Morningstar Rating Analyse: dit zijn de grootste en beste fondshuizen

De Morningstar Rating Analyse legt beleggingsfondsen langs de meetlat en rangschikt ze op hun beheerd vermogen en Morningstar Rating, ofwel de sterren, die de historische koersprestaties uitdrukken. Ofwel: dit zijn de grootste en beste fondshuizen van het tweede kwartaal van 2018.

Robert van den Oever 15 augustus, 2018 | 9:10
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Rating Analysis of Investment Funds geeft inzicht in de sterktes en zwaktes van het aanbod aan open-end fondsen en van de fondshuizen die ze op de markt brengen. De analyse is gebaseerd op de Morningstar Rating, ofwel de sterren, en is daarmee een kwantitatieve beoordeling die terugkijkt naar historische prestaties. Dat betekent dat de analyse niet dient als een toekomstvoorspeller, maar als een eerste stap in het proces van beoordeling van fondsen, benadrukken Morningstar’s Ali Masarwah en Thomas Furuseth, die het onderzoek hebben uitgevoerd.

Morningstar voert de analyse op twee manieren uit: equal-weighted en asset-weighted. De data bestrijken het tweede kwartaal van 2018, eindigend per 30 juni 2018.

De equal-weighted methode rangschikt de fondshuizen naar hun gemiddelde Morningstar Rating, ongeacht de omvang van het beheerd vermogen. Bij de asset-weighted methode telt de omvang van het beheerd vermogen wel mee. In deze kolom vindt u de totaalscore, maar ook laten we de asset-weighted score uiteenvallen in de onderliggende brede vermogenscategorieën aandelen, obligaties en allocatie. Ook geven we aan welk percentage van het beheerd vermogen zit in fondsen met 4 of 5 sterren in de Morningstar Rating.

De grootste
Dit is de lijst van grootste vermogensbeheerders in Europa, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen:

MRA 2Q 2018 table 1

(klik op tabel voor vergroting)

De beste
Vervolgens rangschikken we de lijst naar de hoogste equal-weighted rating. In die rangschikking staat Royal London bovenaan met een rating van 3,81. In het voorafgaande kwartaal, het eerste van 2018, was het nog Robeco dat deze lijst aanvoerde met een score van 3,77. Ook in het vierde kwartaal van 2017 was Robeco het fondshuis met de hoogste equal-weighted rating. Bekijk hier de tabel:

MRA 2Q 2018 table 3 beste

(klik op tabel voor vergroting)

De beste kleine
Behalve de grote fondshuizen maakt Morningstar ook een apart overzicht van de kleinere fondshuizen. Dat zijn fondsen met een beheerd vermogen tussen de 5 en 40 miljard euro. Ook moeten ze ten minste 10 aandelenklassen hebben.

De twee bovenste namen van deze lijst, Fundsmith en Lindsell Train, waren in de twee voorafgaande kwartalen eveneens de nummers één en twee. Dit is het overzicht van die kleine fondshuizen:

MRA 2Q 2018 table 4 beste kleine

(klik op tabel voor vergroting)

 

Zo werkt het
Naast de Morningstar Rating, die de grondslag vormt voor de bovenstaande analyse, is er ook de Morningstar Analyst Rating. Dat is een kwalitatieve analyse door de fondsanalisten van Morningstar die wel vooruitklijkt. In twee video's zet Jeffrey Schumacher de verschillen tussen beide ratings nog eens helder uiteen. U vindt beide video's in dit artikel:

 

Lees meer:

- Morningstar Rating Analyse Q1 2018: de grootste en beste fondshuizen

Morningstar Rating Analyse Q1 2018: grootste ETF-aanbieders en beste landen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten