Royal Dutch Shell geeft nieuwe doelen en méér dividend

Nieuwe, hogere doelstellingen en méér dividend en aandeleninkoop betekenen een goede toekomst voor het aandeel Royal Dutch Shell. Ze nemen zorgen weg die het aandeel hebben afgeremd. Morningstar vindt al langer dat het aandeel Royal Dutch Shell ondergewaardeerd is, en de nieuwe doelen onderstrepen die visie.

Robert van den Oever 10 juni, 2019 | 10:04
Facebook Twitter LinkedIn

Royal Dutch Shell kijkt verder in de toekomst en geeft zijn aandeelhouders méér: de oliereus verlengt het programma voor dividenduitkering en aandeleninkoop met vijf jaar en verhoogt het bedrag. In de periode tot en met 2025 kunnen beleggers 125 miljard dollar tegemoet zien.

Daarmee blijft Royal Dutch Shell een sterk dividendaandeel met een dividendrendement van momenteel 6%. Het plan is om het gewone dividend te laten groeien, zodra het geplande aandeleninkooprogramma van 25 miljard dollar is afgerond in 2019.

Ook de overige doelstelling die Shell heeft uitgesproken voor de periode tot en met 2025 wekken verterouwen, vindt Morningstar-aandelenanalist Allen Good. Het doel voor de kasstroom is verhoogd van 28-33 miljard dollar in 2020 naar 35 miljard dollar per 2025, dat voor het rendement op eigen vermogen stijgt van 10% naar 12% en de gearing zal dalen van 25% naar ergens in de range van 15-25%. Shell sprak de nieuwe doelen voor 2025 uit tijdens de Capital Markets Day waar het analisten bijpraatte over de toekomstplannen.

Neemt zorgen weg
Deze nieuwe doelen nemen de zorgen weg over de houdbaarheid van de kapitaaldiscipline die die afgelopen jaren de kop opstaken bij beleggers. De vrees ontstond dat de lagere winstgevendheid door de lage olieprijs bij handhaving van het hoge dividend de financiële gezondheid zou aantasten.

Maar een straf kostenbesparingsprogramma heeft de efficiency en de winstgevendheid juist verbeterd in de voorbije periode, zodat Shell de scherpere doelen durft te stellen. Een daar blijft het niet bij, want zelfs na al het werk dat Shell al heeft verricht, ziet het bedrijf nog ruimte voor verdere kostenbesparingen ter grootte van 20-30%.

Productiegroei
Andere zorgen waren er omtrent het gebrek aan groei in vergelijking met grote concurrenten zoals Total en BP. Shell geeft geen productiedoelstellingen, maar analist Good gaat ervan uit dat het productievolume blijft groeien en zal bijdragen aan de winstgevendheid.

Investeringen waren ook een zorg, omdat die aan de lage kant leken, hetgeen toekomstige groei zou kunnen afremmen. Het doel voor de investeringenis ook verhoogd: van 24-29 miljard dollar tegen 2020 gaat dat naar 30 miljard dollar tegen 2025. Daar horen nog altijd investeringen in alternatieve energiebronnen bij. Die zullen 2-3 miljard dollar per jaar bedragen.

Analist Good handhaaft zijn Fair Value van 36,50 euro per aandeel Royal Dutch Shell aan Euronext Amsterdam. Ook zijn Narrow Moat rating blijft van kracht. Royal Dutch Shell is volgens de analist onverminderd een van de 'Best Ideas' binnen de olie- en gassector.

 

Lees meer over Royal Dutch Shell:

- Royal Dutch Shell is flink ondergewaardeerd

- Fondspagina Royal Dutch Shell (RDSA) bij Morningstar

 

Lees meer over aandelen:

Richemont ondergewaardeerd door vrees voor stagnatie in China

Amazon is ondergewaardeerd gezien zijn groeimogelijkheden

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten