden geproduceerd. Aan de andere kant staan aandelenmarkten die vertrouwen tankten uit de sterke bedrijfsresultaten.

Geen haast met renteverhoging
De lage rente toont ook aan dat de obligatiemarkten geloven dat de centrale banken niet gehaast zijn de rente te verhogen, omdat ze geloven dat de verhoogde inflatie slechts van tijdelijke aard is. Dat is vermoedelijk precies wat de Fed en de ECB ook hopen. Een verstrenging van het huidige monetaire beleid om de inflatieverwachtingen in toom te houden zou vermoedelijk leiden tot een ineenstorting van zowel aandelen- als obligatiemarkten.

Bovendien zouden hogere interestvoeten ook de rentelasten van overheden en bedrijven de hoogte induwen. De rentegevoeligheid van de markten is de voorbije decennia enkel maar toegenomen en mogelijk aanhoudende hoge inflatie zou dan tot financiële instabiliteit kunnen leiden.

The Economist Intelligence Unit voorspelt dat de consumptieprijzen in 2021 met 2,5% in Duitsland en 2,1% in Nederland zullen stijgen terwijl de inflatieverwachtingen in de VS een pak hoger liggen op 3,6% maar voor Japan nog steeds wordt uitgegaan van een deflatiescenario.

Versoepelingen afbouwen
Ondertussen wordt nog steeds gesproken over het afbouwen of zelfs stopzetten van de kwantitatieve versoepelingen voor het eerst geïntroduceerd na de mondiale financiële crisis meer dan een decennium geleden.

Hoewel zo goed als iedereen het ermee eens is dat deze liquiditeitsinjecties noodzakelijk waren om een depressie te vermijden zowel in 2008-2009 als tijdens de pandemie, bestaat er geen consensus of deze opkoopprogramma’s hebben bijgedragen aan economische groei of enkel aan de stijging van activaprijzen en daarmee ook de ongelijkheid.

De Top-5
In onze lijst van best presterende fondsen binnen de Morningstar categorie EUR Government Bonds over de eerste acht maanden van 2021 vinden we enkele ETF's en indexfondsen.

Government Bonds at Work
De lijst wordt aangevoerd door het Government Bonds at Work fonds van CapitalatWork, een onafhankelijke vermogensbeheerder onder de Luxemburgse Foyer Group. Het fonds heeft 87 miljoen euro onder beheer en stond eind augustus in de top-3 van haar categorie year-to-date na een tegenvallend 2020.

Erwin Deseyn en Paul Smets staan al sinds de lancering in juni 2009 aan het roer van deze obligatiestrategie en beheren samen ook de Corporate Bond, Inflation en Short Duration fondsen. Beide heren zijn al meer dan 20 jaar actief bij Capitalatwork. Dit fonds is actief beheerd en herbelegt alle inkomsten uit beleggingen in overheidsobligaties. Momenteel is 42% van de portefeuille belegd in Amerikaans staatspapier.

Twee ETF's van iShares
Op plek drie in de de top vijf vinden we een ETF van iShares, de dochteronderneming van BlackRock. De 1,7 miljard euro grote iShares Euro Government Bond 3-5 Yr ETF werd eind 2016 gelanceerd. Deze volgt de Barclays Euro Government Bond 5yr Term index en de huidige portefeuille bestaat uit staatsobligaties uitgegeven door Frankrijk (28,3%), Duitsland (32,2%), Italië (27%), en Spanje (12,5%). De gewogen gemiddelde looptijd en yield-to-maturity bedraagt respectievelijk 4 jaar en -0,47%.

Op plek vijf vinden we de iShares Euro Government Bond 5-7 Yr ETF en daar liggen de gewogen gemiddelde looptijd en yield-to-maturity logischerwijs hoger op respectievelijk 6 jaar en -0,28%.

Top-5 Europese staatsobligatiefondsen

Top-5 staats be

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten