Zo ziet de Europese markt voor strategic beta ETF's er uit

De Europese markt voor strategic beta ETF's is afgelopen jaar iets teruggezakt, gemeten naar beheerd vermogen. Wel staken beleggers er méér nieuw geld in. Morningstar neemt de markt voor strategic beta ETF's grondig onder de loep in een serie over dit type fondsen dat het midden houdt tussen actief en passief beleggen.

Robert van den Oever 29 april, 2019 | 9:49
Facebook Twitter LinkedIn

De Europese markt voor strategic beta ETF's is na jaren van sterke groei teruggevallen in de loop van 2018. Er ging 5% van het beheerd vermogen af dat per jaareinde op 57,4 miljard dollar uitkwam. Wel kenden strategic beta ETF's een aanhoudende instroom van nieuw geld: beleggers legden 5 miljard dollar aan vermogen in, en dat betekent een autonome groei van 8%.

Onderstaande grafiek toont de sterke groei sinds 2005 en de recente afvlakking van het beheerd vermogen:

Guide Strat Beta ETFs Exhibit 18

(klik op grafiek voor vergroting)

Marktaandeel stabiel
Binnen de totale Europese ETF-markt bleef het marktaandeel van strategic beta ETF's in 2018 stabiel op 7,5%. Dat marktaandeel is in de voorbije jaren sinds 2005 gestaag opgelopen, zo laat onderstaande grafiek duidelijk zien:

Guide Strat Beta ETFs Exhibit 20

(klik op grafiek voor vergroting)

Dividendstrategieën blijven de populairste, want zij maken het leeuwendeel van het beheerd vermogen uit, maar afgelopen jaar waren op risico georiënteerde strategieën in het bijzonder in trek bij beleggers. De dominantie van dividendstrategieën kwam naar voren in onderzoek van Morningstar's ETF-expert Kenneth Lamont. Bekijk hier de video waarin Kenneth u bijpraat over zijn bevindingen:

 

Nieuwe producten
Er kwamen afgelopen jaar 20 nieuwe strategic beta producten op de markt en dat is minder dan een kwart van het aantal nieuwe introducties in het jaar daarvoor. De periode van snelle groei die een jonge markt kenmerkt is dus voorbij.

De meeste nieuwe fondsen volgen een multifactor strategie. Dat komt omdat het aanbod single-factor producten al groot genoeg is, maar ook omdat aanbieders het risico/rendementsprofiel willen verbeteren door te diversifiëren via meerdere factoren. Immers, individuele factoren kunnen langdurige periodes van underperformance meemaken en diversificatie dempt het risico daarvan.

Dividendstrategieën zijn dus het populairst, zo heeft Kenneth Lamont uitgelegd. Het op een na grootste type zijn de op risico georiënteerde ETF's, dankzij het feit dat veel ETF-beleggers juist die kozen gedurende de turbulente tweede helft van 2018 op de financiële markten.

Onderstaande tabel segmenteert het strategic beta landschap naar type met het bijbehorende beheerd vermogen:

Guide Strat Beta ETFs Exhibit 22

(klik op grafiek voor vergroting)

In een volgend artikel over strategic beta ETF's gaan we in op de diverse aanbieders en hun grootste ETF's, gemeten naar beheerd vermogen. Ook de kostenoorlog onder de ETF-aanbieders komt daarin aan de orde.

 

Lees meer over ETF's:

- Zo proberen strategic beta ETF's de markt te verslaan

- Zo deden low-volatility ETF's het in 2018

- Zo sterk groeide de markt voor duurzame ETF's in 2018

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings