Fonds van de Week: BlackRock European Special Situations Fund

De nieuwe beheerder van het BlackRock European Special Situations Fund nam zijn bewezen, op de groei-stijl gerichte aanpak voor Europese aandelen begin dit jaar mee naar deze strategie en dat geeft vertrouwen. De Morningstar Analyst Rating is Bronze.

Robert van den Oever 05 augustus, 2021 | 8:56
Facebook Twitter LinkedIn

BlackRock European Special Situations Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Average
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: Above Average

BlackRock European Special Situations Fund

Deze strategie is gericht op waardecreatie voor beleggers via de groei-beleggingsstijl en hanteert een flexibele aanpak. Beheerder Stefan Gries die begin dit jaar aantrad, implementeerde de aanpak die hij eerder met succes bij andere Europese aandelenfondsen hanteerde en daardoor is het oude track record van dit fonds niet meer zo relevant. Gries heeft een uitgebreid en deskundig team dat hem terzijde staat. De Morningstar Analyst Rating die Morningstar-analist Ronald van Genderen aan dit fonds toekent is Bronze.

Uitgebreide toelichting

bgf european special graph

 

Beheerteam
Vorig hoofdmanager Michael Constantis trad terug van deze strategie en het team in januari 2021 en droeg de verantwoordelijkheden over aan Stefan Gries. Nieuwe man Gries heeft gedegen ervaring als analist op Europese aandelensectoren sinds 2004. Zijn ervaring in portefeuillebeheer is een stuk korter - hij begon zijn eerste managerrol in 2017 - maar we hebben een hoge dunk van hem en hij komt over als zeer capabel en getalenteerd.

Gries wordt ondersteund door een uitgebreid team van 20 leden die variëren van zeer ervaren senior portfolio managers tot afgestudeerden. Wij hebben veel individuele teamleden hoog zitten, maar we hebben ook enkele bedenkingen. Belangrijkste pijnpunt zijn de vele teamwisselingen in de afgelopen zes jaar. Ze verloren in die periode 16 leden, waaronder verschillende ervaren managers op hoog niveau en analisten. Allen zijn vervangen, maar de nieuwe medewerkers zijn minder ervaren.

We hebben ook veel veranderingen gezien in de verantwoordelijkheden onder de teamleden. Meest in het oog springend was dat in juni 2019 het onderzoeksteam werd geherstructureerd en de verantwoordelijkheden van managers en analisten werden herschikt.

Een ander punt van aandacht is de werklast van het team, die we als substantieel beschouwen, omdat de groep werkt voor een breed scala aan Europese strategieën die verschillen in stijl, marktkapitalisatie en strategie (long-only en long-short). Dit team heeft veel gunstige eigenschappen, maar moet nog wat stabieler worden.

Fondshuis
De voordelen van BlackRock wegen op tegen de nadelen; het verdient een een Above Average Parent rating. BlackRock belegt in totaal 6,4 biljoen dollar voor haar cliënten en is daarmee ongeëvenaard in grootte maar ook in invloed. Het fondshuis is marktleider en zet de standaard voor passieve beleggers met iShares. Het heeft een diep en getalenteerd vastrentende-waarden team.

De Aladdin-software is een essentieel hulpmiddel voor risicoanalyse en portefeuillebeheer voor de industrie. BlackRock Financial Markets Advisory heeft het vertrouwen en de mandaten van veel overheden veiliggesteld, waaronder het op pandemieën geïnspireerde schuldopkoopprogramma van de Federal Reserve. BlackRock biedt ook oplossingen op het gebied van alternatives, factor- en private equity-beleggingen en is voornemens zijn beursgenoteerde ESG-fondsen te verdubbelen en ESG in al haar strategieën op te nemen. De kosten voor haar producten zijn ook verbeterd.

De opgang van BlackRock heeft echter tegenslagen gekend. Meerdere pogingen om de line-up van actieve aandelenfondsen te vernieuwen, hebben nog niet geleid tot hetzelfde succes als bij de obligatiefondsen. Het bedrijf heeft tot nu toe slechts een aantal strategieën gelanceerd en die onder de aandacht gebracht bij haar investeerders.

In 2019 en 2020 heeft het fondshuis twee executives en een closed-end fondsmanager ontslagen wegens schending van de gedragscode van BlackRock, wat aantoont hoe moeilijk het kan zijn om bij zo'n kolos een ethische cultuur te koesteren en te handhaven. Hoewel het fondshuis de deugd van ESG predikt, heeft het vaak de kant van het management van een bedrijf gekozen bij het volmachtstemmen over ESG onderwerpen. BlackRock is niet de beste in alles wat het doet, maar weet wat de beste manier is om haar eindbeleggers te bedienen.

Proces
Nadat Stefan Gries het roer overnam van deze strategie in januari 2021 heeft hij snel dezelfde aanpak geïmplementeerd als  die hij gebruikt bij BGF European, BGF European Focus en BlackRock Continental European. Zijn aanpak is gericht op aandeelhouderswaarde creatie en leunt op een bottom-up zoektocht naar aandelen die goed scoren op vier aspecten: kwaliteitsmanagement, investeren in groei, rendement op kapitaal en unieke aspecten.

De aanpak is flexibel, maar we verwachten deze vier criteria resulteren in een op groei gerichte portefeuille. Voor de uiteindelijke aandelenselectie vertrouwt hij op de uitgebreide onderzoeksinspanningen van het bredere team. Ideeën worden opgedaan tijdens bedrijfsbezoeken, industrie conferenties, extern onderzoek en data-analyse.

De structuur van het team maakt het mogelijk dat senior teamleden anderen direct kunnen sturen naar de meest aantrekkelijke delen van de markt en peer reviews van onderzoek kunnen geven, voordat het wordt gepresenteerd aan het hele team.

Het team onderzoekt aandelen aan de hand van drie gezichtspunten: welvaartscreatie, veerkracht en verandering. Sinds 2018 profiteert het onderzoek van extra data-gedreven inzichten die worden geleverd door de toegewijde datawetenschapper in het team.

Het team gebruikt een waaier aan waarderingstechnieken, afhankelijk van het bedrijf en de sector waarin het actief is. We zijn positief over de consistente uitvoering van deze aanpak en zie het proces als gestructureerd, gedisciplineerd en gebaseerd op grondig onderzoek. De breedte en diepte van de beschikbare onderzoeksmiddelen binnen BlackRock ondersteunen dat.

Prestaties
De vorige hoofdmanager Michael Constantis beheerde deze strategie van maart 2008 tot en met december 2020 en behaalde een uitstekend trackrecord. Met een gemiddeld jaarrendement voor de 'clean' D2-aandelenklasse van 10,20% presteerde het fonds ruimschoots beter dan het de jaarlijkse gemiddelde 7,00% die de categorie Europe large-growth equity haalde, en ook beter dan MSCI Europe Growth index die 7,41% jaarlijks gemiddeld rendement boekte.

De strategie heeft ook beter gepresteerd op voor risico gecorrigeerde basis, zelfs terwijl de standaarddeviaties hoger waren dan die van het categoriegemiddelde en de categorie benchmark. Gezien de verandering in het management en aanpak van deze strategie in januari 2021, beschouwen we dit eerdere trackrecord als niet langer relevant.

Het track record onder Stefan Gries (januari 2021 t/m mei 2021) is te kort om een zinvolle mening over te vormen. Voor een meer betekenisvol track record van zijn aanpak, kunnen we zijn optreden bij BlackRock Continental European bekijken. Dat universum is iets beperkter, maar hij heeft daar dezelfde aanpak geïmplementeerd met indrukwekkende resultaten sinds juni 2017. Sindsdien tot en met mei 2021 bedraagt het rendement gemiddeld 16,16% versus 6,92% voor de categorie Europa ex-UK aandelen en 9,92% voor de stijl-relevante MSCI Europe ex-UK Growth index. Standaarddeviatie was licht verhoogd voor deze strategie, maar die is er desondanks toch in geslaagd om aanzienlijk beter te presteren dan beide prestatievergelijkers op voor risico gecorrigeerde basis.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije 'clean' fondsklasse D2 laten dit fonds uitkomen in het middelste kwintiel van de categorie. Op basis van de verbeterde beoordelingsmethodologie achter de People, Process en Parent Pillars van de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op kosten en verwachte prestaties ten opzichte van benchmark en concurrenten, denken we dat dit fonds in staat zal zijn om positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van BlackRock Global Funds - European Special Situations Fund D2. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Europa Large-Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

bgf european special table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Amundi S&P 500 ESG ETF

iShares Green Bond Index Fund

Allianz Dynamic Multi Asset Strategy

Pimco Emerging Markets ESG Bond Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten