Top 5 Obligaties USD High Yield: Fidelity aan kop

De aanhoudende economische groei in de Verenigde Staten en dalende default rates misten hun uitwerking niet op Amerikaanse high yield obligatiefondsen. Maar dat effect werd teniet gedaan door de zwakke dollar ten opzichte van de euro, zodat de top-5 fondsen onder de streep met verliezen kampten.

Niels Faassen 23 oktober, 2017 | 9:00
Facebook Twitter LinkedIn

Berekend in Amerikaanse dollars boekte de Bank of America Merrill Lynch U.S. High Yield Constrained Index een winst van 7,04% in het lopende jaar tot en met eind september. Het gemiddelde van de Morningstar Categorie Obligaties USD High Yield (bestaande uit passieve en actieve fondsen) bleef met een winst van 6,03% (eveneens in dollars berekend) achter bij de index.

Door de steeds verder dalende spreads op high yield obligaties zochten beleggers steeds meer hun heil in papier met een lagere kredietwaardigheid. CCC-obligaties wisten hier goed van te profiteren en behaalden een rendement van 9,78% (in USD) en deden het hiermee beter dan BB (6,79%) en B obligaties (6,36%).

Door de zwakke Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro verdwenen deze mooie rendementen echter als sneeuw voor de zon. Berekend in euro’s restte er voor de Bank of America Merrill Lynch U.S. High Yield Constrained Index een verlies van 4,5% (tot en met eind september), terwijl de Morningstar Categorie Obligaties USD High Yield het moest stellen met een verlies van 5,4% over dezelfde periode.

De Top 5
Fidelity US High Yield gaat aan kop met een rendement van -4,19% en wist daarmee zijn index voor te blijven (-4,5%). De overweging in CCC obligaties droeg positief bij aan de outperformance van het fonds. Het Silver gerate fonds behoort tot één van Morningstars favoriete fondsen in de categorie. Het fonds wordt als sinds 2003 door de ervaren Harley Lank beheerd. Lank werkt als sinds 1996 voor Fidelity. Hij begon als high yield analist en werd in 2000 gepromoveerd tot portfolio manager. Hij wordt ondersteund door een team van 20 high yield analisten. Het team heeft relatief veel vrijheden ten opzichte van de benchmark ten aanzien van issuer selectie. Bovendien kan het beperkt off-benchmark beleggen in converteerbare obligaties, bank loans (tot maximaal 10%) en aandelen (< 5%).

Rating Pimco fonds verhoogd
Pimco US High Yield vinden we terug op plaats drie van de lijst. De Morningsatr Analyst Rating van dit fonds werd vorige maand nog verhoogd van Bronze naar Silver. Met hoofdbeheerder Andrew Jessop en medebeheerder Hozef Arif aan het roer hanteert dit fonds een risicobewust proces. Al neemt het fonds door een strategiewijziging begin 2015 meer risico’s dan voorheen. Zo werd de benchmark van het fonds gewijzigd van de Bank of America Merrill Lynch U.S. High Yield BB-B index naar de Bank of America Merrill Lynch U.S. High Yield Constrained index.

Hierdoor belegt het fonds meer in CCC en lagere beoordeelde obligaties dan voorheen het geval was (van 8% eind 2014 naar 14% per eind juni 2017). Het gewicht naar deze obligaties valt iets hoger uit dan het categoriegemiddelde van 10% maar bestaat voornamelijk uit obligaties met een relatief korte looptijd en/of een lagere beta. De sterke performance van het fonds in 2017 wordt dan ook met name verklaard door de sterke obligatieselectie binnen Europese financials en in de sectoren ziekenhuizen en telecom.

Onbekende naam
Tussen de grote namen als Fidelity, BlackRock, Pimco en Morgan Stanley is Lord Abbett High Yield voor veel Nederlandse beleggers de grote onbekende. Onterecht volgens Morningstar die de Amerikaanse evenknie (Bronze rating) van dit fonds al jaren volgt. In tegenstelling tot veel categoriegenoten kan dit fonds tot 20% beleggen in categorieën zoals investment grade obligaties, bank loans, aandelen, converteerbare obligaties, asset backed securities en emerging market obligaties.

Hoofdbeheerder Steven Rocco heeft uitstekend gebruik weten te maken van deze flexibiliteit. Zo zocht hij in 2015 zijn toevlucht tot investment grade obligaties toen high yield markten onder druk kwamen te staan door de lage olieprijzen. Maar ook heeft hij veel waarde toe weten te voegen door sterke obligatieselectie. Sinds Rocco in december 2010 hoofdbeheerder werd, wist hij tot en met september 2017 met een gemiddeld jaarrendement van 8% zowel de categorie als de Bank of America Merrill Lynch US High-Yield Master II Constrained met respectievelijk 300 en 60 basispunten per jaar voor te blijven.

Met name de consistente outperformance ten opzichte van de index is vrij uitzonderlijk vanwege de relatief hoge transactiekosten van high yield obligaties. Minder enthousiast is Morningstar over de relatief hoge kosten van het in Ierland gevestigde fonds. Met een lopende-kostenfactor van 1,2%, behoort dit fonds tot de 10% duurste fondsen van zijn categorie.

Top 5 Obligaties USD High Yield

FN Top 5 week 43 USD High Yield NF tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

 

Mifid II komt er aan. Morningstar helpt u met het invoeren van de nieuwe regels in uw organisatie. Lees alles over Mifid II op onze speciale Mifid II pagina. Daar vindt u alles over de veranderingen, wat die voor u kunnen betekenen, en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten