Top-5: Aandelen Sector Water: L&G aan kop

Waterfondsen werden al twintig jaar geleden geïntroduceerd. Sinds enkele jaren is de interesse van beleggers fors toegenomen, met een sterke instroom van beleggersgeld in waterfondsen tot gevolg. Het waterthema is breed en beleggers die willen beleggen in dergelijke fondsen, doen er wel goed aan om te verifiëren wat de minimum vereisten van het fonds zijn voor de puurheid ten aanzien van het thema.

Ronald van Genderen 06 september, 2021 | 8:42
Facebook Twitter LinkedIn

Aandelenfondsen die beleggen in het thema water zijn niet nieuw, maar staan de laatste jaren volop in de belangstelling. De oudste fondsen, zoals de strategieën van KBC, Pictet en RobecoSAM bestaan al sinds het begin van dit millennium. Ze konden zich verheugen in behoorlijke belangstelling van beleggers en hadden gezamenlijk circa 7 miljard euro onder beheer. Echter, in de jaren daarna raakten sector- en themafondsen uit de gratie onder beleggers en dit was ook terug te zien in het beheerde vermogen van waterfondsen. Jarenlang schommelde het fondsvermogen tussen 3 en 6 miljard euro.

Naarmate duurzaamheid een belangrijkere plek kreeg op de agenda van beleggers, keerde ook de interesse voor waterfondsen weer terug. Sinds 2017 ziet de categorie een toenemende instroom van beleggersgeld, vooral sinds 2019. Zo stond de teller in 2019 op een instroom van 3,1 miljard euro, in 2020 op 2,7 miljard euro en ook dit jaar stroomde er tot en met juli al 2,8 miljard euro in de fondsen. Dat bracht het totale beheerde vermogen in waterfondsen naar meer dan 29 miljard euro.

Belang watermanagement
De toegenomen bewustwording van klimaatverandering heeft ook het belang van schoon drinkwater en watermanagement op de kaart gezet. Denk alleen al aan orkaan Ida die recent over de Verenigde Staten trok en waar New Orleans gespaard werd van ernstige waterschade door de watermanagementsystemen die zijn aangelegd na de ramp veroorzaakt door orkaan Katrina in 2005.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookies