De grote rol van technologie-aandelen in US large-cap groeifondsen

Groei-aandelen doen het flink beter dan waarde-aandelen, en dat geldt al helemaal voor Amerikaanse technologiebedrijven. Morningstar onderzoekt de grotere rol die technologie-aandelen tegenwoordig spelen en analyseert hun weging in US large-cap fondsen die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating.

Robert van den Oever 14 juni, 2018 | 17:08
Facebook Twitter LinkedIn

In de bull-markt van de afgelopen jaren op de Amerikaanse aandelenmarkt is het verschil in rendement tussen de waarde- en de groeistijl steeds groter geworden. Vooral in de afgelopen drie jaar is het verschil flink groter geworden: over 2017 versloegen Amerikaanse large-cap groei-aandelen hun evenknieën in de waarde-stijl met 16%, volgens de Russell 1.000 Growth en Value indices.

Het rendement van de groei-stijl is voor een groot deel toe te schrijven aan de technologiesector. Het disruptieve karakter van de technologiebedrijven stelt hen in staat traditionele markten flink op te schudden en hoge groeicijfers te boeken.

Grotere rol
Ook fondsbeheerders zien het groeipotentieel van technologiebedrijven. Die zijn in de afgelopen jaren een steeds grotere rol gaan innemen in portefeuilles van Amerikaanse andelen, concludeert Morningstar-fondsanalist Fatima Khizou in een onderzoek naar beleggingsfondsen in Amerikaanse large-cap aandelen.

Veel fondsbeheerders hebben posities in technologie-aandelen aangewend om historisch hoge groei - in relatieve en absolute zin - te bewerkstelligen op de golven van de aandelenrally gedurende 2017.

Mede daardoor is de gemiddelde blootstelling van fondsen in de Morningstar Categorie Large-Cap Growth in de afgelopen drie jaar tot en met maart 2018 gestegen met 35%. Kijken we naar uitsluitend de fondsen die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating en een tilt naar de groei-stijl hebben, dan is dat zelfs 41%.

Onderstaande tabel geeft de weging van de technologiesector aan in de portefeuilles van beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating, gerangschikt naar hoogste weging, per het vierde kwartaal van 2017:

Asset Class Spotlight US Equities May 2018 Exhibit 9

(klik op tabel voor vergroting)

Boven aan de lijst prijkt PGIM Jennison US Growth (Gold rated), dat zelfs iets meer dan de helft van het beheerd vermogen heeft belegd in de technologiesector. Dit fonds kent ook de grootste gevoeligheid ten aanzien van de technologiesector, blijkt een analyse met behulp van het Morningstar Global Risk Model. Eerder dit jaar hebben we dit fonds uitgebreid toegelicht als Fonds van de Week (lees hier meer).

Individuele posities
Gaan we een stap verder en bekijken we de individuele-aandelenposities in de portefeuilles, dan blijken de aandelen Facebook, Amazon, Apple, Microsoft en Alphabet (als groep bekend onder de afkorting FAAMG-aandelen) vertegenwoordigd te zijn in alle portefeuilles die een tilt naar hoge-groei-aandelen hebben. Deze FAAMG-aandelen zijn goed voor 25% van het beheerd vermogen in deze fondsen per 31 maart 2018. Onderstaande tabel geeft de weging van de individuele posities weer:

Asset Class Spotlight US Equities May 2018 Exhibit 11

(klik op tabel voor vergroting)

Waarderingen en vooruitzichten
Door de rally van de technologie-aandelen gedurende 2017 zijn ze behoorlijk duur geworden. De koers/winstverhouding van de S&P 500 Information Technology Index is opgelopen van 22,1 in januari 2017 naar een recordhoogte van 31,4 in februari 2018. Hierdoor is technologie nu de sector met de hoogste waardering, na vastgoed.

Inmiddels zijn er al fondsbeheerders van large-cap hoge groei fondsen die hun posities in technologie gaan verzilveren, zo blijkt uit gesprekken die analist Khizou recentelijk met hen had.

Facebook in de knel
Zo heeft PGIM Jennison US Growth zijn positie in Facebook begin dit jaar verkleind vanwege de sterke prestaties vna dit aandeel in 2017 en de verwachting dat die in 2018 wat zullen vertragen. Want de toegenomen druk van nieuwe regelgeving omtrent dataverzameling en -beheer eist zijn tol, niet alleen bij Facebook, maar ook bij andere technologie-aandelen met een hoge groei.

Ook de beheerders van Franklin US Opportunities (Bronze rated) hebben hun positie in Facebook teruggeschroefd omdat volgens hen het opwaarts potentieel voor de toekomst beperkt is. Zij hebben ook winst genomen op hun positie in Amazon die sterk heeft gepresteerd. Maar in dit aandeel houden zij nog een significante positie aan; het aandeel Amazon is ook na de gedeeltelijke verkoop nog altijd goed voor 7,3% van de portefeuille.

Toch zien beide fondsen nog altijd prima groeikansen in de technologiesector en ondanks de verkleinde posities in sommige aandelen blijft hun weging in technologie relatief groot. Voor zowel PGIM Jennison US Growth als Franklin US Opportunities geldt dat de technologiesector per eind maart 2018 goed was voor 47% van de portefeuille.

Gezondheidszorg
Er zijn nog meer sectoren die een hoge groei laten zien. Gezondheidszorg bijvoorbeeld. Franklin US Opportunities-beheerder Grant Bowers gelooft in het groeipotentieel van innovaties in deze sector, zoals biologische behandelmethoden als immunocologie, en ziet daar beleggingskansen in.

Anders dan bij technologie-aandelen zijn de waarderingen in de gezondheidszorgsector nog aanzienlijk lager. De koers/winstverhouding van de S&P 500 Healthcare Index is momenteel 15,3. Zo'n laag niveau is er niet meer geweest sinds februari 2013.

Ook de fondsen van T. Rowe Price en Loomis Sayles die we in de bovenstaande tabel opsomden, kijken naast technologie ook naar de mogelijkheden in gezondheidszorg. Wel is het volgens hen oppassen met aandelen die een binair gedrag vertonen, met andere woorden, die hard kunnen stijgen, maar ook even hard kunnen dalen als majeure ontwikkelingen bij het bedrijf mee- dan wel tegenzitten, zoals in de biotechnologie vaak het geval is.

 

Lees meer:

- Ultimate Stock Pickers richten zich op blue-chips

- Aandelen met meer Morningstar-sterren doen het beter

- Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large-cap aandelen - mei

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten