Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen

Morningstar's Global Large-Mid Cap Pick List laat zien welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis. De lijst wordt samengesteld uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index, en omvat dus zowel large- als mid-cap aandelen. Bekijk welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn voor september.

Robert van den Oever 09 september, 2020 | 9:14
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Global Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen. De lijst omvat de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index. De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Global Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen, verdeeld over een aantal sectoren.

Duur en goedkoop
De Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index steeg in augustus met 6,15% en sloot de maand af op een stand van 4.107. De markt lijkt vanuit bottom-up perspectief fair gewaardeerd, waarbij de gemiddelde premie voor aandelen in de index uitkomt op 1% per eind augustus, waar dat eind juli nog een korting van 1% was.

Op relatieve basis is technologie de duurste sector en die noteert tegen een premie van gemiddeld 20% ten opzichte van de Fair Value. De grootste korting is er bij de energiesector die gemiddeld 30% onder de Fair Value noteert.

Kijken we naar de waarderingen van de Global Large-Mid Cap Pick List, dan zien we een gemiddelde korting van 38% ten opzichte van de Fair Value. Energie is de goedkoopste sector met een korting van 61% ten opzichte van de Fair Value.

De meeste nieuwe namen voor deze maand komen uit de sector financials, die drie nieuwe namen bijdroeg. Daarvan heeft American International Group de hoogste korting met 39%.

De nieuwkomers
Van de aandelen die nieuw op de lijst zijn, lichten we de volgende voorbeelden toe aan de hand van de sterke punten die de aandelenanalisten van Morningstar voor ze hebben vastgesteld:

 

Glencore
Het wereldomspannende netwerk van handelaren en logistieke assets biedt significante voordelen voor de reikwijdte. De toegang tot de mijnbouw productie van Xstrata maakt het voor beide bedrijven mogelijk om meer waarde te halen uit dat productievolume. Glencore is meer gediversifieerd dan enige andere mijnbouwreus. Het heeft grotere blootstelling aan laat-cyclische grondstoffen, zoals nikkel, kobalt en koper.

Brilliance China Automotive Holdings
De vorming van een joint venture met Renault voor de productie van een minivan zal helpen om de huidige verliezen in dat segment om te buigen naar winst. Het huidige lage aantal auto's per hoofd van de bevolking in China biedt groeimogelijkheden voor autofabrikanten. Uitbreiding van de middenklasse en snelle groei van de consumptie zullen de vraag naar duurdere automodellen blijven stimuleren.

Telefonica
In Brazilië hebben Telefonica en Telecom Italia onlangs samen Qi mobiele diensten gekocht, een van de vier mobiele aanbieders in het land. Die overanem zal positieve effecten hebben voor beide kopende partijen. In Spanje zal een mogelijke consolidatiegolf positief uitwerken voor Telefonica dat al een machtige positie heeft. Mogelijke deregulering van meer gebieden in Spanje zal gunstig zijn voor de mogelijkheden om de prijsstelling van het fibernetwerk te verbeteren.

Ambev
Nu de overame van SABMiller is afgerond zijn er weinig overnamemogelijkheden meer voor de biergigant. Hooguit kan het de joint venture delen die het nog niet bezit volledig verwerven. Zowel volume als prijs/productmix zijn aanjagers van groei, en dat is gunstig want bij veel consumentengoederen bedrijven is het onmogelijk om beide instrumenten te gebruiken. De schaalgrootte van de brouwer biedt mogelijkheden die kleinere concurrenten niet hebben.

American International Group
De nasleep van veel kwesties tijdens de financiële crisis slurpte veel aandacht en energie van het management op gedurende een behoorlijk lange tijd. Nu die zijn opgelost, kan het management zich weer richten op het verbeteren van de operatie. Er is al verbetering van de marge getoond in sommige segmenten. De huidige focus op voor risico gecorrigeerde rendementen is een goede koers voor de verzekeraar. Alleen al de winstgevendheid op peil brengen ten opzichte van concurrenten zou al een fikse verbetering zijn.

Grifols
Na de overname van Talecris is Grifols nu de op twee na grootste producent van plasmaproducten wereldwijd. Met aanvullende producten in portefeuille kan Grifols plasma nu efficiënter gebruiken en dat zorgt voor lagere kosten. Nieuwe technologieën maken plasmaproducten veel veiliger dan 20 jaar geleden en ook betaalbaarder dan recombinante vervangers. Het product Prolastin is toonaangevend op de Amerikaanse markt en kan groei tegemoet zien door nieuwe toepassingen bij andere aandoeningen.

 

Bekijk hier de volledige Global Large-Mid Cap Pick List voor september:

GLMPL 2020 09 tabel 1

GLMPL 2020 09 tabel 2

GLMPL 2020 09 tabel 4

GLMPL 2020 09 tabel 3

 

Lees meer over aandelen:

Dit zijn de sterke kanten van koffiereus JDE Peet's

Video: volop groeimogelijkheden voor koffiegigant JDE Peet's

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten