Top 5 Mixfondsen EUR Offensief – Wereldwijd: Allianz aan kop

Voor de top 5 van deze week richten we ons op de Morningstar categorie Mixfondsen EUR Offensief – Wereldwijd. Deze fondsen beleggen doorgaans in wereldwijde beleggingscategorieën met een focus op aandelen.

Niels Faassen 19 februari, 2018 | 9:04
Facebook Twitter LinkedIn

De blootstelling naar aandelen ligt binnen de categorie Mixfondsen EUR Offensief – Wereldwijd gemiddeld genomen boven de 65%. Geholpen door de sterk presterende aandelenmarkten boekte deze categorie een rendement van 8,7% in de afgelopen 12 maanden. Hiermee gaf het slechts 1% toe op de categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd (9,8%).

Binnen aandelen sprong de regio emerging markets eruit met een winst van ruim 19% voor de categorie. Op sectorniveau loonde het om belegd te zijn in technologie (21%) en in mindere mate in financiële dienstverlening (15%).

Allianz aan kop
Met een rendement van 18,72% over de afgelopen 12 maanden voert Allianz Strategy 75 deze week de top 5 aan. Dit mixfonds wordt sinds 2015 beheerd door Armin Kayser. Het fonds heeft een strategische allocatie van 75% naar aandelen en 25% naar obligaties met een volatiliteitstarget van 12%. Al biedt het mandaat Kayser de nodige vrijheid om af te wijken van de strategische allocatie.

Zo bedroeg de blootstelling naar aandelen om en nabij de 40% begin 2016, een onderweging van ruim 35% ten opzichte van de strategische allocatie.Vervolgens werd de exposure naar aandelen in de loop van 2016 en begin 2017 geleidelijk aan opgehoogd naar om en nabij de 100%.

Deze overweging van ruim 25% pakte goed uit voor het fonds. Maar ook op langere termijn zijn de rendementen van dit fonds overtuigend. Het behoort tot de beste 1% van zijn categorie op basis van Morningstar Risk-Adjusted Returns.

MFS op afstand
Allianz wordt op respectabele afstand gevolgd door MFS Meridian Funds Prudential Wealth. Met een 12-maands rendement van 16.82% neemt dit fonds de tweede plek in. Dit wereldwijde aandelenfonds richt zich op ondergewaardeerde kwaliteitsbedrijven met behulp van fundamentele bottom-up analyse. Het is echter door Morningstar gecategoriseerd als allocatiefonds door de ruime vrijheden die beheerder Barnaby Wiener heeft om zijn toevlucht te zoeken in obligaties, derivaten en cash om de bèta en het neerwaartse risico van het fonds te managen.

Niet alleen de rendementen lopen uiteen voor de fondsen uit de top vijf. Maar ook qua portefeuilleconstructie verschillen de fondsen nogal van elkaar. Waar het UBS fonds voornamelijk gebruik maakt van actieve huisfondsen bestaat het BlackRock fonds uitsluitend uit passieve ETF’s.

Top 5 Mixfondsen EUR Offensief – Wereldwijd

FN Top 5 week 8 Allocatie  2018 NF tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten