Top 5 Strategic Beta: Lyxor aan kop

Smart beta ETFs, of beter strategic beta ETFs, bieden beleggers tegenwoordig een verscheidenheid aan factorblootstellingen en wegingsmechanismen. Aanbieders van dergelijke producten beloven beleggers vaak een beter rendement of een lager risico dan traditionele beleggingsfondsen. De belegger dient dan wel de jusite factor gekozen te hebben, zo leert het turbulente jaar 2020 hen tot dusver.

Ronald van Genderen 16 november, 2020 | 8:26
Facebook Twitter LinkedIn

Smart beta ETF, of strategic beta ETFs zoals Morningstar ze prefereert te noemen, hebben als doelstelling een belegger blootstelling te geven aan een specifieke factor, zoals waarde, momentum, marktkapitalisatie, lage volatiliteit of kwaliteit, of een combinatie van deze factoren. In het merendeel van de gevallen gaat het dus om het verdienen van marktpremies, al dan niet bewezen op basis van academische studies.

Veel gehoorde verkoopargumenten zijn het verbeteren van het rendement of het verlagen van risico voor beleggers, wanneer ze dergelijke producten in hun portefeuille opnemen. Echter, de keuze die beleggers maken naar welke factor(en) ze blootstelling hebben is bepalend voor het succes, zo zagen we ook in 2020.

De financiële markten laten dit jaar namelijk een bijzonder volatiel verloop zien. Niet verwonderlijk met alle ontwikkelingen wereldwijd, van de coronapandemie tot de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Schetsen we een ruw beeld van de ontwikkeling dit jaar op de financiële markten, dan zien we een scherpe, maar ook relatief korte neergang vanaf eind februari totdat in maart al snel een bodem werd bereikt. Daarna trad er een stevig herstel op, waarbij sommige markten richting het einde van het jaar reeds alle verliezen hebben goedgemaakt.

Zeer divers beeld
Toch zien we onderliggend aan die ontwikkeling een zeer divers beeld op verschillende markten. Dit is vrijwel nergens anders zo goed te zien als aan de hand van de prestaties dit jaar van smart beta ETFs. Over de eerste tien maanden van dit jaar behaalde de best presterende ETF een rendement van bijna 97%, deze ETF prijkt dan ook op de eerste plaats in de onderstaande top 5. Aan de andere kant van het spectrum vinden we een product, de RICI EnhancedSM Benzin TR ETC, dat dit jaar maar liefst 65% van haar waarde verloor.

Morningstar analisten voerden recent een studie uit naar de prestaties van strategic beta ETFs in de eerste vijf maanden van dit jaar. Daaruit bleek dat er een aanzienlijke dispersie in prestaties was tussen de verschillende strategic beta’s groepen die zij onderscheiden. Zo behaalden de factoren dividend, grondstoffen, fundamentals en waarde allen een verlies van gemiddeld meer dan 20%. De best presterende factoren, zoals vastrentende waarden, groei en momentum, beperkten de verliezen tot gemiddeld enkele procenten.

Het ging hier overigens duidelijk om gemiddelden, want ook binnen de verschillende groepen zagen de analisten van Morningstar een zeer grote spreiding in de behaalde rendementen. De grootste spreiding binnen een groep vonden zij onder grondstoffen, welke over het algemeen terug te voeren was tot welke grondstofprijs (of welk mandje van grondstofprijzen) werd gevolgd door de ETF. De op één na hoogste spreiding vonden zij echter onder de ETFs die blootstelling bieden aan de groeifactor. Hier was het onder andere van belang hoe groei werd gedefinieerd en hoe geconcentreerd de portefeuille van de ETF was.

De Top 5
In de top 5 van deze week een overzicht van de vijf best presterende strategic beta ETFs (genoteerd op een Europese beurs) op basis van hun rendement over de periode van januari tot en met oktober 2020.

Lyxor S&P 500 VIX Futures Enhanced Roll ETF
Op de hoogste trede van het podium staat de Lyxor S&P 500 VIX Futures Enhanced Roll ETF. Deze ETF heeft als doel het zo goed mogelijk volgen van de S&P 500 VIX Futures Enhanced Roll Index. Deze benchmarkindex schakelt dynamisch tussen een VIX-futuresportefeuille op korte termijn en een op middellange termijn om een kostenefficiënte blootstelling aan volatiliteit op de brede aandelenmarkt te modelleren. Met name in februari en maart van dit jaar, toen de volatiliteit op de aandelenmarkten snel stegen, boekte deze ETF uitstekende prestaties.

Lyxor Russell 1000 Growth ETF
Een trede lager staat nog een product van Lyxor, de Lyxor Russell 1000 Growth ETF. De gevolgde index, de Russell 1000 Growth, meet de prestaties van het large-cap groeisegment van de Amerikaanse aandelenmarkt. Het omvat de bedrijven uit de Russell 1000 index met hogere koers/boekwaarde-verhoudingen en hogere verwachte groei. De grootste holdings in deze index zijn per eind september 2020 Apple, Microsoft en Amazon.

Op de derde plek treffen we Deka STOXX® Europe Strong Growth 20 ETF. De STOXX Europe Strong Growth index volgt de prestaties van 20 Europese ondernemingen die volgens de criteria van de indexsamensteller de puurste blootstelling geven aan de groeifactor. Onder deze ondernemingen zijn enkele bekende groeinamen als Adyen, Zalando en Genmab.

 

Top 5 Strategic Beta

 Top 5 Smart Beta BE vrijstaand

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten