Meeste Europese banken schrappen dividend voor kapitaalbehoud

Veel grote Europese banken zien af van het uitkeren van dividend. Door cash binnenboord te houden, versterken de banken hun kapitaalpositie uit voorzorg, hoewel die bij de meeste niet echt in gevaar was. De hoge dividendrendementen in de financiële sector maakten deze aandelen lange tijd aantrekkelijk, maar tegelijk is het door die hoge percentages geen verrassing dat de banken nu de hand op de knip houden.

Robert van den Oever 01 april, 2020 | 14:39
Facebook Twitter LinkedIn

De grote Europese banken waren tot dusver interessante dividendaandelen met hoge dividendrendementen. Maar als gevolg van de corona-crisis hebben vele al hun dividend voorlopig geschrapt, waaronder ABN Amro en ING. Dat is verstandig, want zo blijft de broodnodige cash binnenboord. Wel betekent het dat de aandelenkoersen van de banken verder onderuit kunnen gaan, want het dividendrendement was een belangrijke reden voor veel beleggers om deze aandelen in portefeuille te hebben.

Het opschorten van het slotdividend over 2019 door de 14 banken in de eurozone die door Morningstar gevolgd worden, levert hen samen 21 miljard euro op, becijfert Morningstar's bankenanalist Johann Scholtz. Banken die interim-dividend uitkeren, en dat zijn de banken in de Benelux en in Spanje, zullen dat ook opschorten voor in ieder geval de eerste helft van 2020. Het is volgens de analist nog niet geheel duidelijk wat de banken in de Nordics en in het Verenigd Koninkrijk gaan doen.

De Zwitserse banken zullen alledrie hun slotdividend over 2019 uitkeren. Verder heeft Credit Suisse aangekondigd dat het zijn inkoopprogramma van aandelen stopzet. Bij UBS is het niet waarschijnlijk dat het zijn inkoopprogramma zal uitbreiden naar de tweede helft van 2020.

ECB richtlijn
Nadat enkele grote banken op eigen initiatief hun dividend hadden geschrapt, kwam de Europese Centrale Bank met de richtlijn dat banken zouden kunnen afzien van dividend tot aan op zijn vroegst oktober 2020. Analist Scholtz had liever gezien dat het dividend opschorten een eigen beslissing van alle banken zelf was geweest in plaats van een sturing door de toezichthouder. Deze richtinggevende interventie kan betekenen dat de kapitaalkosten voor de banken in de toekomst omhoog gaan. 

Puur vanuit de kapitaalspositie bekeken, zouden de banken hun dividend nog kunnen handhaven, want uit calculaties van Morningstar’s aandelenanalisten blijkt dat hun netto-inkomsten met gemiddeld 40% zouden moeten dalen en kredietverliezen veel verder zouden moeten oplopen voordat het dividend vanuit kapitaalsoogpunt echt in gevaar komt. Dat de banken toch hun dividend nu al schrappen, is een verstandige voorzorgsmaatregel, ingegeven door de richtlijnen van de ECB.

Problematische sectoren
In operationele zin zouden de banken schade kunnen lijden van klanten die in gebreke blijven, hun leningen niet kunnen afbetalen of hun hypotheek niet aflossen omdat ze zelf zonder inkomsten zitten, zoals veel horecabedrijven en zzp’ers nu overkomt. De banken zijn echter na de financiële crisis van 2008 goed gekapitaliseerd. Bovendien staan de centrale banken wereldwijd klaar om het systeem van voldoende liquiditeit te voorzien.

De blootstelling van de Europese banken aan problematische sectoren verschilt nogal. De oliesector, die kampt met een sterk lagere olieprijs, is een grote klant voor ING, Natixis en Credit Agricole, maar daarentegen zijn Julius Baer, Handelsbanken, Intesa Sanpaolo, UBS , Lloyds en KBC het minst blootgesteld aan olie- en gasbedrijven.

 

Lees meer:

10 interessante Amerikaanse aandelen

7 aantrekkelijke Europese aandelen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten