Top 5 Emerging markets lokale valuta: Degroof Petercam aan kop

Het jaar 2017 is in meerdere opzichten een goed jaar geweest voor obligaties uit opkomende landen genoteerd in lokale valuta. De economische groei in opkomende markten bood centrale banken weer de ruimte om hun valutareserves op te bouwen en over te gaan tot monetaire verruiming.

Niels Faassen 02 januari, 2018 | 9:08
Facebook Twitter LinkedIn

Berekend in Amerikaanse dollars behaalde de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Emerging Markets - Lokale Valuta een gemiddeld rendement van 12,5% in 2017 tot en met eind november, terwijl de JPM GBI-EM Global Diversified Index een winst behaalde van 12,93%. Teruggerekend naar euro’s waren de rendementen echter minder florissant en restte er voor beleggers in deze obligatiecategorie een nipt verlies van respectievelijk -0,5% en -0,1%.

De categorie als geheel trok over 2017 tot en met eind november per saldo 17,6 miljard euro aan nieuw vermogen aan. Hiermee behoorde het tot de top 5 van populairste obligatiecategorieën.

Hoogste instroom
Met een instroom van 5,1 miljard euro profiteerde het BGF Emerging Markets Local Currency Bond Fund van Laurent Develay en Michal Wozniak het meeste van deze belangstelling. Net als alle andere emerging market debt fondsen die beheerd worden onder leiding van BlackRock’s Sergio Trigo Paz hanteert dit fonds een thematische benadering waarbij men met behulp van scenario analyses en een 'global weather station' de impact van allerhande factoren probeert in te schatten.

Ook GAM Multibond Local Emerging Bond (met een Bronze Morningstar Analyst Rating) en iShares JPMorgan EM Local Govt Bond ETF (Silver) noteerden een aanzienlijke netto instroom van 2,6 miljard euro ieder.

De Top 5
De top 5 van deze week wordt aangevoerd door een fonds van Degroof Petercam Asset Management. Met een year-to-date rendement van 2,2% staat DPAM L - Bonds Emerging Markets Sustainable boven aan de lijst. Het fonds kent een duurzaamheidsoverlay, waarbij obligaties mede worden geselecteerd op basis van duurzame ontwikkelingscriteria. Tot voor kort werd dit fonds mede beheerd door Thierry Larose. Afgelopen november maakte Degroof Petercam echter bekend dat Larose begin 2018 de overstap zal maken naar een niet nader te noemen fondshuis.

Ook bij Investec hadden ze dit jaar te maken met een beheerderswissel. Per eind september deed Peter Eerdmans een stap terug als medebeheerder van Investec Emerging Markets Local Currency Debt. Eerdmans was al sinds inceptie in 2006 bij deze strategie betrokken. Werner Gey van Pittius zal aanblijven als medebeheerder. Ter vervanging van Eerdmans is Antoon de Klerk aangesteld als medebeheerder. Eerdmans blijft echter aan als co-hoofd van Investec’s EMD-team maar zal zich meer focussen op de blend strategieën.

FN Top 5 week 1 Emerging markets lokale valuta dec 2017 NF tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten