Morningstar Rating Analyse: dit zijn de grootste en beste fondshuizen

De Morningstar Rating Analyse legt beleggingsfondsen langs de meetlat en rangschikt ze op hun beheerd vermogen en Morningstar Rating, ofwel de sterren, die de historische koersprestaties uitdrukken. Ofwel: dit zijn de grootste en beste fondshuizen van het derde kwartaal van 2018.

Robert van den Oever 29 oktober, 2018 | 9:40
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Rating Analysis of Investment Funds geeft inzicht in de sterktes en zwaktes van het aanbod aan open-end fondsen en van de fondshuizen die ze op de markt brengen. De analyse is gebaseerd op de Morningstar Rating, ofwel de sterren, en is daarmee een kwantitatieve beoordeling die terugkijkt naar historische prestaties. Dat betekent dat de analyse niet dient als een toekomstvoorspeller, maar als een eerste stap in het proces van beoordeling van fondsen, benadrukken Morningstar’s Ali Masarwah en Thomas Furuseth, die het onderzoek hebben uitgevoerd.

Morningstar voert de analyse op twee manieren uit: equal-weighted en asset-weighted. De data bestrijken het derde kwartaal van 2018, eindigend per 30 september 2018.

De equal-weighted methode rangschikt de fondshuizen naar hun gemiddelde Morningstar Rating, ongeacht de omvang van het beheerd vermogen. Bij de asset-weighted methode telt de omvang van het beheerd vermogen wel mee. In deze kolom vindt u de totaalscore, maar ook laten we de asset-weighted score uiteenvallen in de onderliggende brede vermogenscategorieën aandelen, obligaties en allocatie. Ook geven we aan welk percentage van het beheerd vermogen zit in fondsen met 4 of 5 sterren in de Morningstar Rating.

De grootste
Dit is de lijst van de 20 grootste vermogensbeheerders in Europa, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen:

MRA 10 2018 table 1b

(klik op tabel voor vergroting)

De beste
Vervolgens rangschikken we de lijst naar de hoogste equal-weighted rating. In die rangschikking staat Pimco bovenaan met een gemiddelde Morningstar Rating van 3,77. In het voorafgaande, tweede kwartaal stond Royal London bovenaan. In het eerste kwartaal van 2018 en ook het vierde van 2017 was Robeco het fondshuis met de hoogste rating. Bekijk hier de tabel:

MRA 10 2018 table 3

(klik op tabel voor vergroting)

De beste kleine
Behalve de grote fondshuizen maakt Morningstar ook een apart overzicht van de kleinere fondshuizen. Dat zijn fondsen met een beheerd vermogen tussen de 5 en 40 miljard euro. Ook moeten ze ten minste 10 aandelenklassen hebben.

De twee bovenste namen van deze lijst, Fundsmith en Lindsell Train, waren in het voorafgaande kwartaal eveneens de nummers één en twee. Dit is het overzicht van die kleine fondshuizen:

MRA 10 2018 table 4 beste kleine

(klik op tabel voor vergroting)

 

Zo werkt het
Naast de Morningstar Rating, die de grondslag vormt voor de bovenstaande analyse, is er ook de Morningstar Analyst Rating. Dat is een kwalitatieve analyse door de fondsanalisten van Morningstar die wel vooruitklijkt. In het volgende artikel leest u de verschillen tussen beide ratings en kunt u kijken naar twee video's waarin Jeffrey Schumacher de verschillen tussen beide ratings nog eens helder uiteen zet:

 

Lees meer:

- Morningstar Rating Analyse Q2 2018: de grootste en beste fondshuizen

- Morningstar Rating Analyse Q2 2018: grootste ETF-aanbieders en beste landen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten