Top 5 Aandelen Emerging Markets: Morgan Stanley aan kop

Opkomende landen wisten in het derde kwartaal een relatief sterke prestatie neer te zetten, maar kijken over het gehele jaar toch nog tegen een underperformance aan in vergelijking met ontwikkelde landen. Het positieve rendement voor de MSCI Emerging Markets index werd over de afgelopen drie maanden gedreven door met name Aziatische aandelen uit de sectoren cyclische consumentengoederen en technologie.

Ronald van Genderen 12 oktober, 2020 | 8:41
Facebook Twitter LinkedIn

Opkomende landen kenden een relatief sterk derde kwartaal. Waar de MSCI Emerging Markets index in de voorliggende twee kwartalen achterbleef bij de MSCI World index, wisten opkomende landen over de periode van juli tot en met september wel een outperformance te behalen. Het rendement voor de MSCI Emerging Markets index bedroeg 4,93% in euro gemeten, terwijl de MSCI World bleef steken op 3,37%.

In de eerste twee kwartalen van het jaar waren voor de ontwikkelde wereld met name Amerikaanse aandelen de drijvende kracht achter de sterke prestaties van de MSCI World index. Hoewel de S&P 500 ook in het derde kwartaal beter presteerde dan de MSCI World index, was het rendement van 4,20% ook lager dan dat voor de MSCI Emerging Markets index.

Ondanks het relatief sterke derde kwartaal, kijkt de MSCI Emerging Markets index voor het jaar nog tegen een verlies aan van 5,39%. Voor de MSCI World bedraagt het verlies daarentegen nog 2,65%, waardoor opkomende landen nog steeds een underperformance laten zien.

Tech en consumentengoederen
In het derde kwartaal droegen met name de sectoren cyclische consumentengoederen en technologie bij aan het rendement binnen opkomende landen. De sector cyclische consumentengoederen behaalde een rendement van ruim 24% en was daarmee veruit de best presterende sector. Belangrijke bijdrage kwam van indexzwaargewicht Alibaba met een rendement van meer dan 30%. Voor de technologie sector lag het rendement boven de 15%. Binnen deze sector was het zwaargewicht TSMC dat de kar trok met een rendement van meer dan 35%.

Op landenniveau waren het vooral Aziatische landen die een positief kwartaal kenden. Taiwan behaalde het hoogste rendement, met een stijging van 12,28%. Maar ook India, Zuid-Korea en China zagen de koersen stijgen met allen een rendement tussen 8 en 10%. De koersenborden kleurden echter rood voor veel opkomende Europese (Turkije, Roemenië en Rusland) en Latijns-Amerikaanse landen (Argentinië, Brazilië Chili en Colombia).

De Top 5
In de top 5 van deze week een overzicht van de vijf best presterende fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Emerging Markets over de eerste drie kwartalen van 2020.

MS INVF Emerging Leaders Equity Fund
Met stip op de eerste plaats treffen we MS INVF Emerging Leaders Equity Fund. Beheerder Vishal Gupta beheert dit fonds sinds 2015. Hij selecteert bedrijven die kunnen profiteren van groeithema’s in opkomende landen en verenigt die in een portefeuille met slechts 35 posities. Dat kunnen overigens ook aandelen van bedrijven uit de ontwikkelde wereld zijn. Zo houdt Gupta vier Amerikaanse posities aan (Nike, NVIDIA, Visa en Advanced Micro Devices) die gezamenlijk bijna 10% van de portefeuille vormen. Vooral de semiconductor bedrijven droegen dit jaar bij aan het rendement van het fonds. Onder de aandelen met uitmuntende prestaties vinden we ook hier Meituan Dianping en Sea Ltd.

Carmignac Portfolio Emergents
De tweede trede van het podium wordt bezet door Carmignac Portfolio Emergents. Xavier Hovasse heeft dit fonds sinds 2015 onder beheer. Hij past een top-down benadering toe in combinatie met bottom-up selectie. Voor zijn aandelenselectie kijkt hij met name naar bedrijven met potentieel voor langetermijngroei en een aantrekkelijke cashflow. Ook hier behoort Sea Ltd tot de grootste en best presterende aandelen in de portefeuille. Echter, top 10 positie NIO spant de kroon met een rendement van 405%.

 

Top 5 Aandelen Emerging Markets

Top 5 Aandelen Emerging Markets BE vrijstaand

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten