Fonds van de Week: T. Rowe Price Global Growth Equity

De strategie van T. Rowe Price Global Growth Equity kent weinig beperkingen en de beheerder weet daar heel goed mee om te gaan. Het vertrouwen van Morningstar in de beheerder, zijn kennis en inzichten en de manier waarop hij alle beschikbare middelen van het fondshuis benut, is toegenomen. Daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omhoog naar Gold.

Robert van den Oever 24 maart, 2021 | 11:48
Facebook Twitter LinkedIn

T. Rowe Price Global Growth Equity Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: High
Fondshuis: High
Beleggingsproces: High

 

T. Rowe Price Global Growth Equity Fund

De overtuiging van Morningstar-analist Ronald van Genderen in hoofdbeheerder Scott Berg is toegenomen en daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omhoog naar Gold. Berg leidt deze strategie sinds 2008 en heeft indruk gemaakt met zijn inzichten en aanpak. De strategie kent weinig beperkingen en daar weet de beheerder goed mee om te gaan, daarbij gebruikmakend van zijn analistenteam en de ruime middelen van het fondshuis.

Uitgebreide toelichting

trp grafiek

Beheerteam
Scott Berg nam deze strategie over in oktober 2008. Berg is ervaren en sinds 2008 bij T. Rowe Price, aanvankelijk als aandelenanalist alvorens te promoveren naar de rol van associate portfoliomanager in 2005. Berg maakt al lang gebruik van een geassocieerde portefeuillemanager voor assistentie bij het bewaken van de portefeuille, en deze rol werd in 2020 overgedragen van Hari Balkrishna aan Philip Richards. Balkrishna heeft, net als voormalig associate portfoliomanager Jay Nogueira, Berg een aantal jaren gesteund voordat hij vertrok om een eigen strategie uit te voeren binnen T. Rowe Price.

Richards kwam in 2018 bij het fondshuis vanuit Goldman Sachs. Hij volgde consumenten, internet, en technologieaandelen alvorens zijn nieuwe rol te vervullen. Berg en zijn associate portfoliomanager werken nauw samen met de sector- en regiohoofden van T. Rowe Price, die speciale portefeuilles beheren, en ze leunen sterk op het brede aandelenonderzoek platform van het fondshuis.

De onderzoeksgroep, verdeeld over acht kantoren wereldwijd, telt meer dan 200 personen en is voornamelijk langs sectorale lijnen georganiseerd. T. Rowe Price heeft aangekondigd dat het zijn investeringsorganisatie zal splitsen in twee afzonderlijke entiteiten in 2022, maar dat zou geen invloed van betekenis moeten hebben, aangezien Berg toegang zal houden tot de meeste wereldwijde en niet-Amerikaanse analisten en portefeuille managers. De enorme middelen in de capabele en ervaren handen van Berg verdienen People Pillar rating van High.

Fondshuis
T. Rowe Price blijft een goed gepositioneerd fondshuis in een steeds concurrerendere industrie, en verdient een Parent Pillar rating van High. Het heeft de tegenwind voor actief beheer het hoofd weten te bieden door het grondige onderzoeksproces, de sterke prestaties in meerdere vermogenscategorieën en de aanhoudende investeringen in zijn researchteam.

Het aantal personeelsleden steeg met 9% in 2019 en de sterke balans van het fondshuis geeft het de financiële ruimte om mensen te kunnen blijven aannemen, ook in economisch mindere tijden. Het multi-asset team is versterkt en ook de kwantitiatieve deskundigheid is aangevuld.

Doorgaans leidt T. Rowe Price talent in eigen huis op, maar de afgelopen tijd zijn ook ervaren beleggers van buiten aangenomen voor bepaalde segmenten, met anem aandelenanalisten. Dat stelt het fondshuis in staat om een soepele opvolging te bewerkstelligen als beheerders met een lange staat van dienst met pensioen gaan. Of, zoals in 2019 verrassend gebeurde, dat er een sterbeheerder vertrekt om zijn eigen boetiek op te richten.

Het fondshuis is bezig de distributie buiten de VS te verbreden, de ESG deskundigheid op te schroeven en nieuwe ETF's aan het ontwikkelen. Het zit dus niet stil, maar is als altijd verstandig met het introduceren van nieuwe strategieën en capaciteitsbeheer, waarbij de belangen van eindbeleggers voorop staan.

Proces
De procesbeoordeling wordt verhoogd naar High van Above Average gezien ons toegenomen vertrouwen in Scott Berg. Allereerst zoekt deze strategie naar ondergewaardeerd groeipotentieel. Berg wil bedrijven bezitten die hun waarde of productiviteit van hun activa kunnen laten groeien. Om die te vinden leunt het team op T. Rowe's enorme team van fundamentele analisten. Hij is agnostisch over waar die kansen worden gevonden, en zoekt daarom in zowel ontwikkelde als opkomende markten waarbij de benachmark MSCI ACWI nauwelijks een rol speelt.

Diversificatie is zijn favoriete manier van risicobeheer. Hij spreidt posities over veel landen en aandelen en koopt zelfs enkele waarde aandelen voor verdere diversificatie. Bottom-up onderzoek is de belangrijkste drijfveer achter aandelenselectie. In normale tijden reist Berg veel en spendeert hij ongeveer 50% van zijn tijd onderweg om bedrijfsmanagement, leveranciers en concurrenten te ontmoeten om vragen te stellen over markt en zakelijke omstandigheden, strategie, enzovoort. Hij reist ook om een gevoel krijgen voor de lokale economische realiteit en het consumentenvertrouwen, vooral relevant voor bedrijven in opkomende economieën.

Berg's analyse gaat twee tot drie jaar mee,maar hij deinst er niet voor terug om in de portefeuille te handelen als de omstandigheden veranderen. De portefeuille-omzet is doorgaans meer dan 80% per jaar, maar slechts ongeveer een derde daarvan is afkomstig van echte positiewisselingen; de rest komt van het toevoegen aan of het trimmen van posities, wat Berg actief doet als waarderingen veranderen.

Prestaties
Scott Berg beheert deze strategie sinds oktober 2008; tot en met februari 2021 is het gemiddelde jaarlijkse rendement bijna 16% (zoals gemeten voor de Q EUR-aandelenklasse), vergeleken met 11,3% voor de MSCI ACWI. Ook verslaat de strategie de wereldwijde large-cap groei aandelencategorie over dezelfde periode ruimschoots. Ook belandt de strategie in het hoogste deciel van zijn categorie over de één, drie, vijf en tien jaars perioden eindigend per eind februari 2021.

Berg presteerde zelfs aanzienlijk beter dan de moeilijk te verslane index MSCI ACWI Growth gedurende zijn dienstverband. Over dezelfde periode verslaat het voor risico gecorrigeerde rendement (zoals gemeten door Sharpe- en Sortino-ratio's) ook dat van de index en peer group. Dit is ondanks hogere volatiliteit (zoals gemeten als standaarddeviatie), en dat is een opsteker voor het risicomanagement van Berg op portefeuilleniveau. Dat beperkt verliezen in tijden van turbulentie.

De prestaties van Berg zijn relatief breed gedragen. Hij investeert meer in opkomende markten en midcaps dan rivalen, en dat draagt bij aan het risicoprofiel van de strategie, maar is tegelijk positief voor de prestaties. Het resultaat van de strategie over 2020 was indrukwekkend in zo'n turbulent jaar. Het won 31,5%, vergeleken met de categoriebenchmark die 22,6% winst boekte en het gemiddelde 17,1% rendement van een peer. De strategie deed het goed in alle facetten van het jaar, dankzij Berg's scherpe oog voor macro-evenementen en zijn bekwaamheid om de algehele beta te beheren, afhankelijk van de markt waarderingen en omstandigheden.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse I laten het fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Gold.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van T. Rowe Price Global Growth Equity Q EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

trp tabel

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Robeco Euro Credit Bonds

- Kempen Global High Dividend Fund

- Stewart Investors Global Emerging Markes Leaders

- AXA WF US High Yield Bonds

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings