Top 5 Global Corporate Bonds: Kames aan kop

Het jaar 2017 blijkt vooralsnog een goed jaar voor de categorie Obligaties Wereldwijd Bedrijven - EUR Hedged. Dalende credit spreads en de dalende rente op Amerikaans 10-jaars staatspapier misten hun uitwerking niet. De wereldwijde bedrijfsobligatiefondsen deden het beter dan de Europese fondsen.

Niels Faassen 16 oktober, 2017 | 9:06
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Categorie Obligaties Wereldwijd Bedrijven - EUR Hedged behaalde een rendement van 2,73%. Hiermee presteerde wereldwijde bedrijfsobligatiefondsen beter dan Europese bedrijfsobligatiefondsen die het moesten doen met een gemiddeld rendement van 1,76%.

Voor beleggers die wereldwijd waren belegd in bedrijfsobligatiefondsen maakte het nogal wat uit of ze wel of niet gehedged waren naar de euro. De zwakke dollar ten opzichte van de euro gooide echter roet in het eten voor degene die niet gehedged waren, met een verlies van 3,14% year to date tot gevolg.

FN Top 5 week 42 Global Corporate bonds Oct 2017 NF tabel 2 vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

De Top-5
MFS voert de top 5 aan met een rendement van 6,6% year to date. Het wordt op enige afstand gevolgd door twee fondsen met een Silver rating, een van Kames en een van Robeco.

Kames aan kop
Het Kames fonds wordt sinds september 2011 beheerd door Stephen Snowden en Euan McNeil. Afgelopen zomer maakte Kames het vertrek bekend van David Roberts, hoofd fixed income en Phil Milburn, hoofd van fixed income investment strategy. Dit was voor Morningstar reden om Kames Strategic Bond en Kames Strategic Global Bond, strategieën waar zij direct betrokken bij waren, te downgraden van respectievelijk Silver en Bronze naar Neutral.

Twee overige fondsen waar Roberts en Milburn bij betrokken waren, Kames High Yield Bond en Kames High Yield Global Bond, hadden reeds een Neutral rating en deze rating blijft gehandhaafd. Door het vertrek van dit duo heeft Stephen Snowden extra verantwoordelijkheden gekregen door zijn benoeming tot co-head fixed income. Maar Snowden blijft beheerder van het wereldwijde bedrijfsobligatiefonds. Morningstar verwacht overigens geen wijzigingen in de beleggingsprocessen bij Kames als gevolg van het vertrek van Roberts en Milburn.

Rating voor Robeco verhoogd
Het andere Silver rated fonds sluit de top 5 af: Robeco Global Credits met een rendement van 3,95%. Morningstar heeft dit fonds deze week een upgrade gegeven van Bronze naar Silver. Sinds oprichting (juni 2014) is dit fonds in vertrouwde handen bij Victor Verberk.

Aanvullende ondersteuning komt van het ervaren duo Jan Willem de Moor en Peter Kwaak. Vanaf 2010 hebben zij een vergelijkbaar mandaat beheerd met bovengemiddelde resultaten, waarbij zij beter wisten te presteren dan de benchmark. In het lopende jaar 2017 bleef het fonds eveneens zijn benchmark voor door de overweging in achtergestelde financials en Mexicaanse bedrijfsobligaties.

Verberk werd eerder dit jaar door Robeco benoemd tot Deputy Head Investments, onder Peter Ferket. Maar Verberk zal het merendeel van zijn tijd blijven besteden aan het beheren van portefeuilles en blijft zodoende de voornaamste besluitvormer op dit fonds. Het beleggingsmandaat biedt de beheerders veel vrijheden om te beleggen naar eigen inzicht. Zo kan men off-benchmark beleggen in high-yield, emerging corporates en ABS-papier (iedere categorie maximaal 20%). De focus ligt echter op investment grade papier. Wij waarderen de vrijheid die de beheerders hebben en zijn van mening dat beleggers in goede handen zijn bij Verberk en zijn team. De kosten van het fonds zijn bovendien benedengemiddeld, dit is een voordeel voor beleggers.

FN Top 5 week 42 Global Corporate bonds Oct 2017 NF tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

 

Mifid II komt er aan. Morningstar helpt u met het invoeren van de nieuwe regels in uw organisatie. Lees alles over Mifid II op onze speciale Mifid II pagina. Daar vindt u alles over de veranderingen, wat die voor u kunnen betekenen, en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten