Top 5 Europese bedrijfsobligaties: Nordea aan kop

De volatiliteit op de financiële markten nam in februari van dit jaar opnieuw toe met een scherpe correctie van risicovolle beleggingscategorieën tot gevolg. De spanningen in de wereldhandel en politieke onrust stonden centraal, waardoor de vrees ontstond voor een vertraging van de wereldeconomie. Dit leidde tot een uitverkoop van risicovolle activa, waarbij credit spreads stegen, de dollar verzwakte en beleggers naar safe-haven activa vluchtten.

Niels Faassen 30 april, 2018 | 9:35
Facebook Twitter LinkedIn

In Europa waren de economische cijfers zwakker dan verwacht, met lagere PMI-uitkomsten in de regio en de Citi Surprise-index die negatief uitpakte voor de G-10 landen. Dichter bij huis liet de Bank of England de rente ongewijzigd, maar verwachtingen van een renteverhoging in mei dreven de effectieve rendementen op kort lopend staatspapier op. De groei in het Verenigd Koninkrijk bleef relatief achter in vergelijking met de tegenhangers in de ontwikkelde markten, maar verraste enigszins positief.

Overstap naar defensief
Binnen investment-grade obligatiecategorieën stapten beleggers in het eerste kwartaal over van risicovollere producten naar defensievere categorieën zoals staatsobligaties en obligatiecategorieën met een kortere looptijd. De categorie EUR Diversified Bond - Short Term zag met EUR 5,9 miljard de meeste instroom. De EUR Corporate Bond categorie zag daarentegen de grootste uitstroom van maar liefst 4,6 miljard euro.

Onder de fondsen die tegen de stroom in, nieuwe instroom mochten verwelkomen bevonden zich onder meer iShares € Corporate Bond Interest Rate Hedge ETF, de Lyxor Barclays Floating Rate € 0-7 Year ETF en Nordea 1 - European Covered Bond Fund. De lijst met de fondsen met de meeste uitstroom werd aangevoerd door iShares Core € Corp Bond ETF en de iShares € Corp Bond Large Cap ETF.

De Top 5
Door hogere credit spreads en een stijging van de Duitse 10-jaars rente eindigde de EUR Corporate Bond Morningstar categorie het kwartaal in mineur met een gemiddeld verlies van 0,69%.

Nordea aan kop
Met een rendement van 1,03% wist Nordea 1 - European Covered Bond Fund zich te onttrekken aan het negatieve segment. Het fonds wist zijn benchmark, de Markitt iBoxx EUR Covered, met 1% te outperformen. Ook het ASR Euro Bedrijfsobligatie Fonds wist het kwartaal met zwarte cijfers te eindigen, evenals Fidelity Euro Corporate Bond.

Fidelity op 3
Fidelity Euro Corporate Bond heeft een Bronze Morningstar Analyst Rating en wordt beheerd door de ervaren manager David Simner. Hij hanteert een op convictie gedreven benadering. Simner nam het beheer van het fonds medio 2009 over. Hij maakte er een zuiverder Europees bedrijfsobligatiefonds van nadat het fonds tijdens de kredietcrisis bijna 22% aan waarde verloor door de blootstelling naar illiquide asset-backed securities.

Onder Simner’s beheer boekte het fonds solide resultaten, beter dan het categoriegemiddelde en de benchmark. Deze outperformance gaat echter gepaard met een hogere volatiliteit ten opzichte van categoriegenoten. Hier staat tegenover dat de goed uitgevoerde convictie gedreven aanpak beleggers ook sterke voor risico-gecorrigeerde rendementen heeft opgeleverd.

BlueBay op 4
BlueBay Investment Grade Bond Fund (Bronze) sloot het kwartaal af met een nipt verlies. Het presteerde hiermee 37 basispunten beter dan de iBoxx Euro Corporates Index. Eerder dit jaar maakte BlueBay bekend dat medebeheerder Raphael Robelin niet langer meer betrokken zal zijn bij het dagelijkse beheer van het fonds maar zich zal concentreren op zijn rol als BlueBay’s CIO. Medebeheerders Marc Stacey en Tom Moulds blijven betrokken bij het fonds, evenals Andrzej Skiba (US credits). Het investment-grade team zal nu alleen geleid worden door Mark Dowding.

Over het algemeen zien we deze personele wijziging niet als een reden tot bezorgdheid. De overgang is geleidelijk verlopen met Stacey en Moulds die sinds 2013 steeds meer bij het fonds betrokken zijn. Het duo heeft de leiding over het dagelijks beheer van het fonds sinds 2015 en maakt deel uit van een goed toegerust investment-grade team dat bestaat uit negen beheerders van staatsobligaties en bedrijfsobligaties, zes analisten en vier traders. Het team is bovendien opmerkelijk stabiel geweest door de jaren heen. Wij handhaven onze Bronze rating.

Top 5 Europese bedrijfsobligaties

NF Fondsnieuws Top 5 Euro Corporate Bonds April 2018 tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten