Ultimate Stock Pickers Index verslaat S&P 500 op lange termijn

De Ultimate Stock Pickers Index is de maatstaf die kan bewijzen dat actief beheer en uitgekiende stock picking in staat is om een brede marktindex te verslaan. Maar dat is nog niet zo makkelijk, blijkt uit de stand van zaken over 2019 tot dusver. Over de langere termijn weet de Ultimate Stock Pickers Index echter wel de S&P 500 te verslaan.

Robert van den Oever 03 juli, 2019 | 10:25
Facebook Twitter LinkedIn

Onlangs hebben we u laten zien welke aandelen de Ultimate Stock Pickers hebben aan- en verkocht in het eerste kwartaal van 2019. Daar hebben we enkele voorbeelden uitgelicht van aandelen die ondergewaardeerd zijn of om een andere reden aantrekkelijk:

 

Aan de hand van de portefeuilles van deze 26 top-beheerders heeft Morningstar een index samengesteld die wordt afgezet tegen de S&P 500: de Morningstar Ultimate Stock Pickers Index. Die kan bewijzen dat actief beheer en uitgekiende stock picking in staat is om de brede marktindex te verslaan.

Het verslaan is van een marktindex als de S&P 500 is zo makkelijk nog niet, blijkt de uit de rendementen over 2019 tot dusver. Over die periode weet de Morningstar Ultimate Stock Pickers Index zijn benchmark de S&P 500 niet te verslaan. Bekijken we echter langere periodes, dan verslaat de top-beheerders index die benchmark wel: op één, drie en vijfjaarsbasis komt die hoger uit dan de S&P 500.

Onderstaande tabel brengt de relatieve prestaties in beeld:

USP 2019 06 17 Exhibit 3

(klik op grafiek voor vergroting)

Brede actieve markt
Hoe moeilijk het voor actief is om de markt te verslaan, wordt duidelijk als we kijken naar het brede aanbod van actieve beheerde Amerikaanse large-cap aandelenfondsen. Gemeten over vijf jaar blijft maar liefst 82% van de actieve large-cap fondsen achter bij de S&P 500, zo blijkt uit onderstaande grafiek die terugblikt op de voorbije 10 jaar.

De resultaten van alledrie de onderscheidende large-cap beleggingsstijlen Growth, Core en Value vertonen min of meer hetzelfde beeld ten opzichte van hun respectievelijke indices:

USP 2019 06 17 Exhibit 1

(klik op grafiek voor vergroting)

Actief tijdens correctie
Een lichtpuntje voor het actieve beheer was de correctie van de aandelenmarkten eind 2018. Toen konden de actieve beheerders laten zien wat ze waard waren bij het beperken van de verliezen. De correctie trof vooral groei-aandelen terwijl waarde-aandelen beter bleven liggen.

De correctie van eind 2018 had ook tot gevolg dat de waardering van de markt als geheel flink daalde. Na de onderwaardering van tweede helft 2018 zorgde de herstelrally in 2019 er weer voor dat de waarderingen richting de gemiddelde Fair Value gingen kruipen. Inmiddels noteert de markt op een koers/Fair Value verhouding van 0,97 en dat betekent een lichte onderwaardering.

Onderstaande grafiek laat zien wanneer de markt onder- en overgewaardeerd was ten opzichte van de gemiddelde Fair Value die de Morningstar-analisten hanteren:

USP 2019 06 17 Exhibit 2

(klik op grafiek voor vergroting) 

Constructie van de index
De Ultimate Stock Pickers index is opgezet om de posities met de meeste overtuiging van de 26 Ultimate Stock Pickers te volgen. De index omvat alle posities uit de portefeuilles van de 26 Ultimate Stock Pickers die niet alleen gevolgd worden door de analisten van Morningstar, maar ook een lage of gemiddelde Uncertainty Rating hebben en gerangschikt worden naar Morningstar Conviction Score.

Die Morningstar Conviction Score is opgebouwd uit drie elementen: de overall convictie (ofwel overtuiging) als aantal en weging van de posities, de posities die gekocht worden (huidig relatief optimisme) en de posities die verkocht worden (huidig relatief pessimisme).

De index zelf bestaat uit drie segmenten van ieder 20 aandelen die per kwartaal volgens een vast schema opeenvolgend worden herschikt. Op die manier wordt elke maand eenderde deel van de index herzien en bevat dat deel de 20 aandelen met de hoogste overtuiging van dat moment. Die werkwijze betekent dat de index altijd tussen 20 en 60 aandelen kan bevatten. Per eind mei 2019 bevatte de index 41 aandelen. Bekijk in onderstaande tabel de top-10 posities in de Ultimate Stock Pickers index:

USP 2019 06 17 Exhibit 4

(klik op grafiek voor vergroting)

Dat zijn de 10 aandelen met de grootste posities in de Morningstar Ultimate Stock Pickers Index. Daarnaast inventariseert Morningstar ook welke 10 aandelen het meest hebben bijgedragen aan het rendement van de index over de afgelopen 12 maanden. Die toont de volgende lijst, gerangschikt op actief rendement in procenten (de laatste kolom van de tabel):

USP 2019 06 17 Exhibit 5

(klik op grafiek voor vergroting)

Aan deze lijst valt op dat er drie namen op staan die tot de technologiesector behoren. De sectoren gezondheidszorg en cyclische consumentengoederen zijn ieder met twee namen vertegenwoordigd. Geen van deze aandelen heeft een noemenswaardige onderwaardering, ofwel korting ten opzichte van de Fair Value. Dat is logisch, want het zijn de aandelen die in de afgelopen maanden het best gepresteerd hebben, dus het meest gestegen.

 

Lees meer:

- Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

Royal Dutch Shell geven nieuwe doelen en méér dividend

Richemont is ondergewaardeerd door vrees voor stagnatie in China 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten